Последни Новини

С премиера на книгата „Конвергентна икономика“ почетоха 80-годишнината на проф. Гарабед Минасян

Започва планов ремонт на съоръженията по топлопреносната мрежа във Велико Търново
април 17, 2024
Павел Серафимов представи интересни факти за имената на тракийските боговете и запазените древни култове у нас
април 21, 2024
Покажи всички

С премиера на книгата „Конвергентна икономика“ почетоха 80-годишнината на проф. Гарабед Минасян

На церемония в сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи в София бе направена премиера на книгата на проф. д-р ик. н. Гарабед Минасян „Конвергентна икономика“. На посетеното от десетки учени, икономисти и финансисти събитие бе отдадено заслужено внимание и почит на чествалия наскоро 80-та си годишнина автор.

Монографичният труд с твърди корици е отпечатан от издателство „Изток-Запад“ в обем 216 стр. и изследвания в четири раздела: икономическа динамика, монетарни въздействия, фискални турбуленции и институционална ирационалност. Проф. Минасян е заслужил професор на Института за икономически изследвания на БАН, бил е два мандата член на УС на БНБ (1997-2006).

Организатори на събитието бяха Съюзът на икономистите в България, ФНТС, издателство „Изток-Запад“, с подкрепата на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“. Модератори на премиерата на книгата бяха проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на СИБ и проф. д-р Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“ и председател на фондацията.

След уводно експозе от професор Минасян за основните акценти в книгата, бе дадена думата за изказвания. В качеството си на дискусанти последователно своите пожелания към автора, съчетано с коментар върху качествата на изследването дадоха представители на БАН, УНСС, СА „Д. А. Ценов“, СУ „Св. Климент Охридски“ и РУ. Сред далите своя оценка за качествата на книгата бяха проф. д-р Виктор Йоцов (БАН и СУ „Св. Климент Охридски), проф. д-р Румен Брусарски (УНСС), доц. д-р Марин Маринов (УНСС), доц. д-р Ивайло Беев (УНСС), проф. д-р Александър Томов (СУ „Св. Климент Охридски“), проф. д-р Стефан Симеонов (СА „Д. А. Ценов“), доц. д-р Камелия Асенова (УНСС и РУ), доц. д-р Мариела Ненова (СУ „Св. Климент Охридски“) и др.

На финала на събитието директорът на Института за икономически изследвания при БАН проф. д-р Ирена Зарева връчи на проф. Минасян почетна институционална грамота в знак на благодарност за неговата роля в годините като ръководител на Института и водещ негов изследовател. Проф. Татяна Хубенова-Делисивкова подари на автора книгата иконата на светите братя Кирил и Методий с пожелания за нови творчески изяви и нови книги от именития наш икономист.

Като модератор проф. Захариев оцени качествата на изследването, като апотеоз на аналитичност, прецизност и критичност, където икономическите процеси са назовавани с верните прилагателни в условия на широко прокламирана икономическа конвергенция, която иначе реално води до дивергенция. Със закриването на официалната част на форума, участниците се оттеглиха на стилен коктейл. За целите на събитието тираж от книгата бе откупен от СИБ и фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и бе на разположение на гостите на събитието, които получиха лично надписани копия и пожелания от автора проф. Гарабед Минасян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!