Последни Новини

Адриан Аврамов,  клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново: Младежи се дрогират с коктейл от опиати, тийнейджъри изнасилват ученички

Радослав Първанов от Габрово е фотограф на книгата „Шампионски отбор за здравословна храна“
септември 13, 2021
Стартира седмия археологически сезон на крепостта Ряховец край Горна Оряховица
септември 14, 2021
Покажи всички

Адриан Аврамов,  клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново: Младежи се дрогират с коктейл от опиати, тийнейджъри изнасилват ученички

Наркозависими споделят, че хит е дрога на кристали

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Драстично се увеличават напоследък случаите на зависимости от наркотици, хазарт, интернет. За това предупреждава, Адриан Аврамов, който  е клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново.
Тревожното е, че най-ниската възрастова група при тази тенденция обхваща13-14-годишните ученици. Детските психиатри алармират, че при много деца се отключват психози заради седенето пред компютрите и в интернет с часове. „Подрастващите буквално залепват за екрана и се зомбират чрез приложения, сцени на агресия. А мозъкът има лимити на издържливост“, казва Аврамов.
Той подчертава, че не е за подценяване проблемът с наркозависимите.  Много тийнейджъри обикновено започват от леките опиати като марихуана, а след това посягат и към по-силна дрога. Има  зависими младежи, които се дрогират дори и с коктейл от наркотици.
„Парадоксът е, че са предимно от състоятелни семейства, не им е обръщано достатъчно внимание от родителите, но пък са финансово презадоволени. Карат скъпи автомобили и сядат зад волана напомпени с опиати и си мислят, че са безсмъртни и недосегаеми. Към наркотиците често  добавят и алкохол, за да подсилят ефекта, а комбинацията вече е убийствена“, коментира Аврамов.
Специалистът споделя, че напоследък сред тийнейджърите са модерни дизайнерските наркотици.
„Зависими, които идват на терапия при мен споделят, че в момента хит е дрога във вид на кристали. Казват, че за отрицателно време  предизвиква силна еуфория, но води и до много бързо пристрастяване и отключване на тежки психични разстройства. Въпросни кристали се продават на пръчки, които консуматорите разтопяват и добавят въпросната субстанция към питие. Други пък ги правят във вид на хапче или в прахообразно състояние за смъркане“, разказва Адриан Аврамов.
Практиката му сочи още, че актуална сред младежите е и марихуана със специални добавки или така наречения „пръскан чай“  за по-мощно въздействие.  Употребата на  амфетамини и метаамфетамини също е пагубна, защото води до шизофренни и параноидни  състояния, до психози.
„Болшинството от  наркозависимите споделят, че са посегнали към дрогата от самота. Освен това казват, че на всеки ъгъл човек може да се сдобие с всякакъв опиат. Наркодилъри обикалят дори и парковете. В училищата също се продава дрога, а пласьорите са деца, които продават на деца.
Търговците и клиентите се срещат на конкретни места, поддържат връзка чрез телефони с бутони, за които се смята, че са непроследяеми, ползват закодирани имена при поръчка на вида на забранената стока“, разкрива психотерапевтът.
Аврамов е категоричен, че за да се стигне до подобни зависимости у децата означава, че семейната структура не функционира адекватно. Подрастващите често стават свидетели на агресия и попадат в друга реалност чрез нароктичните вещества. Така се формират компании на младежи с еднаква семейна среда.
Като друга страшна зависимост психотерапевтът посочва хазартът.
„Имах случай с 22-годишен младеж, който се пристрастил и натрупал борчове на комар от над 60 000 лева за две години“, споделя Аврамов.
Родителите на младият мъж дори и не подозирали за пагубната му страст, а той се отказал от терапия, защото решил, че му е безполезна. Заявил, че е по-добре да отиде в казиното и да удари джакпота като взема пари от Бързи кредити. Пред терапевта дори демонстрирал как дори и чрез  интернет от телефона си до минути получава исканата сума  по сметката си. След това тегли парите и ги проиграва на комар.
„Проблемът е, че този млад човек по този начин се опитваше да се докаже пред майка си, която непрекъснато го е упреквала, че е некадърен, че животът му е пълен провал“, казва Аврамов.
Той е категоричен, че не е рядкост отключването на психози в следствие на домашно насилие и дори вече има доста случаи на изнасилвания на непълнолетни момичета. Посегателствата са от съученици и от тийнейджъри на малко по-голяма възраст от жертвите“, изтъква Аврамов.
Клиничният психолог разказва драматичен случай с непълнолетно момиче. Преди 6 месеца майката на ученичката потърсила съдействие, защото дъщеря и била с психоза в много тежко състояние.
„Профилактирахме девойката с медикаменти  и след като се поуспокои и вече можеше да се комуникира с нея, започнахме сеанси. Едва на четвъртия месец от терапията призна каква е причината, която я е довела до това състояние. Сподели, че е изнасилена от по-голям неин съученик. След извращението момичето развило параноя, затворило се в себе си, налегнали го суицидни мисли. В последствие отключи болестно състояние относно външния си вид- нищо не харесва у себе си. Непрекъснато се самообвинява, изпитва чувство за вина, че тя е предизвикала това издевателство над нея. Всеки ден я карам да ми пише, че се е събудила и че се чувства по-добре, защото непрекъснато мисли дори и за самоубийство. Повтаря: „Не ми се живее!“. По нейно желание ще бъде преместена в друго училище и се надявам, че на 15 септември ще бъде мотивирана да влезе в клас, благодарение на упоритата терапия“, обяснява Аврамов.
Пострадалата девойка категорично не искала да сподели с родителите си какво е преживяла, за да не ги разстрои. Притеснените от състоянието и пък те го отдавали на пандемичната обстановка, заради която се е отдръпнала от съучениците си, отчуждила се от близките си.
Момичето дори искало да влезе в психиатрия. В момента обаче започнало да тренира във фитнес зала и състоянието и се подобрило.
„Все още има доста работа. Капсулирала се е, не се решава да излиза с приятели, защото мисли, че ще разберат какво е преживяла и ще и се подиграват“, допълва Аврамов.
Според специалистът тревога будят и масовите напоследък депресивни и панически състояния у много хора.
„Много двойки са си изчерпали отношенията и чувствата, изпадат в кризи и в такива моменти търсят причините като четат в интернет. Решават, че са много тежко болни и тръгват по психиатри. Пият антидепресанти, но медикаментите при тези ситуации не помагат. От там следват паник атаки, тревожни състояния, неспособност да упражняват ежедневните си дейности в работен и личен план и се стига до омагьосан кръг“, коментира Аврамов.
Той подчертава, че при много двойки се разиграва схемата насилник-жертва.
„При търсене на сигурност, човек с психическа травма от детството например, изпада в илюзията, че това е партньора и се обвързва с нарцистична личност. Обикновенно тези травми у жертвата са от бащата в детството и несъзнателно след това цял живот търси точно такъв типаж. В същото време обаче привлича насилник и всеки следващ партньор се явява по-голям агресор от предходния.Това е нарушена схема и тя може да се промени единствено с дълга конгнитивно-поведенческа терапия, прилагането на психодрама също е успешно. Когато става въпрос за двойка и има останала здрава част между тях, се работи със семейна фамилна терапия. Човек сам трудно може да се откъсне от този модел. А страшното е, когато има дете, което расте в такава атмосфера, защото то неминуемо се превръща в агресор и насилник“, споделя Адриан Аврамов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!