Последни Новини
Фуникулярът на хълма Трапезица-най-скъпата атракция на Търново
септември 3, 2018
90-годишен адвокат води дела в Търново
септември 7, 2018
Покажи всички

Оръжията не са само мъжка играчка

Търновец е единствения у нас представител на реномирани марки термални прибори

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Оръжието е страст, хоби, спорт, сигурност и дори цяла наука. Най-голям афинитет към сериозния набор боен арсенал имат ловците, които са над 120 000 в България и непрекъснато се увеличават, а част от тях са дами.
Напоследък се оказва, че пушкалата не са само мъжка играчка.
„Има много жени с големи технически познания и стрелкови умения. Могат да ти скрият шапката на оръжейна тема. Обикновено си избират оръжие  за лов, спорт или самоотбрана. Имаме и клиентки, които купуват оръжие като подарък на мъжете си по различни поводи”, споделя Александър Павлов , който притежава специализиран оръжеен магазин във Велико Търново и е от водещите предприемачи в този бранш у нас.
Оръжейникът е категоричен, че клиентите му са скъпи и сред тях има министри, футболисти, индустриалци и представители на много други съсловия.


Търсените ловни оръжия са предимно от 12-ти и 16-ти калибър, както и нарезни карабини.
„Най-продаваното оръжие е гладкоцевно, 12-ти калибър за едър и дребен дивеч, както и за птичи лов, което е и най-разпространено у нас”, споделя Александър Павлов.
Вещият оръжейник също е ловец, притежава две нарезни карабини и ловна пушка, с които ходи на излети предимно за едър дивеч.
За спорт се купуват пистолети и нарезни полуавтоматични карабини, а за самоотбрана е подходящо късоцевно оръжие.
„Оръжейната търговия е сезонна и е най-силна от края на август до края на януари. Лятото се търсят въздушни пушки. Според установения у нас режим, няма ограничения за броя на притежаваното оръжие”, уточнява Павлов.
Ново оръжие от известни марки струва от 700-800 лева до 10 000-12 000 лева. Пистолетите за спортни цели варират от 1000 лева и нагоре. За самоотбрана се купуват предимно пистолети втора употреба като цените са от 100 лева до 1200-1500 лева. Най-разпространената марка пистолети „Глог” се предлага по 1100-1400 лева. С такива оръжия се снабдяват предимно бизнесмени.
Процедурата по издаване на разрешителни за оръжие е тромава и възпира много хора от притежание на бойни атрибути. При продажба на огнестрелно оръжие задължително се изисква клиентът да представи разрешително от органите на реда, а досиетата на закупените стрелящи артикули се водят в МВР.
Специално внимание се отделя и на колекционното оръжие, чиито цени са от 100 до 120 000 евро. В една от стъклените витрини в магазина на Павлов вниманието привличат  подредени барутни пищови модели от преди 1900-та година.


„Тези уникати са за спортни състезания”, подчертава търговецът.
Наред с гърмящите устройства,  Александър Павлов, който развива специфичния бизнес от 1995 г., предлага боеприпаси, аксесоари, термална техника, оптични мерници, бинокли, уреди за нощно виждане, както и екипировка от дрехи, обувки.


Търновецът е директен вносител на руски оптики, бинокли, прибори за нощно виждане и други аксесоари за оръжия. Официален  представител и вносител за България е на руската фирма „Дедал”, която е водещ производител на прибори за нощно виждане, на Вологодский оптико-механически завод, произвеждащ известната марка прицели „Пилад”. Александър Павлов е представител също на реномирани производители на термални и нощни прибори, дневни оптики и бинокли като латвийската „Pulsar “, белоруската „Dipol”. Вносител е и на монтажи под марките „Rusan” от Хърватска, „Kozap”  от Чехия, „ МАК” от Германия и други. Завидно място в търговията заемат и ловни ножове от руската марка „Ладья” и украинската „ SKIFF”.
Значително внимание напоследък се обръща на термалната техника, която у нас е станала позволена за закупуване и се е появила на българския пазар преди 5-6 години.
„В началото беше доста скъпа, но с развитието на технологиите, цените вече са по-достъпни. Новото в термовизията е, че всяка година на пазара излизат все по-съвършени  модели, които са с по-голяма резолюция, по-висока чувствителност и по-голямо разстояние за наблюдение. С тези уреди се засичат всички живи обекти в определен радиус. Приборите работят на принципа на неохлаждаемия микробалометър”, разяснява Павлов.
Той уточнява, че използваните сензори са на френска и американска компании, а напоследък у нас навлизат и прибори на китайски производители.
„Ако преди 7-8 години е имало голям интерес към приборите за нощно виждане, сега 90 % от клиентите търсят термовиждащи уреди. С тях целта се открива по-лесно и по-бързо. Предпочитат ги ловци и охранители”, пояснява Александър Павлов.


Бизнесменът споделя, че в магазина му често влизат и младежи, които проявяват любопитство към бойния арсенал. Те имат право след навършване на 18 г. да притежават газово оръжие за самоотбрана, което подлежи само на регистрация в МВР. След навършване на 18 г., младите хора също така могат да се сдобият и с въздушно оръжие за спорт и забавления.
„Тенденцията е в бъдъще да се ловува с въздушно оръжие”, изтъква Павлов.
Оръжейникът разяснява, че то стреля с въздух под налягане и може да повали заек и дори сърна. Не е смъртоносно за човек, но пък може да причини сериозни нараняване.
Най-многобройните клиенти в търговския обект на Павлов са ловци, които редовно си подновяват оръжейния арсенал. От магазина пазаруват и британски заселници, които се занимават с динамична стрелба. Идват и чужденци специално, за да се снабдят с техника.


Великотърновецът си сътрудничи с  над 100 магазина в страната. Не предлага български изделия заради неизгодни пазарни условия. В търговския си обект има работилница за монтаж и ремонт на оръжия и оптични уреди. Клиентите се обслужват от четирима обучени консултанти, въпреки че подходящи кадри все по-трудно се намират. Оръжие може да се купи на лизинг, както и срещу ваучери на различна стойност.
„Понякога оръжието служи и за психическо разтоварване. Ако човек има възможност да изпразни в мишената няколко пълнителя, напрежението му бързо спада. В района на Велико Търново обаче няма стрелбище за дългоцевно оръжие”, коментира Александър Павлов.
Заради това той е купил земя край град Дебелец на около 3 километра от Велико Търново, където възнамерява да изгради модерен стрелбищен комплекс.
Павлов има слабост към историята и е спонсор на Лятната археологическа школа, която от 3 години се провежда на древната крепост Ряховец край Горна Оряховица. Предприемачът подпомага финансово участието на ученици в разкопките и проучването на калето. С предоставените от него средства са осигурени инструменти за работа, ръкавици, вода и закуски за младежите.
„Подкрепям занимания, които са полезни за младите хора. Археологията е дейност и наука, която би ги обогатила с нови познания и умения”, споделя Павлов.
Неотдавна на тавана на наследствен имот открил много стара библия. Според специалистите тя е изключително ценна и в България има известни само два запазени екземпляра. В момента старинната свещена книга се реставрира в лабораторията на Регионалния исторически музей в болярския град.

Снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!