Последни Новини

Наш офталмолог специализирал в Индия, гради кариера в Германия

Бъдещ педагог убеди ученици, че знанието е магия
май 4, 2022
Навръх Гергьовден излиза от печат първият документален роман за героя от Дойранската епопея ген. Владимир Вазов
май 5, 2022
Покажи всички

Наш офталмолог специализирал в Индия, гради кариера в Германия

Съпругата на д-р Денислав Донев-Радимира е дипломиран реставратор и стоматолог

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Двама млади български медици градят успешна кариера в Германия. Д-р Денислав Донев и съпругата му Радимира са
амбицирани да усъвършенстват лекарската професия, а след известно време да се завърнат в Родината си и да създадат собствена клиника. Д-р Донев е родом от Горна Оряховица и е от лекарско семейство. Баща му д-р Стефан Донев е ортопед, а майка му д-р Илияна Донева е началник на очното отделение в болницата в железничарския град.
Д-р Донев младши избрал да върви по стъпките на майка си като предпочел да се посвети на офталмологията. От 9 месеца работи в Германия, където е със съпругата си и двете им деца. Д-р Радимира Донева пък е с две висши образования-Реставрация и Стоматология и от двете престижни професии е пожелала да се отдаде на медицината.
В Германия признали специалността на д-р Денислав Донев. Преди това е практикувал в България. Не крие, че у нас давал тежки дежурства, имал е сериозно натоварване срещу ниска заплата. Това го принудило да замине зад граница, където е удовлетворен от работата и възнаграждението си, което е многократно по-голямо, а и има перспектива за професионално усъвършенстване.
„Езикът беше най-голямата бариера“, споделя очният медик.
В България изкарал курс за ниво В2, но когато се озовал в чуждата държава се почувствал твърде неподготвен. В клиниката, в която започнал работа, му предложили интеграционен курс за 6 месеца. Положил изпит пред Лекарската камара на Германия, издържал го и получил лиценз. След като преодолял езиковите трудности, които му коствали усилия, немските власти му съдействали за уреждане на всички необходими документи и вече работи.
„Хубавото е, че там те освобождават от административните и бюрократични ангажименти. Специалистът е отдаден на пряката си медицинска дейност. Така за времето от 8 до 12 часа успявам да прегледам толкова хора, колкото у нас за цял ден. Има персонал, който подготвя пациентите и ефективността е по-голяма“, разказва д-р Донев.
Той е категоричен, че ако човек е амбициозен, ако иска да се развива, няма начин да не успее.
„И в Германия има недостиг на лекари, затова и се предлагат много възможности за кариерно развитие-курсове, дорип минимално възнаграждение в началото“, допълва младият медик.
Той работи в медицински център към голяма болница.
„В тази практика сме четирима лекари, единият от колегите, който е акушер-гинеколог също е българин. Той доста ми помогна, за да се ориентирам и да се интегрирам в непознатата държава“, подчертава д-р Донев.
Докато бил в България много искал да оперира.
„В очното отделение в Горна Оряховица участвам в хирургични интервенции – катаракти (б.р.перде на окото). Оперирал съм и оперирам  пациенти, които нямат финансови възможности да заплатят операцията. След като взех специалност в България, заминах на курс в Индия. В далечната страна се обучавах да правя операции на катаракта. Курсът беше в специализирана офталмологична клиника. Бях под ръководството на супервайзър, който наблюдава работата на медика. През цялото време се дават напътствия и ако се стигне до по-сложна манипулация, опитен хирург се намесва и показва на курсиста тънкостите. Преди да отида в Индия знаех теоритично как се правят катаракти, а там реално се научих да извършвам този вид операции. Опитът и знанията, които придобих сега са ми от изключителна полза. Надявам се да имам повече възможности да оперирам, това е професионалната ми страст“, доверява д-р Донев.
В Германия обаче решил първо да се пригоди към системата, да свикне с обстановката, да види как се работи и едва тогава да мисли за израстване.
„Наскоро моят началник ми каза: „Доволни сме от теб!“. Попитах го дали ще ми бъде дадена възможност да оперирам, както и да правя по-специализирани изследвания. Той заяви, че това ще се случи, но през 2023 година, защото е необходимо време, за да получа всички видове разрешителни, а процедурата е дълга“, споделя д-р Денислав Донев.
