Последни Новини

Възстановиха училище в Елена, строено от майстор уста Генчо

Зрелостници от Монтана, Габрово, Русе и София печелят наградите в национално състезание на Стопанската академия
април 16, 2021
Деца усвояват тънкостите на иконографията в СУ “Бачо Киро” в Павликени
април 21, 2021
Покажи всички

Възстановиха училище в Елена, строено от майстор уста Генчо

????????????????????????????????????

Сградата на школото, което е горяло  занапред ще е картинна галерия

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Издигнаха от руините емблематично училище в Елена, градено преди век и половина от тревненския майстор уста Генчо. По-късно сградата е била изпепелена при пожар и обречена на разруха. Някогашното училище занапред ще функционира като художествена галерия с информационен център.

Възстановяването на възрожденската сграда в автентичния й вид стана възможно благодарение на спечелен от Община Елена проект „Култура във вечността“ по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България“ 2014 – 2020 г. Разработката е съвместна с румънската община Меджидия, окръг Констанца.

„Стойността на проектното предложение възлиза над 1 490 000 евро“, обясни Светослав Петров, старши експерт „Културно наследство“ към Община Елена.

Старото класно училище в Елена, за което поколения еленчани пазят скъпи спомени, е построено през 1874 г. от майстор уста Генчо Кънчев, чието дело са и няколко църкви в околията.

„В една дописка във вестник „Век“ от 1874 г. се казва, че строежът върви доста бързо, като авторът на статията дори нарича постройката „Сграда на музите“, което ще се окаже впоследствие доста подходящо за това, което предстои да се случи до месеци“, разказва Светослав Петров.

Три години по-късно, по време на освободителните боеве край града през 1877 г., школото е опожарено до основи. Тогава местните хора събират 70 000 гроша и наново построяват училището. Повторното му изграждане става през 1880 г. от същия майстор.

Освещаването и откриването на новата сграда е било на 1 декември 1880 г., като посрещат първоначално 550 ученици. Пожар изпепелява училището отново през 1985 г. и от постройката остават само основите и част от зидарията.

Опити да се възстанови старото училище общината прави през 2009 г. с проект по Програмата за развитие на селските райони, а по Програмата за трансгранично сътрудничество предложението е одобрено след повторно кандидатстване.

„В полуприземния етаж ще бъдат обособени модерни депа и складове за съхранение на ценния фонд от картини и икони на Музея на Възраждането. Предвидени са реставрационни помещения, складове, санитарни възли за посетители и персонал. На първия етаж ще се помещава информационен център и галерия, а на втория – галерия“, споделя Светослав Петров.

Сградата ще бъде отворена за посетители от началото на август. На единия етаж ще бъдат изложени картини на еленски художници, а на втория етаж ще са експонирани творби на именити български майстори на четката. Отделено е и пространство за произведения на изкуството, създадени по време на пленерите в рамките на проекта.

Емблематичната сграда е построена през 1874 г. от майстор уста Генчо Кънчев.

Светослав Петров допълва, че прилежащите пространства около бъдещата художествена галерия ще бъдат реновирани, а спортната площадка ще бъде превърната в многофункционално пространство за културни, масови и спортни събития. В изпълнение на т.нар. „зелена идея“, заложена в проектното предложение, около галерията ще бъде монтирано соларно осветление и соларни пейки. Всяка пейка ще има портове за зареждане на мобилни телефони и осветление.

Светослав Петров допълва, че освен строителството са включени дейности за културен обмен между партньорите, съвместни пленери, изготвяне на рекламни материали и стратегия за опазване на културното наследство и популяризиране на двата града – Елена и Меджидия.

„По време на пленерите у нас ще гостуват румънски художници, а български автори пък ще творят в северната ни съседка. Подготвили сме и четири туристически пакета съвместното с община Меджидия – румънския партньор в изпълнението на проекта. Пакетите обхващат темите „Изкуство“, „Културно-историческо наследство“, „Фестивали“ и „Религиозен туризъм“. Едно от събитията, които предстои да организираме, е представянето на тези пакети пред туристически агенции от България и Румъния“, разкрива още Светослав Петров.

Жителите на Елена не крият одобрението си от инициативата на общинската управа да възроди старинното школо.

Иванка Димитрова разказва, че започнала работа като млада учителка в учебното заведение през 1963 година и е преподавала до 1984 година, когато за последен път ударил школският звънец.

„Много хубава беше сградата. Тя се използваше освен за учебни занимания, но и за събирания на учители, съвещания, провеждаха се открити уроци“, спомня си Димитрова.

На 14 февруари 1988 година училището пламва и изгаря до основи, до днес причината за пожара не е известна.

„Липсата на галерия се чувства осезателно, защото хората, които идват като туристи в Елена, искат да видят културното и художественото наследство. Може да се осъществи трайно, като пространство не само за гостуващи, но и за художници, които са в Елена. Деца, които имат афинитет към изкуството, също могат да се изявяват със свои творби“, изтъква Милчо Бонев, който е художник и учител по рисуване.

Откриването на новата художествена галерия трябва да бъде през лятото, тъй като края на изпълнението на проекта е през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!