Последни Новини

Петър Москов, председател на КОД: Служебните правителства на Румен Радев носят социализъм в икономиката и външно-политическа изолация на България

Националният военен университет „Васил Левски“ бе домакин на втората научна конференция „Логистиката и обществените системи“
март 19, 2023
Поредно успешно протезиране на пациент с онкозаболяване на храносмилателната система в МБАЛ- Горна Оряховица
март 24, 2023
Покажи всички

Петър Москов, председател на КОД: Служебните правителства на Румен Радев носят социализъм в икономиката и външно-политическа изолация на България

КОД настоява за еднаква данъчна тежест за всички бизнеси и за мораториум върху въглеродното безумие на зелените, което моментално ще намали себестойността на еленергията 10 пъти

КОД е единствената политическа партия на тези избори, която защитава ценностите и икономическите постулати на дясното. В икономически и ценностен план българското общество има нужда от смислена дясна алтернатива. И това е КОД! Всичко останало е малко или повече разговори между ляво и още по-ляво. Някой от американските президенти беше казал: „Икономиката, Глупако!“. Това сподели председателят на КОС Петър Москов.
Той подчерта, че през последните 5-6 години и най-вече при служебните правителства на президента Румен Радев и при редовното правителство на Кирил Петков, икономическата политика у нас може да се нарече „социализъм“.
“Това е непрестанния разказ, че произвеждащият, работещият, човекът с инициатива, е длъжен на някой друг. Напоследък към всичко това се прибави и обвинението за „спекулант“ и „изедник“, което е типично за социализма. Абсурдно е, че водим политически спор през 2023 г. дали свободната икономическа инициатива има смисъл и дали е честно предприемчивите, работещи в конкуренция бизнеси да имат печалба. Това се поставя под въпрос и се характеризира като спекула и изедничество спрямо хора в неравностойно положение. На предприемача му бяха наложени непосилни цени на енергията заради левите безумия наречени „зелена сделка“, които ни накараха да плащаме ток десет пъти по-скъп. Това е отново заради левите утопии на зелените и на европейските либерали. Второто, което се случи на хората, които произвеждат е даряването с помощи, но на определени бизнеси, на определени хора, което е унищожаване на конкурентната среда.
Третото нещо, което се стовари върху бизнеса е социалистическият разказ, поет от ГЕРБ , продължен от „Продължаваме промяната“ и довършен от правителствата на Радев, че доходите могат да бъдат увеличени през решение на партиен конгрес, а не чрез повече производство и по-усърдна работа. Всичко това доведе страната до допълнителна инфлация и обезценяване на парите ни. Затова е и притеснението на хората, че положението в държавата става все по-зле”, коментира Петър Москов.
По думите на партийният лидер резултатът за политическите спекуланти е бил не да поемат отговорността за действията си, а да посочат производителя като виновен за това.
“Измислените, напечатаните пари с решение на партиен конгрес, които ни „увеличиха“ доходите, ни доведоха до това, че реално можем да купим много по-малко в магазина.
Всичко изброено, което притисна производителите, доведе до необратимото увеличение на себестойността на тяхното производство. Сега обаче същата тази социалистическа държава говори за таван на цените и за нови данъци върху печалбата. Не може в 2023 г. да си позволим да коментираме дали е правилно или не да има свободна икономическа инициатива.
Това, което предлагат „прекрасните“ ни социалисти е 33 % допълнителен данък над десятъка наречен Корпоративен данък печалба, с който ще бъде обложен всеки бизнес.
Моля, всеки да си даде сметка какво означава това. И то е, че ако миналата година даден бизнес се е развил, реализираната печалба ще бъде отнета в полза на социалистическата държава, а така ще бъде унищожена възможността предприемчивите да развиват дейност. Освен това номиналната стойност на печалбата на фона на 30 –процентна инфлация или обезценяване на тази печалба, тя ще бъде калкулирана като допълнителен данък”, каза още Петър Москов.
Той допълни, че тези мерки ще принудят предприемчивите българи да започнат да крият печалби и да не плаща данъци. Това означава и по-малко постъпления в хазната.
“И докато този социализъм върлува през служебното правителство на президента Радев, ние не чуваме реакциите на нито една от политическите партии. И навсякъде в страната, където нашите кандидат-депутати задават тези въпроси, не получават отговор от кандидатите на ГЕРБ, на ПП и ДБ, които твърдят, че са евроатлантически ориентирани.
За да има доволни и спокойни потребители, трябва да има доволни и спокойни производители. Това е разликата между лявото и дясното. Ние сме в защита на предприемачите, на производителите, на хората, които генерират Брутния вътрешен продукт и в крайна сметка носят увеличението на доходите на всички нас.
Знам защо ГЕРБ и ДБ мълчат. Защото по време на избори е много по-лесно да посочиш изедника и така много по-лесно ще получиш гласовете на хората, които са притеснени. Резултатът обаче е още затворени бизнеси и спряно производство”, обясни Москов.
На въпрос какви конкретни мерки предлагат от КОД за излизане от тази тежка ситуация, председателят на партията заяви, че всички стратегии, разписани в програмата на КОД, изглеждат като отказ от социализма.
“Това означава връщане на еднаквата данъчна тежест за всички бизнеси. Дясната икономическа политика няма любимци и избраници, няма по-силно викащи, които получават повече от другите. Настояваме за мораториум върху въглеродното безумие на зелените социалисти, което моментално ще намали себестойността на електрическата енергия 10 пъти. В момента договорите, които плащаме през бюджета на производителите на зелена енергия са 500 лева на мегават, себестойността на „Марица-Изток“ е 50 лева на мегават. Всеки един българин може да си направи сметка какво означава това за неговия бизнес, за нашия бит, за цените в магазина. Ние сме за категоричен отказ за повишаване на данъците по начина, по който се предлага това. Искаме гаранции и държава, която стои зад предприемчивия, а не зад този, който чака да му бъде дадено. Настояваме за прекратяване на философията, че доходите могат да растат през партийно решение. Нужна е ясна подкрепа на производството, ясна дясна позиция, че предприемачът и производството са факторите, които държавата трябва да защитава и да създава среда за развитие. А реално в момента сме в ситуация, в която имаме енергийна политика, която е насочена към унищожаване на производството”, категоричен е Петър Москов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!