Последни Новини

Специалист по Китайска медицина иска да практикува в София и Велико Търново

Съдбологът Ана Креалди: Настоящата година позволява война, но не позволява победа на злото над доброто
април 4, 2022
За черната дъска и още нещо …
април 10, 2022
Покажи всички

Специалист по Китайска медицина иска да практикува в София и Велико Търново

Бабата на Антон Агов е основателка на Факултета по Китаистика в Софийския университет

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Антон Агов е с българо-китайска кръв във вените, учил е 7 години в Университет по Китайска медицина в град Нандзин.Специалист е по Билколечение и Гинекология. Той иска да практикува в България, но засега това не е възможно. Антон Агов не разполага с разрешително да прилага придобитите в азиатската държава познания, защото у нас няма такава професия и дипломата му от Китай не се признава.
„Няма много възможности да прилагам познанията си в България, въпреки че например иглотерапията, която е разрешена, ползва и билколечение, но то не е признато официално“, казва Антон Агов.
Занапред терапевтът обмисля да провежда лечение с билки в областта на гинекологията, защото тези заболявания много добре се повлияват. Например фитотерапията се справя перфектно със случаите на безплодие и други аномалии.
Находчивият специалист има идея да отвори верига от билкови аптеки. Такъв специализиран магазин възнамерява да създаде и във Велико Търново, защото регионът е богат на лечебни растения. По думите му в китайската медицина се прилагат билкови смеси, които помагат за отделните болести. Той може да ги внася и да ги предлага и у нас.
Според Антон Агов има болести, с които китайската медицина се справя много по-добре от западната като мъжката репродукция (андрология), гинекологични проблеми, мигренозни пристъпи, диабет, гастрологични болести.
Агов бързо се е сдобил с популярност в България, въпреки че не работи като терапевт. Вече има хора, които го търсят като специалист, но той за съжаление не може да им помога, защото все още няма разрешение да практикува.
„Медицината, която съм изучавал, е холистична. Тя разглежда човека в единство с околната среда, която също е холистична система. Каквото се случва в природата, това се случва и в човешкото тяло, защото ние хората сме част от околната среда. Организмът и тялото са едно цяло. Например ако човек страда от главоболие, западната медицина ще лекува само главата. Китайската медицина обаче изследва цялата система и търси какво причинява симптомите. Главоболието може да е предизвикано от проблеми с черния дроб, при друг човек причина за страданието може да са бъбреците. Винаги се подхожда индивидуално“, разкрива Антон Агов.
Неотдавна той представи тънкости на китайската медицина като изнесе публична лекция по инициатива на Институт „Конфуций“ във Велико Търново.
„Китайската медицина не е само лечебна система, но и начин на живот и култура. Това е учение, което разкрива какво трябва да спазва и да прави човек, за да е здрав. Не само да пие лечебни средства, когато е болен, а най-вече така да живее, за да не се разболява“, подчертава Агов.
Медикът споделя, че поставя диагноза като проследява пулса, гледа езика на пациента, назначава различни видове изследвания.
За да му признаят обучението, което е получил в Китай, вероятно ще кандидатства в български университет, за да положи изпити и да вземе и българска диплома.
Антон Агов преди да замине за Китай, е живял в Америка, където е израснал и учил. В България се завърнал преди година заради пандемията, а и решил, че ще има възможности да се реализира професионално.
„Прабаба ми по майчина линия Джан Сун-фън е била китайка. Пристигнала в България след Втората световна война и е от първите китайски заселници в страната. Омъжила се е за българин- Янто Канети. Тя е създателка на Факултета по Китаистика в Софийския университет. Написала е на ръка и първият българо-китайски речник“, разказва с умиление младият мъж.
Благодарение на нея у Антон се зародила и любовта към китайската култура.
В момента Антон работи във фирма с китайски език като оператор в конатктен център. Така поддържа познанията си по китайски език.
Не се е отказал обаче да отвори своя клиника или аптека, защото е убеден, че с познанията си ще помогне на много хора в България.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!