Последни Новини

Младеж бори рядка болест със спорт и здравословно хранене

Близо 26 000 лева събраха дамите от “Зонта-Велико Търново” на благотворителен бал „Бяло лято”
юни 18, 2022
Кметството в Райковци се руши, трябват 35 000 за укрепване на вековната сграда
юни 22, 2022
Покажи всички

Младеж бори рядка болест със спорт и здравословно хранене

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

22-годишен младеж, който страда от рядката Болест на Крон, победи симптомите на заболяването си със спорт и здравословно хранене. Макар че болестта не позволява физически натоварвания, студентът по диететика Добрин Гошов вече е фитнес треньор, а само преди седмица той спечели и сребърен медал на републиканско състезание по силов трибой.
Добрин Гошов тренира активно фитнес от 6 години. Като ученик бил с наднормено тегло и още тогава решава да води здравословен начин на живот. Преди три години обаче се оказало, че е страда от рядкото заболяване.
„Болестта на Крон е възпаление на дебело и тънко черво. Наложително беше да изключа от менюто си много храни, алкохол и цигари. Аз съм в така наречената дългосрочна ремисия. Нямам ясно откроени симптоми, но това е автоимунно заболяване. До момента няма излекуван човек. Трябва да се внимава с храненето, стреса“, обяснява Добрин.
След поставената диагноза, лекарите забранили на Добрин да прави тежки физически натоварвания. Той обаче решил да не спира с тренировките и здравословно хранене и дори записал „Диететика“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Станал и инструктор по фитнес.
„Работя като треньор. Успехите ги постигнах с много труд и дисциплина. Бъдещите ми планове са от месец на месец, защото не се знае как ще бъда със здравето“ , споделя още младежът.
Преди седмица Добрин се явил на републиканско състезание по Силов трибой, вдигайки 220 кг. в дисциплината „мъртва тяга“ и общо над 500 кг. заедно с другите два състезателни компонента – клек и лежанка и спечелил сребърен медал.
„Беше ми забранено, но това ми беше мечта, още като малък да ходя на такъв тип състезания. Гледал съм много спортни личности в силовия трибой. В началото си казах, че ще направя само едно състезание, заради здравето ми най-вече, но в последствие ми допадна и обмислям да се развивам в тази сфера. Въпреки болестта, отивам на първо състезание без треньор. Сам се подготвях и станах втори в категория до 23-годишна възраст. Доволен съм, можеше и повече, но здравето е на първо място и бях решил разумно да действам на състезанието“, споделя борбеният младеж.
Добрин Гошов е убеден, че болестта е не само изпитание, но и предизвикателство да докаже себе. Мечтае да е здрав за да постигне още много спортни успехи и да бъде пример за другите.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!