Последни Новини

Престижен форум събра учени от България и Република Беларус

Етнолог проучва ролята на Българската армия като спасител
октомври 12, 2021
Жителите на ранновизантийския град Зикидева са страдали от артрозни заболявания
октомври 15, 2021
Покажи всички

Престижен форум събра учени от България и Република Беларус

Основният пленарен доклад бе представен от проф. д.н. Венелин Терзиев от Военна академия „Георги Стойков Раковски“ на тема: „Социалното развитие и изследването на социалната ефективност“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

В Барановичския държавен университет се проведе традиционния трети научно-образователен форум „Новатор-2021“.
Програмата на конференцията бе представена от онлайн платформата на Университета и Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов. Пленарната сесия бе с участието на млади учени от Република Беларус, както и водещи изследователи от чужди страни. Ректорът на университета, доцент д-р Унсович Александър Николаевич отправи приветствено слово и пожелания за ефективна работа към всички участници. Първият заместник-ректор доцент д-р Климук Владимир Владимирович представи приоритетните научноизследователски проекти на университета, направи обстоен обзор на настоящите механизми за стимулиране на интелектуалния потенциал на младите хора.
Ректорът на Стопанската академия „Д. А. Ценов“ проф. д-р Мариана Божинова очерта конкретни предложения за съвместна работа. Деканът на Факултета по мениджмънт и маркетинг проф. д-р Маргарита Богданова представи ретроспекция на установените вече добри итношения между учени от двете страни.
Основният пленарен доклад бе представен от проф. д.н. Венелин Терзиев от Военна академия „Георги Стойков Раковски“ в София на тема: „Социалното развитие и изследването на социалната ефективност“. Зам.директорът на Средно училище „Йордан Йовков“ в Русе Силва Василиева се изяви с доклад „Иновативни образователни технологии“. Дария Добриневская, която е студентка от Факултета по педагогика и психология на БарГУ говори за организиране на работа с деца, по отношение на които се извършва индивидуална превантивна дейност. Млад учен от Колежа по съвременни технологии в машиностроенето и автосервиза на Републиканския институт за професионално образование Артем Новиков представи разработка „Мехатронична станция на базата на ATmega2560“.
На изложението на резултатите от изследователската и иновационната дейност бяха презентирани развитието на студентски екипи в посока 3D дизайн, обработка на продукти на машини с ЦПУ, компютърно програмиране, селско стопанство, лингвистика и в други области на научните изследвания.
В рамките на форума бяха организирани 11 научно-тематични дискусионни платформи за обмен на резултатите от научните изследвания на млади учени от Република Беларус, Руската федерация и Китайската народна република.
В онлайн формат се проведе кръгла маса на тема „Планиране в новите условия“ съвместно със Стопанската академия във Свищов по повод на 65-та годишнита на катедра „Стратегическо планиране“ и 85- годишния юбилей на Акасемията . Състоя се и кръгла маса „Устойчиво развитие на социално-икономическата система на Република Беларус“ заедно с Академията за управление при президента на Република Беларус.
Форумът позволи на млади изследователи и учени да представят резултатите от своите научни и иновативни разработки, да организират форми на дискусия за техния анализ, да осигурят генерирането на нови, включително съвместни, изследвания, насочени към постигане на икономически и социален ефект на своя регион и за страната си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!