Последни Новини

Историята „оживява“ на крепостта Царевец с операта „Лето 893“

Велико Търново отново става столица на карнавала
юли 20, 2023
Писателят Асен Сираков представи последния си роман в Стражица
август 15, 2023
Покажи всички

Историята „оживява“ на крепостта Царевец с операта „Лето 893“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Българската историческа опера „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев ще бъде представена на крепостта Царевец във Велико Търново на 29 юли от 21,00 ч. Спектакълът на Русенската опера е част от афиша на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2023 и е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор – историческата кулминация на Покръстването на българския народ.

В своята творческа зрялост Парашкев Хаджиев заедно с либретиста Банчо Банов са успeли да създадат опера, съчетаваща както исторически теми, които ни вълнуват като българи, така и интимно-лирични моменти, свързани с човешката душевност.
С нови постмодерни изразни средства в създаването на сценографията и костюмите (Денис Иванов) и режисурата (Пламен Бейков) спектакълът не търси визуална историческа автентичност, а предаване на синтезирано емоционално присъствие, което носи директни внушения и провокира въображението и фантазията на публиката. Такива са и посланията, които носи музиката на Парашкев Хаджиев, пресъздадена от оркестъра на Русенската опера, дирижиран от Владимир Бошнаков.

Безупречният хор с диригент Стелияна Димитрова – Хернани и съвършената сценична хореография на художествения ръководител на балетната трупа Весела Василева ще превземат сцената с много професионализъм и запомнящи се моменти.
Изключително въздействащият образ на Борис Михаил ще изгради с вокално майсторство и актьорско присъствие басът Момчил Миланов. Талантливото мецосопрано Глория Пенчева ще е коварната и отмъстителна Ермиара, съпруга на княз Владимир Расате, чиято роля ще бъде изпълнена от Добромир Момеков. Другият син на Борис – Симеон ще е Теодор Петков, ролята на неговата любима Севина ще изпълни Даниела Караиванова, а тази на нейния баща, болярина Домета – Стоян Стоянджов. Художника и сценограф на спектакъла Денис Иванов ще представи по неповторим начин жреца на Тангра – Токту.

„Сцена на вековете“ 2023 продължава на 12 август със спектакъла „Опера diva“ на Пловдивската опера – опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини. С комичната опера „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети във фестивалната програма на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

За детска и младежка аудитория в програмата „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“ е спектакълът „Вълшебната корона“ по музика на Стефан Димитров в изпълнение на Бон-бон Мюзик на 12 септември.

В съпътстващата програма на фестивала в Летния театър е хитовият концерт „ABBA Symphony“ на Плевенската филхармония (1 август) и рок операта „Есмералда – Парижката Света Богородица“ в изпълнение на Държавна опера Стара Загора (26 август).
Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!