Последни Новини

Мирослав Евтимов, юрист и политолог: Парламентарната рулетка се завъртя

Община Белене внедри водородна система за енергийна ефективност
април 22, 2021
Проф. Венелин Терзиев от Военната академия с награда от Комисията за защита от дискриминация
април 23, 2021
Покажи всички

Мирослав Евтимов, юрист и политолог: Парламентарната рулетка се завъртя

Според експерта при нови парламентарни избори „Има такъв народ“ ще е първа политическа сила

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Правителство задължително ще има. Въпросът е обаче какво Правителство ще бъде ? Дали ще е с мандат на определена политическа партия и гласувано в Народното събрание или ще е служебен кабинет? Обстановката е изключително сложна и напрегната. Но това е очакван резултат, защото последните 11 години управление от ГЕРБ заложиха на точно такъв модел да се случи независимо кога тръгват да си отиват от властта. Това заявява Мирослав Евтимов от Велико Търново, който е юрист и политолог.
Завършил е  „Право“ във ВТУ и магистърски степени на обучение по специалностите „Европеистика“ и  „Международни отношения“. Докторант е по Политология в периода 2012-2015г. с дисертация “Политическо лидерство в Арабския свят”. Има професионална квалификация „Мениджър в международния туризъм“ и следдипломна професионална квалификация по “Право на Европейския съюз-практически възможности на националния юрист”. Хонорован преподавател е в катедра „Политология, социология и културология“ на Философски факултет при ВТУ.
„Парламентарната рулетка се завъртя. Правителство с мандат на коалиция ГЕРБ-СДС няма да има, защото самата аритметика в нощта на изборите показваше, че всички партии, които влизат в парламента ще са срещу ГЕРБ. И това е общото, което ги обединява. Безспорно те имат много различия-някои са обвинявани, че са партии на статуквото, други, че са с неясна политическа ориентация, трети, че са временни формати, които влизат в Народното събрание на безпринципна основа“, коментира Мирослав Евтимов.
Експертът е категоречен, че на парламентарните избори няма победител.
„ ГЕРБ спекулира с това, че са победители. Победител може да се нарече само този, който е спечелил повече от половината от депутатските места и от 240 да има минимум 121 народни представители, за да може да управлява. Това означава победител в истинския смисъл. Другото означава спечелил най-много гласове        , но не и победител, не и управляващ“, подчертава Евтимов.
Той се връща назад в годините и припомня, че сме имали двама лидери на политически партии, които са спечелили избори. Това са през 1994 г. Жан Виденов начело на коалицията БСП-БЗНС „Ал.Стамболийски“ и ПК „Екогласност“ със 125 депутати и през 1997 г. Иван Костов  начело на коалицията ОДС със 137 народни представители. Малко по-късно НДСВ печели 120 депутати и не им достига 1 глас, което наложи коалиция с ДПС.
„Сега съгласно Конституцията мандатът ще отиде във втората политическа сила „Има такъв народ“, която все още многозначително мълчи. Това мълчание показва, че в тази партия не са били достатъчно подготвени за такава ситуация и колкото и да оспорват социологическите проучвания, които им даваха трето място, по-скоро те също бяха с нагласата, че ще са трета политическа сила и отговорността няма да дойде толкова бързо при тях. По-скоро те се бяха подготвили за опозиция, а не за управление и по всяка вероятност бяха готови да поддържат тезата, че са против установеното в Народното събрание статукво на основните три партии. Вероятно са очаквали, че ще има коалиция между БСП и ДПС или между ГЕРБ и ДПС“, смята Мирослав Евтимов.
Той допуска вероятността да има парламентарно Правителство независимо дали ще е с мандат на „Има такъв народ“ или с мандат на трета политическа сила.
„Ако се стигне до такъв вариант на кабинет, бъдете уверени, че БСП и ДПС също ще го подкрепят, тъй като те най-малко сега имат нужда от нови избори.
Идея за нови парламентарни избори най-вече имат „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, тъй като доказано те ще разширят своя периметър на парламентарно присъствие, което ще е за сметка на ГЕРБ“, подчертава Евтимов.
Политологът правист прогнозира, че ако се стигне до нови избори ГЕРБ ще има около 40 депутата, „Има такъв народ“ ще е първа политическа сила, но все още не е ясно дали те са готови още сега или на следващи избори през юни-юли да поемат отговорността за управление.
„Въпреки, че Слави Трифонов представи един експертен съвет в навечерието на изборите, продължавам да твърдя, че те не са докрай готови с експертното си начало за управление.При повторни избори „Има такъв народ“ вероятно ще спечели 60-70 депутатски места, но няма да има 121 народни представители и при всички положения ще се търси коалиция. „Демократична България“ също ще увеличи присъствието си в парламента с до 40 народни представители, ДПС ще запази или леко ще снижи сегашния си резултат и ще има около 25-30 депутати.  БСП ще запази бройката, защото това е санитарния минимум, който партията достигна или ще загуби още около 5 депутатски места. „Изправи се!Мутри вън!“ вероятно ще увеличи групата си с 2-3-ма депутати.
