Последни Новини

Представиха 30 творби в изложба на дървопрастика в галерия “Гъбенски” към НДФ “13 века България” в Трявна

Отец Славчо Иванов: Напоследък усилено се четат специални молитви за мир
май 11, 2022
Писатели дискутираха изкуството да се пише за деца
май 12, 2022
Покажи всички

Представиха 30 творби в изложба на дървопрастика в галерия “Гъбенски” към НДФ “13 века България” в Трявна

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

30 художествени произведения от дърво, изработени от 20 автори през последните няколко години, бяха представени на изложба “Нереален свят” в галерия “Гъбенски” към Национален фонд “13 века България” в Трявна. Инициативата е организирана от секция Дърворезба при Съюза на българските художници съвместно с НГПИ “Тревненска школа” и е част от традиционните Дни на дърворезбата. Събитието бе официално открито от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, домакина в лицето на Мариела Драганова, директора на НГПИ “Тревненска школа” Орфей Миндов и художника и преподавател по дърворезба, рисуване и приложни изкуства Боян Александров.

Като автор и човек на изкуството Боян Александров подчерта, че паузата, която наложи в световен мащаб пандемията от Covid-19, всъщност не е била пауза за творците и резултатът от техния труд са част от представените художествени произведения.

“Трявна като център на дърворезбата е така значим от много време и е важен за самите нас като дърворезбари, защото и духът е друг тук. Тази инициатива е основа да вървим напред и не е важно само да я подкрепим. Дървопластиката е едно естествено продължение на класическата традиционната дърворезба и тук младите могат да видят колко модерни сме в работите си, колко сме актуални с това, което се случва по целия свят. На всички пленери и изложби, почти навсякъде, присъстват вече и българи, което е една добра заявка, че всъщност явно сме актуални с всичко, което се случва. Като имаме тази подложка на дърворезбата можем да творим вече истинското изкуство и сме несравними с всички останали”, заяви Боаян Александров.

Като естествено продължение на традиционната българска дърворезба, обликът на дървопластиката започва да излиза от рамките на релефа още през 70-те години на миналия век и се появяват множество скулптурни произведения от дърво. Постепенно настъпват промени в тематичния и сюжетен кръг, а в края на миналия и началото на този век, визията вече е модерна.

“Тук може да видите едни съвременни творчески решения, които са инспирирани от творческите търсения, сетивността и пластичното усещане на различните автори и това е много важно, защото ние виждаме много различни подходи като технология, различни подходи, ако щете към повърхнините, към тактилното, защото дървото е едно от най-топлите материали, говорим за пространствени, пластични решения и това е нещо, което искаме винаги да го докоснем и може да го сложим в интериорите си”, поясни директорът на НГПИ “Тревненска школа” Орфей Миндов.

На място могат да се видят художествени произведения, олицетворяващи съвременната дървопластика – с ясно изразени контрасти между естествен и добавен цвят, с типична и нехарактерна форма за дървото, в комбинация с метал, различни дървесини и други елементи, с присъствие на текст, както и с използване на древни и модерни теми, а понякога критично-социални и философски. Изложбата ще остане в галерия “Гъбенски” към НДФ “13 века България” до края на месец май.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!