Последни Новини

Кметството в Райковци се руши, трябват 35 000 за укрепване на вековната сграда

Младеж бори рядка болест със спорт и здравословно хранене
юни 20, 2022
Носител на престижни награди създава авторски песни и преподава музика на ученици
юни 23, 2022
Покажи всички

Кметството в Райковци се руши, трябват 35 000 за укрепване на вековната сграда

Планинското селище е едно от най-старите в региона, има славна история и носи името на първия български офицер капитан Райчо Николов

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Кметството във великотърновското село Райковци е в окаяно състояние и се руши. Сградата, която е на над 150 години не е ремонтирана от десетилетия. Двуетажната сграда е с гредоред, а масивните дървени колони са изгнили и градежът има нацепвания и улягания.
„Имам уверение от ръководството на Община Велико Търново, че ще бъдат отпуснати пари за укрепването на сградата, която всеки момент може да рухне. Необходими са около 35 000 лева за реконструкцията, които вероятно ще бъдат осигурени от общинския бюджет. В момента постройката е затворена и необитаема, защото е опасна. Кметската администрация и Пощенската станция са изнесени във фургон“, сподели кметът Янко Първанов.
Той управлява курортното село Вонеща вода, но от  2 години под негово ръководство е и Райковци, както и още 16 прилежащи махали. Повечето от тях са обезлюдени. В село Сеймените живее семейство, които са земеделски производители.
„Проблемите на района са идентични с тези на други селища.
По програма „Местни инициативи“ тази година с близо 14 000 лева бе асфалтиран участък на входа на Райковци и в село Димовци“, казва Янко Първанов.
Преди година и половина местно семейство отворило магазин, който се оказал сериозна придобивка за населеното място, защото преди жителите на Райковци били принудени да изминават километри, за да се снабдят с хляб и други продукти от Вонеща вода, Килифарево или Велико Търново.  В Райковци функционира и цех за дървообработване. През последните две години са били изкупени много имоти в района. Частна собственост станало и помещението на бившия магазин на Земеделската кооперация.
„През 1928 г. в Райковци отваря врати Читалище „Надежда“, в което е кипяла сериозна дейност. На сцената на салона са се изнасяли сценки и пиеси, организирали са се надпявания и надигравания, правени са възстановки на обичаи. Поради застаряване и значителен спад на броя живущите от 1997 година читалището е само спомен.  Преди години  мераклии да развиват туризъм купили някогашното училище, в което навремето са се обучавали децата от всички околни села и е функционирало и като интернат. В момента обаче масивната 3-етажна  сграда, издигната през 1886 г., е изоставена и се руши“, разказва Янко Първанов.
В Райковци живеят над 60 души. Селището е сгушено в полите на Стара планина, отстоящо на 100 метра, в страни от главен път Велико Търново – Гурково  и на 32 километра от областния и общински център Велико Търново. На територията на кметско наместничество село Райковци се намира северната половина на прохода „Хаинбоаз”. Тук първенци са върховете „Дреновръх” – 869 метра надморска височина и „Белновръх” с 855 метра надморска височина. Общата площ на землището е 38 603 дка, от тях земеделски земи са 20 850 дка. и гори от 17 753 дка.
Селището е едно от най-старите в региона и се слави с богато историческо минало. В края на XVII и началото на XVIII век, прокудени от турския поробител и върлуващите епидемии, привлечени от величествената Стара планина сред китната природа се установяват първите заселници. Имената на Райковци и  повечето от съставните села получават наименованието си от името на първият заселник. Така се сформира Дишколската община, Дряновска околия с център село Райковци и 21 прилежащи махали, които постепенно се разрастват, като през 50-те години достигат максимум население от общо 2300 души. В село Цепераните са живели известните хайдути Бойчо и Богдан. Беловласи балканджии разказват, че турците, които са минавали, за да събират десятък от местното население, са отсядали да приспиват и да се нахранят в къщите, а след това са искали на стопаните да им плащат данък за това, че са си изтъркали зъбите.
„В Райковци през 1840 г. се ражда първият български офицер и един от създателите на Българската войска след освобождението на България от турско робство Райчо Николов, признат за достойните си дела за национален герой, паднал единствена жертва при съединението на Княжество България с Източна Румелия. В село Райковци е издигнат бюст-паметник на героя, открита е музейна сбирка и монтирана паметна плоча на фасадната стена на кметството. През 1846 година под ръководството на ктитори и настоятелите Симеон Дъскарски и Колю Райковски, е построена църквата „Успение на Пресвета Богородица”, която е включена в списъка на архитектурно-строителните паметници на културата. Иконостасът и стенописите са дело на прословутата Тревненска школа. През 1937 г. дъщерята на Райчо Николов дарява 10 000 лева за направа на ново училище, което през 1941 година започва да функционира като основно училище „Капитан Райчо Николов”, споделят историци.
По време на войните участие са взели над 60 души от района като 37 от тях са загинали в битките. Имената на убитите в Отечествената война са изписани на паметна плоча, монтирана на сградата на кметството в село Вонеща вода. През 1935 – 1936 година Райковци, Станчов хан и Фъревци са обединени в община Белица, Дряновска околия. През 1937 . Райковци отново е самостоятелна община. През 1946 г. от Дряновска околия Райковци преминава към Велико Търново. Преди 54 години Вонеща вода става община, а Райковци кметство към нея. По-късно Райковци е прехвърлено като кметство към селищна система на град Килифарево. През 1989 г. община Килифарево се закрива и кметството на Райковци преминава към Община Велико Търново.
Райковци е привлекателно с природните си забележителности. На територията на кметското наместничество се намира хижа Грамадлива, която е включена в атрактивни туристически маршрути,  към село Белица, Трявна,  местността Предела, село Кладни дял, махала Гърците, къщата- музей на Филип Тотю в село Вонеща вода.
„В близост до езерото „Мандрата” се издига белокаменен паметник на руските войни, разузнавачи от Освободителната руско – турска война. Районът около него е облагороден. Има изграден кът за отдих с пейки, барбекю, чешма и добри условия за риболов. Районът на хижата е добро място за планински и спортен туризъм. Изградена е детска площадка, маркиран е полигон за спортно ориентиране и ски писта с влек“, разкриват жители на Райковци.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!