Един бъдещ парламент ще промени конфигурацията си по отношение на значително увеличение на депутатските мандати на „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за сметка на ГЕРБ“, казва Мирослав Евтимов.
Той уточнява, че ако се стигне до предсрочни избори е важно дали ще са това лято или ще са идната пролет.
„Възможните варианти са да се сформира Правителство на експертна основа, което да е с мандат на „Има такъв народ“ и да бъде подкрепено от всички политически сили, дори допускам да се присъединят и някои депутати от ГЕРБ. Не случайно преди време Бойко Борисов каза, че ще даде депупати…Така Правителството би се приело и то с огромно мнозинство от над 160 народни представители. Разчита се и на международна подкрепа, а свидетелство за това са зачестилите напоследък дипломатически совалки по посолствата“, разкрива Мирослав Евтимов.
По думите му едно такова правителство е необходимо, защото имаме няколко големи проблема за решаване.
„Първият е пандемията, защото излизаме от третата вълна, но вирусолозите и имунолозите не дават гаранция, че няма да последва четвърта вълна. Икономическата криза, породена от COVID-ситуацията  тепърва ще се проявява. На следващо място има европейски средства, които трябва да бъдат разпределени в реалния бизнес, който да бъде вдигнат на крака. На нас ни е жизнено необходимо съставяне на Правителство, което да реши поне тези три важни отговорности и разбира се подготовката на президентските избори“, предупреждава Мирослав Евтимов.
Специалистът подчертава, че у нас вече се наблюдава тенденция за сериозно присъствие на ново поколение политици, които могат да оглавят изцяло нови политически проекти, които неминуемо при нови избори също могат да присъстват в парламента, а с времето да се наложат и като трайни политически партии.
“Борис Бонев е най-харесвания в това отношение нов политик. Ако Сапси София се превърне в партия, което неминуемо ще стане, тя ще е бъдешият траен политически проект с изключителна подкрепа. Там са не само млади, но и можещи политици, които се доказаха много бързо с инициативите си в София.Възпитаникът на Кеймбридж и вече проспериращ адвокат Румен Чолаков също е ново популярно лице”, убеден е Евтимов.
Експертът споделя още, че всички партии извън ГЕРБ, както и президентът Румен Радев имат интерес от такова Правителство. То обаче би управлявало до другата пролет най-късно, а след това ще бъдат начертани нови приоритети и ще се отиде на нови избори.
„Самите партии от антистатуквото имат интерес от провеждане на повторни избори и то най-късно в началото на следващата година, за да разширят своя периметър.
Важна е и ролята на държавния глава Румен Радев, който стои безапелационно като победител на тези избори и съм твърдо убеден, че ще спечели втори мандат. Аз съм от критиците на предишното управление, защото тотално беше пренебрегнато развитието на бизнеса, на икономиката на страната като цяло“, изтъква Мирослав Евтимов.
Той е убеден, че случващото се на национално ниво неминуемо ще се отрази и по места.
„Ако има нови избори във Велико Търново ще се стигне до сериозна промяна. Твърдо смятам, че ГЕРБ ще имат един мандат, БСП ще е с два мандата, от „Има такъв народ“ ще влязат трима народни представители, а две места в парламента ще спечели „Демократична България“. ДПС няма да успее да се пребори за мандат“, предрича Евтимов.
Той е категоричен, че икономическото състояние на Великотърновска област е изключително влошено.
„Няколко са факторите за това-липса на реална икономика във в региона. Липсват малки и средни екологично-чисти предприятия, които да дават производство и да имат трудова заетост за населението. Велико Търново като град продължава да живее в миналото си, когато се считаше, че сериозен доход може да се реализира от отдаване под наем на жилища, офиси, магазини и от туризъм. Пандемията обаче ускори тяхното сриване и спомогна за приключване на агонията им.
Нужна е концепция за реален туризъм на Велико Търново. Колкото  и български и чуждестранни гости да идват в старопрестолнината, става дума за еднодневен или най-много за два дни престой. Липсва стратегия за развитие на туризма, за да бъде привлекателен и гостите да остават минимум няколко дни. Нужно е да бъдат разработени пакети на базата на културно-историческите забележителности и те да включват и съседни региони. Така ще може туристите да остават във Велико Търново и в отделните дни да посещавам околностите като това ще привлече приходи за хотелите, музеите, заведенията“, коментира Мирослав Евтимов.
Според него Велико Търново пропуска и възможността да стане център на конферентен туризъм.
„Има много възможности, които не са свързани само с туризма, но и с образованието, защото в региона има три висши учебни заведения, престижни училища. Поречието на р.Янтра също не е разработено като място за отдих, атракции и водни спортове“, обяснява Мирослав Евтимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!