Последни Новини

Университетски преподаватели от Китай: Институт „Конфуций“ е сред първите по значимост в Централна и Източна Европа

Иван Панайотов- човекът събрал в книга 50 славни търновци, е кандидат за общински съветник от КОД с бюлетина 22 и преференция 102
октомври 13, 2023
Известната моделиерка Мартина Несторова е кандидат за общински съветник от ПП“КОД“ във Велико Търново
октомври 14, 2023
Покажи всички

Университетски преподаватели от Китай: Институт „Конфуций“ е сред първите по значимост в Централна и Източна Европа

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Китайска делегация, водена от проф. Хуан Сяомей, главен секретар на Китайския университет по геонауки (Ухан, Китай), посети Великотърновския университет и се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Ректорът поздрави гостите и подчерта, че нашият Университет има договор за сътрудничество от много години с Китайския университет по геонауки за обмен на студенти и преподаватели.

„За съжаление времената на COVID-19 замразиха международното сътрудничество не само с Китайския университет, но и с всички институции, с които имаме договори. Сега, когато вече е възможно, ще се радвам сътрудничеството между двете образователни институции да стане отново по-интензивно не само в научноизследователската сфера, но и да възобновим обмена на студенти и преподаватели, а защо не и да кандидатстваме по съвместни програми и проекти“, каза проф. Димитров по време на срещата.
„За нас е голяма чест да посетим Великотърновския университет. Вие сте Университет, който заема водещо място в света, с качествени преподаватели и ученолюбиви студенти, а Институт „Конфуций“ е сред първите по значимост в Централна и Източна Европа. Надявам се, че това наше посещение ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството между двата приятелски университета“, каза проф. Хуан Сяомей.

Деканът на Филологическия факултет доц. д-р Полина Цончева представи историята на изучаването на китайски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, като сподели, че в първите години, когато започва изучаването на китайски език, Университетът по геонауки изпраща лектори – носители на езика, което е от голяма полза за студентите. Днес, години по-късно, когато имаме преподаватели, завършили в нашия Университет и специализирали в Китай, китайският език е търсен за изучаване от младите хора в България и във Филологическия факултет.

В Китайския университет по геонауки в Ухан се обучават 30 000 студенти в 34 направления по 70 образователни програми. Университетът е на първо място в Китай по геонауки.

В срещата участваха и доц. д-р Анна Иванова, заместник-ректор по международната дейност, доц. д-р Искра Мандова, преподавател по китайски език и директор от българска страна на Институт „Конфуций“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. Дун Юенсин, директор на Институт „Конфуций“ от китайска страна, Джан Дзунфън, декан на Факултета по чужди езици на Китайския университет по геонауки, Ю Шъуей, декан на Факултета по икономика и мениджмънт на Китайския университет по геонауки, Фан Лу’уей, декан на Факултета по международно образование на Китайския университет по геонауки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!