Последни Новини

Трикратен шампион по бодибилдинг провежда лечебни тренировки

Университетското издателство „Св. св. Кирил и Методий“ участва с над 100 заглавия в изложението „Алея на книгата“
септември 9, 2021
Белодробната болница във Велико Търново търси лекари с атрактивно заплащане и пълен социален пакет
септември 10, 2021
Покажи всички

Трикратен шампион по бодибилдинг провежда лечебни тренировки

Йордан Димитров е  сертифициран от American Council on Exercise ( ACE )  и е работил в най-популярната фитнес верига в света  Gold’s Gym в САЩ като персонален треньор

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Трикратен шампион по бодибилдинг от Велико Търново провежда лечебни тренировки както със спортисти, така и с хора претърпели травми, хирургични интервенции или имат заболявания. Йордан Димитров работи в един от най-новите фитнес салони в старата столица, а клиентите и пациентите му са категорични, че е изключителен експерт в областта на възстановителните процеси на организма. 
30-годишният мускулест мъж споделя, че от дете спортува активно. Завършил е Спортното училище в родния си град, специалност футбол. Сертифициран е от академията  American Council on Exercise ( ACE )  и е работил в най-популярната фитнес верига в света  Gold’s Gym в САЩ като персонален треньор.
„От края на 2014 г. съм в България и работя с широк кръг от  клиенти и пациенти, на които помагам при възстановяване след фрактури и други заболявания. Консултирам и хора, които никога не са спортували, за да започнат да тренират за тонус и добра форма. Подготвям също и спортисти за състезания. При тях има ясна цел и поставен срок за реализирането и. Като бивш футболист за мен е предизвикателство да постигнем заедно исканите резултати“, обяснява Йордан Димитров.
Той не крие, че напоследък професията персонален треньор силно се е комерсиализирала.
„Тази дейност обаче трябва да се практикува много отговорно. Тя изисква сериозни познания по анатомия, физиология, биомеханика, здравословно хранене и др. Освен това треньорът трябва да е и добър психолог, защото към всеки човек се прилага индивидуален подход“, категоричен е Димитров.
Опитният треньор е помогнал на хора при раздвижване след  скъсани коленни връзки, минискуси, фрактури на крайници, на страдащи от гръбначни изкривявания. Изготвя подходящи спортни и хранителни режими за бременни и за жени, които искат да влязат в добра форма след раждане.
Йодан Димитров посочва, че спортните дейности са изключително полезни при хронични заболявания, диабет, остеопороза. Добре се повлияват сърдечно-съдовите аномалии.
„Идеята на възстановителния процес при ортопедични проблеми е да се тренират правилно и системно мускулите след трайно обездвижване. На всеки клиент според здравословното му състояние се изготвя специален комплекс от упражнения на фитнес уреди или със собствено тегло“, разкрива Димитров.
Той е категоричен, че са важни блансираното хранене и 7-8 часа сън. Препоръчва приемане на мултивитамини, минерали, Омега-3 . Предупреждава, че хранителните добавки могат да помогнат при възстановяване , разбира се дозирани правилно.
„Човек не може само да иска да взема, трябва да знае и да дава от себе си. Затова се налага да полага усилия. Резултати има ако се тренира минимум 3 пъти седмично по 40 минути до час“, обяснява Димитров.
Фитнес треньорът разказва любопитен случай от практиката си.
Преди време за съдействие го потърсила майката на 16-годишно момиче. Първоначално девойката била пълничка, но след специален режим и упорити тренировки постигнала невероятна форма. Наложило се обаче да замине за Варна и след няколко месеца се завърнала в родния си град с анорексия в напреднала фаза.
„Отново се захванахме за работа и година и половина водихме сериозна борба-с дълги разговори, съвети, дозиран спорт. След известно време момичето премина в другата крайност и разви булимия. Стигна до там, че за да засити изтерзаното си от дългото гладуване тяло, изяждаше наведнъж цял буркан със мед и орехи. Напълня рязко и от 36 килограма стана 85 килограма. След половин година усърдна работа, състоянието и се нормализира и в момента това момиче е стройно, красиво и здраво“, споделя моменти от практиката си Йордан Димитров като твърди, че се чувства удовлетворен от добрите резултати.
За себе си е категоричен, че като треньор, трябва да е за пример. Затова и тренира активно и дори се явява на състезания. Амбицията му за съревнование и победа в бодибилдинга запалил културистът Христомир Христов.
„През 2017 г. той ми вдъхна увереност, че мога да постигна големи резултати. До този момент бях участвал единствено в отборни състезания, но реших да премеря силите си и на индивидуални. Същата година се явих на състезание в Пловдив и се класирах на 4-то място. Това ме вдъхнови и продължих със състезателната дейност като си поставих високи цели“, разкрива мускулестият мъж.
Няколко месеца по-късно станал републикански шампион. През 2018 г. за първи път участвал в международно състезание като стигнал до финал на Европейско първенство. Същата година за втори път станал републикански шампион и трети на Балканско първенство.
„Участвах и в най-големия форум във Федерацията IFBB-Арнолд Класик Европа, но се разминах с една точка от финала и завърших на 7-мо място. Зарекох се обаче, че следващата година ще съм победител. След усилена подготовка станах вицешампион с равни точки с победителя и се оказах единственият българин с такова постижение като сребърен медалист“, разказва Димитров.
Съдбата му скроила втори такъв номер като на първенство в Македония отново станал вицешампион и отново с равен брой точки с първенецът. Той не крие, че този спорт изисква много лишения-всеки ден задължително двуразови тренировки, глад, строг режим на сън. Заради пандемията 2020 г. не била състезателна и Йордан решил да използва времето, за да допълни обучението си по здравословно хранене.
Последната му победа е от преди броени дни. Преди пет седмици обявили, че на 5 септември ще се проведе държавно първенство в Пазарджик. Йордан се стегнал и бързо успял да се подготви за изявата, на която станал трикратен републикански шампион.
Търновецът със забележително тяло обича пътешествията и работи върху специализиран сайт, който ще стартира до Нова година с полезна информация за хората, които искат да са здрави и красиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!