Последни Новини

Проф.Венелин Терзиев: Проф. д-р Маруся Любчева е учен и политик с душа

Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България: Българските изби припознаха местните сортове грозде и работят успешно с тях
юли 19, 2021
Млад историк изследва две скални убежища на Матей Преображенски край Велико Търново
юли 23, 2021
Покажи всички

Проф.Венелин Терзиев: Проф. д-р Маруся Любчева е учен и политик с душа

Българите оценяваме своите велики умове далеч след като завършат своя земен път, което е дълбоко погрешно и дори несправедливо. Един от тези ярки примери в съвременната ни българска история е професор Маруся Любчева. Да бъдеш политик или учен днес изглежда като че ли не е особено трудно и непостижимо. Да бъдеш учен–политик с мисия и душа – това не е по мярка за всеки. Защото и науката, и политиката изискват непрестанно любопитство, търпение и отдаденост в това, което правиш и на което си се посветил. Нещо, което в своя 72-годишен житейски път проф. Маруся Любчева отстоява ежедневно. Това признание направи проф.д.н.Венелин Терзиев.
“Човек с много и разнопосочни научни и обществени интереси, проф. д-р Маруся Любчева олицетворява най-ярките проявления на родния академизъм – такъв, какъвто трябва да бъде – просветен и посветен. Нейният пример за подражание – да бъдеш устойчив на всякакви партийни и политически бури, я води по пътя ѝ от малкия град в Северозападна България да престижните управленски места в Бургас, българския парламент и европарламента. Многобройни са признанията и наградите, които бележат нейния път. Тя е сред известните изследователи, които се занимават с полимерни композитни материали. Показала е и висока компетентност, свързана с образователните процеси и технологии за развитието на образователните технологии. Редица са българските и европейски институции, които ползват нейната експертиза и мнение по различни въпроси. И не на последно място – проф. Любчева неспирно защитава онзи цивилизационен модел на отстояване на човешките ценности, който ни прави различно силни и мъдри”, сподели проф.Терзиев.
Ученият подчертава, че нейни са думите за сравняването на българското висше образование с чуждите и че е необходимо да се прави оценка от гледна точка на качество, конкурентоспособност, съвместимост, приложимост и още доста други характеристики. Често критиките, които отправя към системата, са насочени именно към подобряване на качеството и превръщането му в сериозен инструмент за развитието на държавата, не само икономически, а всеобщо. В тези критики, които са по-скоро предложения за подобряване, се съдържа един особен национален привкус и преди всичко национална отговорност. Понякога обаче изпадаме в еуфорична зависимост към привнесено висше образование, към хора, получили образованието си в престижни чужди университети и като че ли превръщаме това в норма за реализация.
Проф.Терзиев разкрива, че професионалната и житейска биография на изследователката е изключително богата. Завършила е образование с професионална квалификация „инженер-химик“, специалност „Технология на полимерите“. От 1972 г. е докторант във бургаския Висшия химикотехнологичен институт „Проф. д-р Асен Златаров“. Има над 50 научни публикации в реферирани списания, множество публикации в националния и местния печат. В периода между 1977 и 1987 г. е научен сътрудник. Доцент от 1987. От 1989 до 1991 г. е декан на Отделението по следдипломна квалификация в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Била е декан на Факултет „Органични химични технологии“ от 1991 до 1993. До 1995 г. е ръководител на Катедра „Материалознание“ в същия университет.
От 1991 до 1995 г. е бургаски общински съветник. От 1995 до 2005 г. е заместник-кмет на Община Бургас. От 2005 г. е депутат в 40-то народно събрание. На 1 януари 2007 г. става член на Европейския парламент от България до 2009 и от 2013г. до 2014г.
Доц. Маруся Любчева е член на 4 комисии в Европейския парламент: Комисията по международна търговия, Комисията по бюджетен контрол (пълноправен член), и Комисията по бюджети и Комисията по правата на жените и равенството между половете (заместник-член). Тя е член и на Делегацията в комитетите за парламентарно сътрудничество „ЕС – Казахстан“, „ЕС – Киргизстан“ и „ЕС – Узбекистан“ и за връзки с Таджикистан, Туркменистан и Монголия и заместник-член в Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество „ЕС – Украйна“.
Маруся Любчева е почетен професор и доцент в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Един от най-добрите ни експерти в управлението на средното и висше образование. Често формулираните от нея тези се повтарят от министри и политици, често нейните идеи са част от проекти, различни инициативи или програми.
„Композитните материали са като музиката“, казва тя и може и би е права.
“Така, както в музиката търсим най-добрите тонове, тук търсим най-добрите свойства на включените в тях инградиенти. Както в живота, така и тук добавяме, отнемаме или пък оцветяваме за да бъде пъстър, различен и многолик.
Казват, че годините са натрупан опит и смисъл, а споделянето е начин да предадеш знанието на околните. За човека, учения и политика проф. Марсуя Любчева, днес е празник. Част от този празник са нейни ученици и последователи, на които предаде не просто любовта към науката, но и онзи непрестанен стремеж да споделяш, да палиш искрата и да увличаш.
И нека с думите на проф. Асен Златаров – патрон на университета, с който проф. Любчева свърза живота и научните си постижения и на който остана вярна до край: „Само културната личност… може да бъде народен водач. Водач със стил, с дух, със здрав поглед и обществена стойност.“ ѝ пожелаем да запази тази непримиримост на духа, искреност и прямота, с които да води, увлича, напътства и дава криле.
Най-ценното в този човешки живот е да умееш да предадеш своята събрана мъдрост, да помогнеш на следовниците и учениците си да бъдат част от живота на една добре развиваща се държава. Такива хора като нея трябва по-често да забелязваме и дори само умението да се докоснем до нейната същност е огромно богатство”, категоричен е проф.Терзиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!