Последни Новини

Римски легионери посрещнаха посланика на Кралство Нидерландия в Свищов

Правят антропологично изследване на костите от ранновизантийския некропол под Царевец
септември 8, 2021
Университетското издателство „Св. св. Кирил и Методий“ участва с над 100 заглавия в изложението „Алея на книгата“
септември 9, 2021
Покажи всички

Римски легионери посрещнаха посланика на Кралство Нидерландия в Свищов

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Посланикът на Кралство Нидерландия Н. Пр. Юриен ван дер Хорст посети римския легионен лагер и късноантичния град Нове в Свищов. Така стартира визитата на дипломата в сряда и четвъртък в крайдунавския град.Той бе придружен от Председателя на УС на ОФК „Академик” Христо Цветанов.
Негово превъзходителство бе посрещнат в посетителския център от представителна част на групата за исторически възстановки Първи Италийски легион.
На госта бе представена хилядолетната история на Нове, възникнал като легионен лагер на границата на Римската империя, подобно на много римски крепости и градове в Нидерландия.
Посланикът поздрави първата в страната ни група за антични възстановки и легионерите за ентусиазма и вещината във възстановките. Легатът на Първи Италийски легион отправи адлокуцио (б.а.поздравителен адрес) към Н. Пр. ван дер Хорст, в което се казва:
„Нека Вашият мандат допринесе за мира, разбирателството и благоденствието на нашите народи! Приемете нашия легионерски поздрав и нека всемогъщия и всеблаг Юпитер ви даде дълъг живот, въплати безстрашие у верните ви събратя, а всее ужас и отчаяние у враговете ви!
Добре дошли в Нове!“.
Детски футболен турнир по проект, разработен от ОФК „Академик” и реализиран съвместно с нидерландска организация ще бъде открит от високия гост на 9 септември. В турнира ще се включат потвърдили отбори от Белене, Никопол, Левски, Полски Тръмбеш, Павликени, Царевец, Севлиево и Свищов. Програмата на дипломата включва и срещи с ректора на Академията и кмета на Общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!