Последни Новини

Романът „Каръкът в мен“ на Радослав Младенов зарежда със свеж хумор във време на пандемия и страх

Навършват се 142 г. от откриването на Учредителното събрание в Търново
февруари 10, 2021
Сухиндолци представяли вино преоблечени в костюми във вид на бутилки
февруари 11, 2021
Покажи всички

Романът „Каръкът в мен“ на Радослав Младенов зарежда със свеж хумор във време на пандемия и страх

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Нова книга на български автор по време на пандемия вече е на пазара. Романът „Каръкът в мен“ на Радослав Младенов, излязла от печат преди месеца и половина, разсмива от сърце и разтоварва, напук на стресовото време, в което живеем, и в което загубихме част от нормалността.

Книгата накара читателя да спре да трепери и да се страхува за здравето, и живота си със свежия си хумор, неочаквани обрати и сочни лафове.

Каръкът в мен“ е втората книга от хумористична трилогия, като първият роман „Идиотът в мен“ се радва на голям читателски интерес. „Докато „Идиотът в мен“ е базирана върху различни истории (мой приятел преброи над 250 истории в нея), този роман е изграден върху шеговити разсъждения и изводи за живота“, споделя Радослав Младенов, който в момента работи върху третата част от трилогията с работно заглавие „Оптимистът в мен“.

Сюжетът е изграден върху абсурдна ситуация. Главният герой, който се е обявил за пълен карък още в началото на романа, излита от 15-тия етаж на блока, в който живее, докато се опитва да смени крушката на терасата и започва да пада надолу, като преминавайки край всеки етаж, пред очите му като на лента изплуват мигове от неговия живот.

Главният герой на новия роман повежда на забавно пътешествие през своя авантюристичен живот, като междувременно разкрива ситуации и типажи от края на зрелия социализъм и безкрайния български преход. Шкейца – централен образ в романа, отваря ресторант в близост до парламента, в който храни хора от „елита“. Самият той е представен шаржово и като непоправим хедонист. Младенов среща читателя с клиентите на ресторанта- обобщени типажи от нашето съвремие – от ъндърграунда, политиката, шоубизнеса, научните среди, пресъздадени с много хумор.

От една страна на българите им е писнало от политиката и аз бягам от това, от друга- им показвам, че и на политиците нищо човешко не им е чуждо, никой не е застрахован да изпадне в чисто човешка ситуация“, споделя Младенов и прави уговорка, че описва своите герои с добродушен хумор, а не с язвителен сарказъм.

В ресторанта авторът забърква „ коктейл“ от персонажи, страсти, вкусове и блюда с причудливи имена и често – комбинация от несъвместими продукти. В сюжета е разкрит и трагикомизма в живота на нашенските гурбетчии в Италия и Англия. Той описва забавно и дребните страсти и сметки български– както в държавната администрация, така и в частния бизнес, добродушно се смее над опитите на българина да оцелее с тарикатлък, с „честен труд“, с безсилен гняв, с разочарование или с философска усмивка…Младенов с размах ни разхожда по обществената стълбица, където се препъват карикатурни персонажи от нашето съвремие. Динамиката в романа не спира от първия до последния ред и държи читателя буден и разтегнат в усмивка.

По забавен начин е преплетен прастарият мит за човека, който сключва договор с Дявола, и който се корени хилядолетия назад в персийския епос и в легендата за Заратустра. Изкушението на човека от Сатаната обаче е предадено комично и разбива на пух и прах цялата мистика около този вечен мотив за етичните дилеми на Душата между Доброто и Злото.

И все така със сочен хумор и на жаргон героят води диалози на пазарлък със собствената си душа си и с архангел Михаил…

Радослав Младенов с лекота жонглира с вечни теми от древността до днес, които не спират да вълнуват човечеството, но с хумор и епикурейско намигване.

С четивото Радослав Младенов ни внушава, че животът е пъстър калейдоскоп, низ от възходи и падения, с неочаквани, дори „каръшки“ обрати, и ни представя своята жизнена философия: не е нужно да го приемаме толкова драматично и сериозно, а дори и когато падаме, и умираме, да бъде с виц.

Напоследък се появиха много писатели, които ни внушават безнадеждност и че животът е тежък, споделя още Радослав Младенов. „Моята цел обаче е, всички книги, които пиша, да отпуснат читателя, той да забрави за своето напрегнато ежедневие и да се разтовари! Позитивният човек е канен и желан гост във всяка къща, за разлика от киселяците, които мрънкат и се оплакват!“ Той признава, пише основно за собствено забавление, а когато се получи забавен текст, решава да го сподели и с други, и така се ражда следващата книга. По думите му, ако не си раздвижва мозъка, той се полира като билярдна топка.

Оставил съм на читателя сам да си направи епилога, да прецени дали да сложи книгата в библиотеката си или да я изхвърли в кошчето. Специално за „Каръкът в мен“ получих различни читателски мнения- някои я определят като хард сатира, а други намират в нея хумора като лек и непринуден. Младенов добавя още, че ситуациите и историите в неговите книги или е преживял лично, или са му разказани от приятели, дочути, или са градски фолклор.

След хумористичните книги „Готино е да си тъп“, „Шаш и паника“ , „Идиотът в мен“ , новият роман – „Каръкът в мен“ Радослав Младенов за пореден път се утвърждава като един от талантливите ни съвременни сатирици. Книгата със свежия си хумор се радва на читателски интерес, а най- важното – може да бъде разбрана както от по-възрастните поколения, така и от най- младите четящи българи, за които част от реалиите в нея са непознати. Книгата е чудесно спасение от днешното напрегнато време и зарежда с настроение и вяра, че всеки живот си струва да бъде изживян достойно и с усмивка. Четивото вдига нивото на серотонина и се оказва добра ваксина срещу днешното пандемично време на стрес и изгубени илюзии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!