Последни Новини

Университетски преподаватели от Китай: Институт „Конфуций“ е сред първите по значимост в Централна и Източна Европа

Иван Панайотов- човекът събрал в книга 50 славни търновци, е кандидат за общински съветник от КОД с бюлетина 22 и преференция 102
октомври 13, 2023
Известната моделиерка Мартина Несторова е кандидат за общински съветник от ПП“КОД“ във Велико Търново
октомври 14, 2023
Покажи всички

Университетски преподаватели от Китай: Институт „Конфуций“ е сред първите по значимост в Централна и Източна Европа

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Китайска делегация, водена от проф. Хуан Сяомей, главен секретар на Китайския университет по геонауки (Ухан, Китай), посети Великотърновския университет и се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Ректорът поздрави гостите и подчерта, че нашият Университет има договор за сътрудничество от много години с Китайския университет по геонауки за обмен на студенти и преподаватели.

„За съжаление времената на COVID-19 замразиха международното сътрудничество не само с Китайския университет, но и с всички институции, с които имаме договори. Сега, когато вече е възможно, ще се радвам сътрудничеството между двете образователни институции да стане отново по-интензивно не само в научноизследователската сфера, но и да възобновим обмена на студенти и преподаватели, а защо не и да кандидатстваме по съвместни програми и проекти“, каза проф. Димитров по време на срещата.
„За нас е голяма чест да посетим Великотърновския университет. Вие сте Университет, който заема водещо място в света, с качествени преподаватели и ученолюбиви студенти, а Институт „Конфуций“ е сред първите по значимост в Централна и Източна Европа. Надявам се, че това наше посещение ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството между двата приятелски университета“, каза проф. Хуан Сяомей.

Деканът на Филологическия факултет доц. д-р Полина Цончева представи историята на изучаването на китайски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, като сподели, че в първите години, когато започва изучаването на китайски език, Университетът по геонауки изпраща лектори – носители на езика, което е от голяма полза за студентите. Днес, години по-късно, когато имаме преподаватели, завършили в нашия Университет и специализирали в Китай, китайският език е търсен за изучаване от младите хора в България и във Филологическия факултет.

В Китайския университет по геонауки в Ухан се обучават 30 000 студенти в 34 направления по 70 образователни програми. Университетът е на първо място в Китай по геонауки.

В срещата участваха и доц. д-р Анна Иванова, заместник-ректор по международната дейност, доц. д-р Искра Мандова, преподавател по китайски език и директор от българска страна на Институт „Конфуций“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. Дун Юенсин, директор на Институт „Конфуций“ от китайска страна, Джан Дзунфън, декан на Факултета по чужди езици на Китайския университет по геонауки, Ю Шъуей, декан на Факултета по икономика и мениджмънт на Китайския университет по геонауки, Фан Лу’уей, декан на Факултета по международно образование на Китайския университет по геонауки.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!