Последни Новини

Завиден интерес към новите издания на авторите от Православния богословски факултет на ВТУ на XV Пролетен базар на книгата

Даниела Курдова, психолог и астролог: Човек, преживял трудности, е много по-устойчив в живота
юни 7, 2022
​​​​​Фондация връща спомена за пазителя на историята – творецът Леон Филипов
юни 8, 2022
Покажи всички

Завиден интерес към новите издания на авторите от Православния богословски факултет на ВТУ на XV Пролетен базар на книгата

Университетското издателство представи над 120 заглавия на академичната общност 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Университетското издателство „Св. св. Кирил и Методий“ представи изданията на академичната общност на Великотърновския университет на XV Пролетен базар на книгата в София.
„Тази година темата на изложението е ГРАМОТНОСТТА, в която по най-естествен начин се вписа единственото сред 130-те участници академично издателство. Ние участваме за трета поредна година в Пролетния базар, вече като пълноправни членове на Асоциация „Българска книга“, и мога с увереност да заявя, че Университетското издателство на ВТУ има своите верни почитатели в цялата страна. Нас ни очакват на всяко изложение, нашите издания се търсят, нашите автори са разпознаваеми за читателите, т.е. успели сме с нашата продукция да „възпитаме“ читателска аудитория, която оценява, купува и следи сериозната извънстолична академична литература“, сподели проф. д-р Красимира Мутафова, директор на Информационно-библиотечния и издателски комплекс на ВТУ, част от който е издателството.
Зад щанда на шатра № 49 беше д-р Десислава Димитрова, подбрала най-интересното от огромната книжна продукция на издателството и наброява над 120 заглавия.
Сред тях са издания по история на Стария свят и Средновековието, монографичните изследвания върху жизнения и творчески път на отделни значими личности от българския политически, културен и литературен живот, издания с безспорни качества по граматика на българския език, изследвания върху езика, културата и историята на различни, по-далечни и по-близки народи и много други.
“Особен интерес предизвикаха новите издания на авторите от Православния богословски факултет на ВТУ, които през последните години дават начало на интересни научни дискусии по спорни и неизяснени проблеми от историята на Църквата, вкл. и на Българската православна църква, както и по чисто богословски теми”, споделиха от Университетското издателство.
И през 2022 г. участието на издателството във всички книжни изложения е по проект „Популяризиране на научно знание и научни изследвания чрез участието на Университетското издателство в книжни изложения и чрез различни канали и дигитални платформи“, в който участва целият екип, а негов ръководител е доц. д-р Надежда Христова, самата любим автор на любознателните читатели с нейните изследвания върху мястото на жената в средновековното общество. „Сами се убедихме, че всички „канали“ за популяризиране на нашите издания са полезни и работят. Ще дам пример с монографията на проф. Красимира Мутафова „Религия и идентичност (християнство и ислям) по българските земи в османската документация от XV–XVIII век“, която въпреки сериозността и дълбочината на изследването „се продава като топъл хляб“ според популярния израз. Участието на авторката в телевизионното предаване История.бг и множеството интервюта, които тя даде след него, имат своя принос за това, естествено това не омаловажава високата научна стойност на изданието“, каза във връзка с представянето на проекта доц. Христова.
Следващата дестинация на Университетското издателство е Алея на книгата в Пловдив от 13 до 19 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!