Последни Новини

Нов роман представя любопитни факти за любовта на Христо Ботев с търновката Венета

Популярни шеги оживяха по прозорците на Габровския театър
януари 30, 2021
Богомил Грозев: За първи път Министерство на културата дава пари за основен ремонт на къща на ОИ „Старинен Пловдив“
февруари 3, 2021
Покажи всички

Нов роман представя любопитни факти за любовта на Христо Ботев с търновката Венета

Заради голямата си любов, племеницата на владиката Панарет Рашев загубва 60 000 франка наследство

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Исторически роман, който излезе на родния книжен пазар, разкрива подробно и по вълнуващ начин отношенията между Христо Ботев и търновката Венета.

Автор на „Да каже нявга народът…“ е Бойко Беленски – журналист и доктор по история, дългогодишен изследовател и вдъхновен родолюбец. В новата си творба за революционера и гения-поет, след век и половина научни полемики, градски легенди и различни исторически тези, Беленски осветлява въпроси, които обикновено нямат еднозначни отговори и обвиват в митология личността на един от най-достойните синове на България. Образът на великия Ботев е интерпретиран художествено за пръв път в роман.

От куршум на враг или съратник загива Ботев? Къде е прострелян? Къде е заровена главата му, за да не я поругаят? По любов ли се жени за Венета, племенницата на владиката Панарет Рашев, или за да се сроди с имотна жена, за да финансира комитетските дела? Приятелство или вражда съпътстват отношенията му с Любен Каравелов?

Авторът има достъп до богат фактологичен материал и придържайки се стриктно към документите, успява да предаде правдиво последните години от живота на младия войвода, прекарани в емиграция. Включително и сърдечните трепети между него и търновката Венета. Изследвайки писма на Ботев до Киро Тулешков, Иван Драсов и други негови съратници, той обрисува реалистично отношенията между двамата. Те се срещат в момент, когато Венета е напуснала първия си мъж- сараф от Търново, разочарована от пресметливия си и студен съпруг, и е приютена в Букурещ със сина си Димитър от своя богат вуйчо – митрополит Панарет Рашев. Венета е по-възрастна от Ботев и не блести с особена красота , а за разтърсващи чувства между двамата трудно може да се говори. Грижовна домакиня, предана и със силен характер, влюбената жена му се посвещава напълно. Тя се среща тайно с Христо и започва да помага със средства и да се грижи не само за него, но и за негови съратници, които тънат в немотия и често нощуват при него в печатницата. Разгневен от връзката между двамата, владиката изгонва Венета и сина й от дома им и тя заживява с Ботев, за когото се оженва по-късно.

Брате, безпаричието ще ме принуди да се оженя, за да може да работя, но недей да мислиш, че моята шея влиза в хомота!“, признава Ботев в писмо до Иван Драсов.

Аз пресъздавам отношенията между двамата реалистично, без фалш. Пресилено е да се каже е, че Ботев е изпитвал към Венета разтърсващи и пламенни чувства. Докато тя със сигурност е била безумно влюбена в него, тъй като заради тази любов загубва 60 000 франка наследство от вуйчо си. Но Христо, когато тръгва с четата към България, оставя жена и бебе на 40 дни. Малцина са способни да оставят семейството в името на идеали. Най- голямата му любов си остава тази към Отечеството, тя надминава всичко останало“, споделя авторът.

Това е поредният исторически роман на Бойко Беленски, след творбите за други колоси в нашата история – Стефан Стамболов и Г. С. Раковски. За историческата проза споделя, че ползвал богатата библиотека на приятеля си ерудита Петър Велчев, секретар на Литературния институт към БАН. Той му е и съветник. Така авторът разполага с уникалната библиотека и изучава богатия фактологичен материал. А научната му работа определя подхода, методологията. Трябва да добавим и таланта на разказвач… „Въпрос на организация е самото писане, на организация, воля и много труд“, споделя Беленски.

Той признава, че е имал доста притеснения, за да изгради художествените образи на светините Ботев, Левски, Каравелов, а преди това и на Раковски: „Започнах с голям страх, тъй като никой не е посмял да ги интерпретира в чисто художествено отношение, да ги извае в прозата. Докато Раковски умира безлико от туберкулоза, Ботев има величава смърт, към която се е стремял…“, казва писателят.

За написването на „Да каже нявга народът…“ на Беленски са му били необходими близо 10 месеца. Книгата завършва на 2 юни миналата година, а излиза от печат от издателство „Атеа“ съвсем наскоро. Любопитна подробност от технологията на книгопечатането е, че изображението на корицата на книгата е първия триизмерен образ на Ботев, нарисуван от режисьора Георги Врабчев.

Книгата се оказва своеобразен поклон към Ботев, и още един щрих към съхранението на националната ни памет като древна нация. Бойко Беленски живо и пластично ни представя много релефен и земен образ на гениалния поет и войвода, светиня за поколения българи. В романа Ботев не е икона, но в никакъв случай не е демитологизиран.

Романът е въздействаща и патриотична творба, която заема достойно място в съвременната ни литература и може да вдъхновява и възпитава младите поколения. Книгата е достойно четиво за фондове на музеи, библиотеки и читалища не само у нас, но и за българските общности в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!