Последни Новини

Световноизвестен преподавател и иконописец представя свои творби във Велико Търново

Звезди на българската естрада канят на бутиков концерт “ЗАВИНАГИ до ВАС”
декември 6, 2022
Асен Сираков провокира деца и родители с новия си детски роман „Чочо Мозъка и вълшебният айфон“
декември 10, 2022
Покажи всички

Световноизвестен преподавател и иконописец представя свои творби във Велико Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Един от най-видните иконописци на съвремието ни – проф. Георгиос Кордис, ще представи свои творби във Велико Търново. Експозицията от икони под надслов „Рисуване със светлина” ще бъде открита на 20 декември от 17 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.
Проф. Кордис е знакова личност за съвременното християнско изкуство. Той е преподавател в престижни учебни заведения в САЩ като Университета в Йейл, Университета на Южна Каролина и Университета Нотр Дам в Индиана.
Творецът ще покаже своите икони в духовната и историческа столица на България Велико Търново в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово.
Проф. Георгиос Кордис разкрива изкуството на иконата в по целия свят – включително в Рио де Жанейро, Канада, САЩ и Австралия, на много места в Европа и в Москва.
Той е завършил богословие в Атинския университет. Паралелно с това е изучавал живопис и иконография при отец Симеон Симеу.
Има специализация по средновековни техники в Школата към Музея на изящните изкуства – Бостън, САЩ. Изучавал е гравюра при видния гравьор Фотис Мастихадис.
Има магистърска степен по богословие от Богословския факултет „Светият кръст” в Бостън – САЩ и докторска степен по богословие и византийска естетика в Атински университет – Гърция.
Бил е гостуващ преподавател в Университета в Йейл в САЩ, в Богословски факултет – Департамент за изящни изкуства и реставрация в Букурещ – Румъния, в Департамент за изкуство и дизайн към Университета в Клуж, Напока – Румъния, в Украински национален педагогически университет – Одеса, Православен институт по богословие и свещени изкуства – Санкт Петербург – Русия, в Университета в Южна Каролина, Департамент за изкуство, Колумбия – САЩ, в Университет Нотр Дамр – Департамент по богословие и Институт за църковен живот, САЩ.
Представял е самостоятелни изложби в Гърция, САЩ, Италия, Канада, Франция, Тайван, Сърбия България и др.
От 1990 година Георгиос Кордис преподава иконография, както в Гърция, така и в чужбина; изписал е храмове в Гърция, Ливан, Италия, Канада и другаде, като само в САЩ са повече от девет. Автор е на десетки книги, на много научни и популярни статии в областта на иконографията и богословието на иконата. В Гърция Георгиос Кордис е известен и като илюстратор. Към момента е илюстрирал повече от 35 книги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!