Последни Новини

Свищовският Първи италийски легион представи достойно България на фестивала Натале ди Рома

Средношколци мерят инвестиционни умения във виртуално борсово състезание с награден фонд 12 000 лева
април 13, 2023
Ученици се срещнаха с писателя Асен Сираков и дискутираха новия му роман “Чочо Мозъка и вълшебният айфон”
април 28, 2023
Покажи всички

Свищовският Първи италийски легион представи достойно България на фестивала Натале ди Рома

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

След кратко прекъсване поради пандемията Съвет по туризъм – Свищов възстанови българското участие в най-големия световен фестивал на античното наследство „Натале ди Рома“, което се състоя от 21 до 24 април. В групата от близо 30 реанактори са включени преподаватели, студенти, служители и алумни на Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Традиционен организатор на фестивала е Gruppo Storico Romano и кметството на столицата Рим. Фестивалът е създаден през 1994 г. и е посветен на деня от основаването на вечния град. Тазгодишната група от свищовски възстановчици включва легионери, центуриони и весталки. Те са обединени в групите „Първи италийски легион“ и „Първа тракийска кохорта“. Те са съвременна реплика на бойните формирования на древната римска империя, свързвани с античния град Нове край Свищов, където от първи до пети век легионът е охранявал дунавския лимес на римската империя и пътя Via Istrum.
Тазгодишното българско участие на фестивала в Рим се дължи и на силната подкрепа от ръководителя на свищовската финансова катедра проф. д-р Стоян Проданов, който през миналото лято бе и единственият българин на борда на римската лусория по река Дунав по най-дългия двуседмичен гребен маршрут от Сърбия до България. По информация на домакините от Gruppo Storico Romano в дните на фестивала от 21 до 23 април 2023 г. в Рим са си дали среща над 2200 реанактори, представляващи 16 страни от целия свят, обединени в 73 групи. Свищовският легион е единствен български групов представител. В неделния ден от фестивала се привличат най-много туристи и посетители заради парада на групите по улиците на Капитолия около Колизеума в Рим, гладиаторски борби и историческата битка на римските легиони срещу варварските племена.
Свищовската група е първото българско НПО за исторически възстановки на древната римска история, което е инициатор и домакин и на най-големия наш фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“. От 2008 г. Община Свищов и Съвет по туризъм – Свищов организират ежегодно фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”. Седемнадесетото издание на фестивала е планирано за 9-11 юни 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!