Последни Новини

Ген. Тодор Бояджиев представя публична лекция за ролята на разузнавачите и дипломатите в опазването на глобалния мир

D.I.Y. 2.0 изложба на Георги Ружев в Музея на хумора и сатирата в Габрово
октомври 31, 2022
Писателят Бойко Беленски разкрива делото на героя от Дойран генерал-майор Владимир Вазов в книгата си “Свалете знамената с почит”
ноември 17, 2022
Покажи всички

Ген. Тодор Бояджиев представя публична лекция за ролята на разузнавачите и дипломатите в опазването на глобалния мир

Доаенът на българското разузнаване презентира и последните си книги за световни топ шпиони

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Среща-разговор с доайена на българското разузнаване ген. Тодор Бояджиев ще се проведе на 16 ноември от 17:30 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Ген. Бояджиев ще представи лекция на тема: „Ролята на дипломатите, разузнавачите и медиаторите за запазването на глобалния мир пред опасността от Трета световна война“ и последните си книги официално пред публика – „Шпиони с нежни имена“, „Разузнаването: 20 години по-рано“, „Разузнаването- 20 години по-късно“, „Висш шпионаж“.

Книгите „Шпиони с нежни имена” и „Висш шпионаж“ (на която Бояджиев е издател и рецензент), разкриват за пръв път в България подробности за нежния пол в професията разузнавач: жените в Източния и Западен шпионаж, непознатите истории на българките -разузнавачки, както и един от големите шпионски скандали на 21 век и невероятната съдба на семейство нелегали, разказана от полковника от руското разузнаване Елена Вавилова.

Книгите „Разузнаването: 20 години по-рано”, „Разузнаването – 20 години по-късно“ включват разговори на ген. Бояджиев с топ разузнавачи от времето на Студената война и след падането на Берлинската стена. Интервюта с ръководители на американското руското, английското, френското, хърватското и българското разузнаване – Ким Филби, Джордж Тенет, Леонид Шебаршин, Ричард Кър, Ричард Столц, проф. Мирослав Тунджман, Павлос Апостолидис, Шабтай Шавит, Кийт Мелтън, проф. Михаил Богданов, проф. Жолт Кохалми.

В Европа бушува война, но има ли опасност от Трета световна? Трансформира ли се светът и накъде се е запътило човечеството? Каква е ролята на дипломатите, разузнавачите и медиаторите за запазване на мира на планетата? Усилията и себеотдаването на жените в световния шпионаж.

В лекцията си ген. Тодор Бояджиев ще представи свой анализ на ситуацията (или няколко неща, които няма кой да каже):

Ролята на дипломатите , разузнавачите и контраразузнавачите, и на медиаторите в актуалните конфликти по света

Практиката през годините:

– Кубинската ракетна криза (1962 г.)

– Каналът „Гаврилов“ (1982 г.);

Превръща ли се Турция в икономическа сила и газов хъб за Европа? Какво пропусна България?

САЩ навлиза в своята „перестройка“; какви ще бъдат следващите президенти и каква политика да очакваме през следващото десетилетие?

Задава ли се многополюсен свят и държавите, поели ангажимент към него

Китай като световна икономическа и военна суперсила

Тодор Бояджиев е работил повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант – разузнавач, стига до заместник-началник на разузнаването. През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на щата.

През 1992 г. създава и оглавява асоциацията „Български евроатлантически разузнавателен форум“.

Депутат в 7-то Велико народно събрание и 39-то НС.

Автор на повече от петнадесет книги за разузнаването, някой от които издадени на руски и английски език. За книгата “Ким Филби – Разузнавача – Човека” е награден с руския медал “Ветеран на Студената война”. Доктор хонорис кауза и почетен професор.

Събитието в Националната библиотека се организира от издателство „Атеа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!