Последни Новини

Музеят на изкуствата “Дзинтай” в Пекин организира арт конкурс за младежи от България и Китай

Силва Василева: Библиотеките са мисия и потенциал за една нация
април 25, 2021
Търновският затвор е бил злокобно място за мъчения на над 1000 революционни дейци по време на Априлското въстание
април 27, 2021
Покажи всички

Музеят на изкуствата “Дзинтай” в Пекин организира арт конкурс за младежи от България и Китай

„Двадесет от най-добрите творби ще бъдат изложени в галерията на музея, където е издигнат и  бюст-паметник на Христо Ботев“, разкриха от Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Музеят на изкуствата “Дзинтай” в град Пекин, Китай организира арт конкурс за младежи от България и Китай. Международната проява е по поповд зимните олимпийски игри в Пекин 2022 г. Това съобщиха от Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“.
Желаещите да се включат в съревнованието трябва да изпратят сканираните творби до 30 април на имейл: YC_INTarts@163.com.
В изложбата ще бъдат представени над 100 отличени творби на юноши от двете страни. Двадесет от най-добрите произведения ще бъдат изложени в галерията на музей “Дзинтай”.  Любопитен факт е, че в културната институция е издигнат бюст-паметник на българския поет и революционер Христо Ботев.
Музеят е основан през 1997 г. от пекинската културна асоциация „Июен“. Това е един от най-големите частни музеи в Китай с площ от 3600 кв.м. и модерно техническо оборудване. Разположен е на брега на езерото Шуейдуей в югозападния край на парка Чаоян в Пекин. Наречен е „Дзинтай“, тъй като е в непосредствена близост до едно от осемте живописни места в Пекин –  „Дзинтай Съджао“ (в прев. – залез в Дзинтай).
„Музеят „Дзинтай“ е създаден с цел да се засили общественият интерес към културата и изкуството и да се насърчи международният културен обмен. Притежава изключително богата колекция от ценни произведения на изкуството, сред които китайски картини и калиграфия, включително известни произведения на майстори от древността и съвременността, както и културни реликви от различни династии. Разполага и с класически китайски портретни изложби с туш, парк със скулптури, класически европейски мебели, изложби от камъни и др.“, разказват от ръководството на Институт „Конфуций“ във Велико Търново.
Особено популярна в пекинския музей  е Алеята на великите личности, разположена в парк Чаоян, където са изложени 12 скулптури на персонажи от цял свят.
През 2006 г. по повод 55-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Китай и България част от тази колекция става и бюст-паметникът на Христо Ботев, което нарежда статуята на именития български поет-революционер до тази на Махатма Ганди и велики личности като Карл Маркс, Игнаци Ян Педревски и др. На официалната церемония по откриването на паметника са звучали химните на България и Китай и бележитата поема „Хаджи Димитър“ на български и китайски език.
Автор на паметника на Ботев е известният скулптор Юен Сикун, който е основател и директор на музея „Дзинтай“. Биографията му е изключително богата. Освен като график и скулптор, през годините той е работил в Китайската академия на науките, в Института по традиционна китайска живопис, бил е генерален съветник на Компанията за развитие на изкуството в Китай и много други. Занимава се с обществена и политическа дейност, преподавател е в Университета Чяо Дзиенюн.
Носител е на много китайски и международни отличия. През 2019 г. по случай 70-ата годишнина в двустранните отношения между България и Китай Юен Сикун е удостоен и с най-високото отличие на Министерството на външните работи на България – почетния знак „Златна лаврова клонка“. Наградата е  за неговия принос за развитие на българо-китайския културен обмен.
„Освен че е автор на два бюст-паметника на Христо Ботев – единият разположен в арт музея в Пекин, другият дарен на родното място на поета-революционер- Калофер, Юен активно съдейства  за представянето на творби на съвременни български дейци на изкуството в своя музей, както и за осъществяването на значими за българската страна културни прояви в Пекин. Организират се ежегодни чествания на Деня на Христо Ботев и на загиналите герои за България, отбелязване на годишнини в двустранните отношения“, допълват от Институт „Конфуций“ в старата столица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!