Последни Новини

Проф. Андрей Захариев е удостоен с почетна титла на Университет „Артифекс“ в Букурещ

“Топлофикация-ВТ” АД спира топлата вода на част от абонатите заради планов ремонт
май 1, 2024
​​​​​Продължава плановият ремонт на основните съоръжения за пренос на топлинна енергия
май 18, 2024
Покажи всички

Проф. Андрей Захариев е удостоен с почетна титла на Университет „Артифекс“ в Букурещ

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

С решение на Сената на Университет „Артифекс“ в Букурещ с почетната титла „Professor Honorificus” бе удостоен деканa на финансовия факултет при Стопанската академия “Д.А.Ценов” проф. д-р Андрей Захариев.

В подписаното от президента на сената проф. д-р Кристиян-Мариан Барбу решение се казва, че почетната титла се присъжда на проф. Андерй Захариев в знак на оценка и благодарност за неговата престижна преподавателска, научна и професионална дейност, за приносът му в развитието на сътрудничеството между Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и Университет „Артифекс“ в Букурещ, както и за неговото минало, настоящо и бъдещо развитие в международен план.

В писмото на ректора проф. Александру-Лучиян Маноле за съгласуване на присъждането на почетната титла е подчертан приноса на проф. Захариев за укрепване на международното партньорство между двата университета чрез научни форуми, публикации и съвместни проекти. Активното участие на проф. Захариев и на свищовски учени в провеждането на научни симпозиуми на румънския университет бележи своето начало от 2017 год. След успешна апликация по програма Еразъм+ в момента двете висши училища, заедно с Истанбул Есениюрт университет и сръбския Нишки университет приключват изключително плодотворен и актуален проект за кръговата икономика и рециклиращите индустрии.

В резултат на дейности по ръководения от проф. Захариев проект, учени от Университет „Артифекс“ в Букурещ са сред международните авторски колективи на три книги, посветени на кръговата икономика, насочени съответно към предавателите, студентите, бизнеса и обществото. Тези книги се публикуват на хартия и електронно на пет езика – на английски език, на български език, на румънски език, на турски език и на сръбски език.

Официалната церемония по връчване дипломата и регалиите за „Professor Honorificus” ще се състои в Аулата в румънския университет в навечерието на най-светлия български празник 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В поканата за церемонията проф. Андрей Захариев е представен от позицията си на декан на факултет „Финанси“ (мандат 2020-2024 година) в Свищовската академия, ръководител на Erasmus+ проект CRCLEcon (www.circlecon.eu) и главен редактор на най-старото българско академично списание по икономика „Народностопански архив“. Към днешна дата проф. Захариев е автор на над 250 научни публикации, има индекс Хирш 3 в двете световни бази за научно рефериране Scopus и Web of Science, както и над 60 цитирания върху двуцифрен брой индексирани статии и студии. Под негово ръководство са защитили петнадесет докторанти от страната и чужбина. През 2017 г. му е присъдено почетното звание „Doctor Honoris Causa” на Донецкия национален университет „Василий Стус“, гр. Виница, Украйна, където е акредитиран образователен продукт за двойна диплома – двугодишната магистърска програма „Международен финансов мениджмънт“ с успешно дипломиране на вече три випуска украински студенти.

Проф. Захариев е и двукратен участник в експертните групи към МОН (2004 и 2021 година) изготвили Наредбите за дистанционна форма на обучение във висшето образование, чиято нормативна рамка и ресурсна база успешно продължи учебния процес за редовните и задочни студенти в пандемична среда.

Под негово ръководство през 1999 г. в Стопанската академия е поставено началото на обучението и приема на дистанционни студенти, където стандартите за качество и осигуряване на студентите осигуряват без аналог за страната вече на 100% всички образователни програми и курсове в магистърска и бакалавърска степени. На проведената миналия месец в Русе втора национална конференция за дигитална трансформация на образованието проф. Андрей Захариев представи пленарен доклад на тема „Изкуственият интелект в бизнеса“, който бе отличен с престижното отличие „Best paper”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!