Последни Новини

Писателят Бойко Беленски представи книгата си “Пред иконостаса на Щастливеца”

Проф.Христо Бонджолов, зам.ректор по учебната дейност на ВТУ: Приемът ще надхвърли 4000 при държавна поръчка от около 1800 студенти
юни 13, 2024
С най-многолюдният July morning във вътрешността на страната ще завърши празника на Павликени
юни 17, 2024
Покажи всички

Писателят Бойко Беленски представи книгата си “Пред иконостаса на Щастливеца”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Приятели, съмишленици и почитатели уважиха премиерата на новия исторически роман “Пред иконостаса на Щастливеца” на Бойко Беленски в София. Литературната проява се състоя в Централния военен клуб, с любезното домакинство на Националното сдружение на клубовете на запасното войнство “За честа на пагона” и клуб “Лвовци”.

Проявата откри капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев, председател на Националното сдружение на клубовете на запасното войнство “За честа на пагона”, а о.з. полк. Аглай Горанов изненада автора с презентация за неговия живот и творчество.
“Когато един писател пише за друг писател, макар и живял в друго време, това вече е едно гмуркане не само в епохата, но и гмуркане в психологията на литературния труд, в личната съдба на твореца, в съдбата на България, защото, когато говорим за един класик и изключителен български автор като Алеко Константинов, в неговата съдба се преплитат редица неразрешими проблеми на онази епоха, герои и политически сили от следосвобожденска България, които като че ли продължават със своите проекции в по-късните десетилетия”, посочи писателят Димитър Христов, който представи накратко творчеството на Беленски и новия роман.

“Радостно е, че издателство “Атеа” така ревностно поддържа книгите на Беленски и ги преиздава, тъй като много от неговите романи вече имат по няколко издания и допечатки. Доколкото говорим за исторически роман, българската история се нуждае от нов прочит, но също и онези личности, които са строители на съвременна България и са в основата, в темела на съвременната българската литература. Те трябва да бъдат прочетени в един доста по-задълбочен план, избягвайки онова, което в минали времена се премълчаваше за тях. Беленски е доктор по история и много сериозно изследва съответната епоха и личности, за които пише, и задълбоченото проучване на епохата личи и в романа за Алеко Константинов.

Това не е чисто биографичен роман, тъй като има все още загадки около живота му, а в случая епохата не е само фон, а минава през съдбата на Алеко, семейството му, корените му. В творбата се показват още характерната атмосфера – архитектура, интериор, природа, историческия поглед и характер на българина от онова време, народопсихологията, която се формира в новоосвободена България, и съответно – байганьовщината.

Това противопоставяне на националните идеали и новите предрасъдъци, и класовите прослойки, които се зараждат, са изключително интересни и са представени в една динамика. Създаването на автентична атмосфера е много важна част от написването на един исторически роман и това е направено много успешно от Бойко Беленски.”, посочи още Христов.
“Тази книга е резултат на едно предизвикателство. Един човек ми каза, че не мога да напиша роман за Алеко Константинов, че не ми стигат силите. Е, амбицирах се и мисля, че се получи…”, призна пред присъстващите Бойко Беленски.

“Но когато започнах да подготвям материала, защото общо взето, моите представи за Алеко са ученически – това което сме учили, което сме чели…, наистина се уплаших, защото всичко, което можеш да включиш в текста, е експлоатирано и познато. Не белетристично, но е направено във вид на публицистика и е широко популярно. И аз реших да заложа, да потърся нещо, което да грабне читателя..

Авторът сподели, че е открил специфични и малко известни неща от биографията на Алеко Константинов: “Разкрих и тайната защо е Щастливеца, но това ще прочетете в книгата, трагедията, която го съпътства от първите дни на живота му! И почти случайно намерих един факт, няколко реда, което стана основа за няколко глави за неговите интимни преживявания с една особа….В същото време и други факти разкрих в книгата, облечени в литературна обвивка с психологизъм, но това оставам на вас, да кажете и вие дали съм успял или не!”

Издателят Делян Илиев подчерта, че издателството успешно си партнира от години с Бойко Беленски и че в момента работят върху нов проект – книга за живота и делото на “Бащата на българската конница” ген. Иван Колев.
Пред гостите на събитието бяха представени откъси от новата творба. Музикални поздрави отправиха Светлана Йонкова – поет, белетрист и бард, която представи своя авторска песен в съпровод на китара и маестро Валентин Стамов, който изпълни талантлива импровизация на пиано, посветена на приятелството.
Присъстващите получиха автографи от писателя и след това разговаряха в неформална обстановка на чаша вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!