Последни Новини

Гладиатори, римски легиони и кулинарни рецепти на две хилядолетия си дават среща в Свищов за седемнадесетия фестивал „Орел на Дунава“

Бойко Беленски представи новия си исторически роман“ Аз съм Калоян Тертер“
юни 2, 2023
Учени, предприемачи и изследователи дискутираха геотермалния потенциал на България и възможностите за реализиране на проекти
юни 6, 2023
Покажи всички

Гладиатори, римски легиони и кулинарни рецепти на две хилядолетия си дават среща в Свищов за седемнадесетия фестивал „Орел на Дунава“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

За седемнадесети път Свищов и древния римски град Нове ще бъдат домакин на фестивала „Орел на Дунава“. Той ще се проведе от 9-ти до 11-ти юни като негови организатори са Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. Античният фестивалът се провежда от 2008 година и привлича хиляди любители на древната история и приключенията с вълнуваща програма, представяща културното богатство и античната история по нашите земи. Фестивалът е първи за страната и Балканите и носи атмосферата на ежегодните нови разкрития на продължаващите от 1960 год. разкопки на полски и български археолози в най-големия и запазен военен лагер на Римската империя в провинция Мизия. Античният Нове е основан през 45 год. от н.е. от VІІІ Августовски легион и е разположен на важен кръстопът. През него са минавали Траяновият път, свързващ отвъддунавските земи на империята с Филипополис и Византион (Константинопол), и Крайдунавският път (Via Istrum), водещ устието на реката при Черно море.
Тазгодишното издание на фестивала се провежда под мотото ROMA ET BARBARI – DIVIDE ET IMPERA („Рим и варварите – разделяй и владей!“) и предлага максимално наситена със зрелища програма от международни антични възстановки! В тридневния фестивал ще участват над 150 реенактори от Италия, Румъния, Англия и България, които ще възпроизведат събития, обичаи и традиции от античността. Ентусиастите от групите за възстановки ще демонстрират умения, сила, исторически оръжия и облекла, които ще пренесат посетителите във времената на разцвет на Римската империя. В часовете преди официалното откриване в СА „Д. А. Ценов“ ще се проведе и традиционния научен симпозиум „Древното наследство в България“ с пленарен доклад от лауреата на фестивала Проф. Пьотър Дичек за последните открития на археолозите в Нове и Мизия.
Гостите на фестивала ще се срещнат с античното наследство по Римския Лимес – дълголетната Дунавска граница на Римската империя. Ще се върнат две хилядолетия назад чрез исторически възстановки, културни изяви, антична кухня, занимания за деца, римска артилерия, стрелба с лък и прашка, антична фехтовка и кавалерия. Посетителите ще имат възможност да участват в кратък курс по строева подготовка и битка с мечове, да се отправят към палатката на легионна контуберния (взвод) за лорика сегментата, пилум и гладиус, и да се въплатят в ролята на римски легионери. Всеки е добре дошъл в състезанията ”Novae Open” по Рота и Дама, в надпреварите за сила и бързина!
Сред участниците във фестивала са някои от най-престижните и влиятелни групи за антични исторически възстановки в Европа като Gruppo Storico Romano от Италия, румънските Histora Renascita и Asociatia Culturala Tomis, българските Багатур, Дукс Антика, Антична Тракия, Величие и разбира се, домакините от Първи Италийски легион и Първа Тракийска Кохорта, които през последните два месеца се подвизаваха на антични фестивали в Рим (Natale di Roma) и Уелс (Provincia Britanica).
Сред римските знамена в битките ще се четат имената на Legio XI Clavdia Pia Fidelis, Legio V Macedonica, Legio I Italica, а срещу тях ще се веят знамената на траки, даки, сармати, маркомани, готи. Виртуозните бойци от „Багатур“ ще представят своя спектакъл, демонстрирайки стрелба с лък и антична фехтовка. Огненото шоу на “Феникс“ от Козлодуй отново ще блести и сияе в Нове с опитомената огнена стихия. Сдружение за историческa реконструкция “Величие“ ще покаже тракийски ритуали и бойни демонстрации.
Късната античност носи особеното очарование на смесицата от племена, народи, облекла и култури, която е предвестника на средновековна Европа. Свищовските Legio I Italica и Dux Anticaе ще представят героичните времена на Великото преселение на народите, когато римляни и готи са ту съюзници, ту противници.
Ателиетата и работилниците ще работят неуморно в двата почивни дни за всички малки и големи почитатели на историята. В събота и неделя ателиетата ще са отворени в римския и варварския лагер, за да демонстрират, но и да дадат на всеки гост възможността да се включи в античните занаяти, да поиграе древни настолни игри, да нареди мозайка, да нарисува митична сцена или да бъде гримиран с варварските цветове на войната.
Римската кухня се завръща във фестивалната програма! Традиционната кулинарна презентация ще покаже любопитни съставки и антични ястия по древни рецепти. Ще има отборен сблъсък, жури ще оцени приготвените гозби и ще завърши с масова дегустация от публиката. За радост в тазгодишната програма ще предложи звездно кулинарно присъствие и майсторски клас в готварското изкуство! Специални гости на фестивала са риалити-звездите Станислав Иванов и Никола Симеонов, познати от най-популярните телевизионни кулинарни формати! Имащите стотици хиляди последователи в социалните мрежи готвачи ще демонстрират и приготвянето на специалитета на фестивала под мотото „Кулинарни рецепти на две хиляди години“!
Танцовото визуално представление „Благодаря, България“ с хореограф и режисьор е Грета Пенчева е комбинация от танци, акробатичност, артистичност, огън и визуализация с 3D мапинг. В театралната постановка, лазерна прожекция, гайди, танци, тъпани, визуализация, музика, традиция, знание и изкуство се обединяват в едно, за да разкажат приказката за Майката Земя и България. Военните демонстрации са зрелищни и опасни!
В принципията на Нове ше бъде показана клетвата на легионера, битките с враговете на империята и ежедневния им бит. Ще бъде пресъздадена историята на готите – врагове и федерати на Римската империя, със забележителен отпечатък върху историята на Нове. Решителната голяма битка в събота вечер ще противопостави всички участници – римляни и варвари!
Организаторите канят всички любители на реанактмънта, малки и големи, да се присъединят към един незабравим уикенд с магията на две хилядолетия! И трите дни на фестивала предлагат на гостите да се насладят на разнообразни изложби, работилници, представления, военни демонстрации и други старинни обичаи, които ще забавляват и обогатяват знания за античното наследство чрез най-популярния днес реанактмънт „жива история“.
Свищов и римския град Нове очакват своите гости и посетители от 9-ти до 11-ти юни 2023 г.! Римската империя е ненадмината в дипломацията и военното изкуство, за да подчини враждебните племена – разделяй и владей, отново и отново!

Подробна програма с начални часове и събития е оповестена на сайта на фестивала: https://www.eagleonthedanube.com/?pg=program

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!