Последни Новини

Проф.Христо Бонджолов, зам.ректор по учебната дейност на ВТУ: Приемът ще надхвърли 4000 при държавна поръчка от около 1800 студенти

​​​​​Детска площадка и зелена класна стая осъвремениха двора на СУ „Бачо Киро“ в Павликени
юни 6, 2024
Писателят Бойко Беленски представи книгата си “Пред иконостаса на Щастливеца”
юни 17, 2024
Покажи всички

Проф.Христо Бонджолов, зам.ректор по учебната дейност на ВТУ: Приемът ще надхвърли 4000 при държавна поръчка от около 1800 студенти

​​​​​Периодът от 17 юни до 3 юли е за подаване на документи за класиране онлайн, а записването на всички, които са запазили места в кампанията „Рано рани“ е до 3 юли

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Министерството на образованието разреши тежкия казус около неяснотата с таксите на студентите, за които не се знаеше те ли ще си ги плащат или държавата ще ги поеме.
Няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Предстои обсъждане и от идната седмица ще имаме одобрени конкретни държавни такси, по които да можем да начислим и тези за платеното обучение. Така университетите ще продължат да функционират нормално и ще можем да проведем спокойно кандидат-студентската кампания. Това съобщи проф.Христо Бонджолов, зам.ректор по учебната дейност на Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“.
Той обяви още, че за висшето учебно заведение в старата столица кандидат-студентската кампания е много добра.
„След толкова години акцията „Рано рани“ се оказа изключително успешна и тя работи чудесно за университета. Към момента около 1300 човека са си запазили сместа по време на кампанията, а това е много сериозен процент от обявените бройки.
Имаме и около 400 записани първокурсници и това са хора, които са завършили в предходни години“, информира проф.Бонджолов.
Той допълни, че държавната поръчка е малко над 1800, но традиционният прием е поне 4000 през последните години и това е показателно за големия интерес към Великотърновския университет. Този тренд е свързан и с качеството на обучение, което гарантира сериозна подготовка на кадрите за пазара на труда.
„Добре е кандидатите да запомнят две важни дати.
Периодът от 17 юни до 3 юли е за подаване на документи за класиране онлайн.
А записването на всички, които са запазили местата си по акцията „Рано рани“ е до 3 юли“, подчерта проф.Бонджолов.
Той е категоричен, че чудесно върви и кампанията за магистри.
„Над 600 човека вече са си запазили места, а още не сме стартирали с приема.
Трудностите, които изпитваме са свързани с организацията на работата, защото проблемът с кадрите е много тревожен. Има нужда не от хора на щат, а от хора за работа. Това са най-дефицитните кадри и в администрацията, и за преподавателския състав“, сподели зам.ректорът по учебната дейност на великотърновския ВУЗ.
Проф.Бонджолов е убеден, че няма да има проблем и с докторантурите.
„При тази финансова политика на държавата би трябвало да се запълнят местата за докторанти. Надяваме се да дойдат качествени хора, защото става въпрос за третата степан на обучение и се предполага, че голяма част от тях ще останат в университета, зада преподават, ще влязат в конкурси и т.н.“, коментира проф.Бонджолов.
Университетът бележи сериозен ръст и в платеното обучение. Към някои специалности има голям интерес, но няма държавна поръчка и те съществуват благодарение на платеното обучение. Това са „Туризъм“, „Политология“, „Национална сигурност“ и за тези специалности имаме сериозна акредитация.
Като най-предпочитани и тази година са педагогическите и филологическите специалности, „Психология“, „Право“, „Педагогика на обучението по… и с два езика“, „Бизнес комуникации“ и др.
Ръководството на ВТУ възнамерява занапред чрез съществуващите департаменти да дава възможност на студентите за допълнителна квалификация и преквалификация. „Има огромен интерес към Департаментите за педагогическа правоспособност, към чуждите езици, за повишаване квалификацията на специалистите, които да получават сертификати за нива и т.н.
Освен това увеличаваме специалностите, там където има търсене. Например във филиала на ВТУ във Враца ще предложим „Графичен дизайн“. Очакваме тази година да стартират и трите магистърските програми във филиала на ВТУ в Република Северна Македония. Интересът към тях е сериозен и дори има кандидати, които са подали документи“, съобщи в заключение проф.Христо Бонджолов.
Той не пропусна и друга добра новина. През идната седмица ще бъде открито третото ново студентско общежитие с около 600 места в кв.“Колю Фичето. Базата е с около 1500 места и е много добра на ниво хотел с всички удобства.
Предстои саниране на втори блок на общежитията и за това има заделени средства.
„Радваме факта, че в тези размирни времена все повече млади хора предпочитат да се приберат или да останат да учат в България, да са при близките си, а тази тенденция неминуемо ще допринесе и за развитието на университетите“, изтъкна проф.Бонджолов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!