Намеренията на находчивият офталмолог са след време като спечели достатъчно пари, да се прибере със семейството си в
България и да отвори собствена клиника във Велико Търново.
Смята, че това ще се случи не по-рано от 5 години. Преди това иска децата им да научат добре немски език и да се приспособят в чуждата държава.
Планове за добро кариерно развитие има и съпругата му д-р Радимира Донева. Тя е завършила Реставрация в Художествената академия в София. Има и диплома по Педагогика на изобразителното изкуство, която и дава право да преподава рисуване на деца от 1 до 12 клас.
„Когато бях първи курс студентка, се запознах с Денислав. Компанията ни беше от лекари, стоматолози, фармацевти и разговорите бяха предимно на медицинска тематика. Стана ми много интересно като слушах използваната от приятелите ни терминология и реших да опитам да се насоча и към медицината. Реставрацията е много интересна специалност, но за съжаление в България реализацията за една жена е изключително трудна, работата е ниско платена, въпреки че у нас има много паметници на културата и изкуство“, коментира д-р Донева.
Кандидатствала стоматология в Медицинския университет в София, приели я и след 6 години усърдно учене, се дипломирала успешно. Междувременно по време на следването и по двете сериозни специалности, се родили и двете им деца-момче и момиче.
Синът им Стефан бил на 7 месеца, когато тя се дипломирала в Художествената академия. Подготвила дипломна работа, която включвала две картини на известната българска художничка Славка Денева. Платната били изрязани с ножица и трябвало творбите да бъдат възстановени. Проектът бил сложен, но и интересен, а Радимира се справила блестящо. Постепенно обаче рисуването се превърнало в нейно хоби. Насочила се професионално към стоматологията. По време на стажа забременяла с второто им дете.
„Беше ни трудно, но и забавно, а родителите ни много помагаха“, казват Доневи.
След дипломирането си, Радимира била по майчинство с Емма. Тогава със съпруга си и децата заминали за Германия и около година сама отглеждала сина и дъщеря си, докато д-р Денислав Донев хоспитирал в клиниката в Германия.
Дъщеричката им вече тръгва на ясла, а Радимира започва курс по немски език и след това ще стартира дейността си като
стоматолог.
„Двете специалности-реставрация и стоматология имат много сходства. Близките ми се шегуват : „Ради до вчера реставрираше картини, занапред ще реставрира зъби“. Опитът ми е предимно от университета. Работила съм като доброволец при колеги. В пети курс спечелих първа награда за ортодонтска разработка на научна тема. Това ми даде възможност да се изявя с публикация в българското ортодонтско списание. Получих и шанс да посещавам една от добрите клиники в София при водещ специалист, който запали професионалната ми страст към тази
специалност“, изтъква д-р Донева.
Тепърва обаче напористата дама ще трябва да се внедри в здравната система в Германия.
„Там като разберат, че искаш да практикуваш нещо, ти предлагат всякакви възможности, за да изкараш допълнителни курсове, да усвоиш бързо езика, да се адаптираш към техните изисквания.Така те обучават, че да завършиш подготвен-знаещ и можещ. Имат нужда от медици и помагат на специалистите да влязат в системата“, уточнява д-р Денислав Донев, който вече е извървял трудния път.
Младият медик от опит знае, че у нас реализацията е двойно по-трудна.
„По празници например предимно младите лекари и стажанти дават дежурства, докато в Германия дори и шефовете на отделения са включени в графиците. Немските пациенти също са изключително толерантни към специалистите чужденци. За да бъдат правилно разбрани, говорят бавно на книжовен немски език. Всяко начало в чужда държава не е лесно, но не е и безкрайно трудно“, споделя д-р Донев.
Това, което много помогнало на семейството медици да се интегрират по-лесно е, че в градчето, в което са се установили, живеят още десетина български лекари с различни специалности. Те им съдействали при оформянето на документите и в приобщаването към живота там.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!