Последни Новини

Средношколци мерят инвестиционни умения във виртуално борсово състезание с награден фонд 12 000 лева

Мирослав Евтимов, юрист, политолог, представител на КОД: Консервативно обединение на десницата усилено изгражда структури във Великотърновска област
април 12, 2023
Свищовският Първи италийски легион представи достойно България на фестивала Натале ди Рома
април 23, 2023
Покажи всички

Средношколци мерят инвестиционни умения във виртуално борсово състезание с награден фонд 12 000 лева

Националната финансиада е дейност на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов” в рамките на Националната стратегия за финансова грамотност и Плана за действие (2021-2025 г.) към нея за 2023 г.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Академична инициатива дава старт на Национална финансиада за средношколци „Капиталови пазари 2023“. Състезанието позволява на участниците да селектират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда. Националната финансиада е резултат от партньорството между катедра „Финанси и кредит“ към Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов, Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и „Делтасток“ АД, водещ за страната инвестиционен посредник. Виртуалната борсова игра може да се използва в класната стая, за повишаване на финансовата грамотност, и за развитие на индивидуални умения за търговия с реални акции на реални цени, без да се рискуват реални пари.
Регистрацията за участие в състезанието започва на 13 април на адрес: https://www.deltastock.com/bulgaria/uni-svishtov/DeltaTrading.asp#/ и отнема до една минута. С разкритата демо сметка от уюта на училищната скамейка или дома всеки може да се потопи в света на глобалните финансови пазари. Търговията е с начален виртуален капитал от 10 000 евро, които могат да се инвестират в стотици акции, котирани на водещите борси. Стартът на състезанието е на 19 април (сряда), 00:00 ч. EET/EEST, а финалът е след 4 борсови седмици на 17 май (сряда), 24:00 ч. EET/EEST. Ежечасно в сайта на състезанието ще се обновява класацията на участниците по текуща стойност на техния инвестиционен портфейл (раздел „Условия и правила“).
За победител и носител на приза „Top Trader 2023“ във финансиадата ще бъде обявен участникът с най-висока стойност на портфейла, в резултат на сключени сделки с акции в платформата (раздел „Класация“). На него ще бъде незабавно изплатена награда от 2000 лв. като при равни резултати сумата се разпределя поравно между победителите.
Всички участници-зрелостници ще си разпределят парични стипендии с общ награден фонд 10 хил. лв., които ще бъдат изплатени за първия им студентски празник 8 декември при записване в редовна форма, спец. „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“. Всеки зрелостник, ще получи сертификат за участие, осигуряващ записване в първа желана специалност в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов.
Наградният фонд е осигурен от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”. Демо търговията се осъществява чрез утвърдената платформа Delta Trading®, в трите ѝ разновидности – уеб, десктоп и мобилна версия (Android и iOS). Навигацията е интуитивна с възможности за бързо сключване на сделки „с един клик“. За участниците са достъпни подробни видео уроци в YouTube (вж. секция „Ресурси“ на платформата), както и безплатен достъп до богат набор от финансова информация за компаниите, актуални фундаментални новини, разнообразни индикатори и инструменти за технически анализ.
Националното състезание е дейност на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов” в рамките на Националната стратегия за финансова грамотност и Плана за действие (2021-2025 г.) към нея за 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!