Последни Новини

Единодушна подкрепа за Атомната централа даде местната власт в Белене

Носителка на „Златна лира“ 21 години управлява училище за таланти
януари 29, 2021
В Свищов почетоха 165 години Първо българско народно читалище
януари 30, 2021
Покажи всички

Единодушна подкрепа за Атомната централа даде местната власт в Белене

Това е факт чрез общинския план за интегрирано развитие, разработен съвместно от кметската администрация и екип консултанти от Стопанската академия

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

На януарската редовна сесия на Общински съвет – Белене бе представен за обсъждане Плана за интегрирано развитие на община Белене за периода 2021 – 2027 година. В рамките на плана от 230 страници, разработен съвместно от общинската администрация и екип консултанти от СА „Д. А. Ценов“, начело с декана на факултет „Финанси“ проф. д-р Андрей Захариев бяха обсъдени и стратегическите зони за въздействие на територията на дунавската община. С пълен консенсус кмета Милен Дулев и общинските съветници, начело с председателя д-р Бистра Павловска одобриха плана и подкрепиха определянето на площадката на Атомната централа като стратегическа зона за въздействие, заедно с прилежащата транспортна свързаност и енергопреносни трасета за мрежи с високо напрежение.  Обособяването на зоната следва постигнатия национален консенсус, инвестиционен интерес и регулаторни изисквания на Европейската комисия за нисковъглеродна икономика и енергетика. Независимо от политическия и експертен дебат, който противопостави в последните седмици проекта АЕЦ „Белене“ на проекта за нови мощности (7-ми и 8-ми блок) в АЕЦ „Козлодуй“ общинската администрация, общинските съветници и цялата беленска общественост продължават твърдо да подкрепят енергийния проект.
В рамките на дебата кметът Милен Дулев потвърди любопитната новина за изграждане през последната половин година на 10 фотоволтаични електроцентрали на територията на община Белене и старта на процедури за изграждане на още десет соларни съоръжения. С приемането на стратегическия документ, по данни от сайта на МРРБ, община Белене става едва десетата българска община от общо 265 приела задължителния по Закона за регионалното развитие седемгодишен план за интегрирано развитие.
Работата по плана на общинската администрацията на кмета Милен Дулев с екипа свищовски консултанти в лицето на проф. Андрей Захариев, проф. Стоян Проданов, доц. Анелия Радулова, д-р Силвия Заркова и инж. Димитров продължи над 6 месеца и независимо от сложните предизвикателства на епидемичната обстановка получи пълна подкрепа от представителите на всички политически сили и групи в местния парламент в Белене. Чрез анкетно проучване сред 130 респонденти в плана са оформени прецизни разрези и оценки за обществените нагласи, очаквания, проблеми и приоритети за развитието.
След проведеното обществено обсъждане в края на м. декември и заседанията на постоянните комисии постъпиха допълнителни предложения и идеи, които обогатиха плана и създадоха нагласа за пълен политически консенсус. Дадени бяха препоръки за обща политика на всички общини по поречието на река Дунав за национална подкрепа от следващия състав на Народното събрание и следващото правителство за съществено увеличаване на публичните инвестиции в макрорегион северна България и пограничните територии през програмния период 2021-2027 година.
В плана на община Белене са обосновани проекти по зони за въздействие на обща стойност 93,517 млн. лв. При отчитане на интегрирания подход са отчетени положителните ефекти от изграждането на магистрала „Хемус“, скоростния път Велико Търново – Русе и дебата с румънските власти за споразумение за локация на третия мост на р. Дунав с алтернативност за разполагане при Свищов – Зимнич или Никопол – Турну Мъгуреле.
В документа е включена и качествено нова, като съдържание и осъществимост общинска Програма за развитие на туризма, в която е отчетено както богатото културно-историческо наследство на община Белене, така и възможността за създаване на регионален туристически продукт с община Плевен („Плевенска епопея“), община Летница („Крушунски водопади“), община Ловеч („Деветашка пещера“), община Пордим („Вълчитрънско златно съкровище“) и община Свищов (Римска крепост и легионен лагер „Нове“). С оглед на стратегическата локация на общината на р. Дунав е оценено предимството за развитие на речния туризъм и потенциала на природен парк „Персин“.
След гласуването с пълно мнозинство на плана от общинския съвет проф. Андрей Захариев потвърди удовлетвореността на ръководения от него екип консултанти и научни работници от СА „Д. А. Ценов“ за създадената организация и активна многомесечна работа с кмета Милен Дулев и неговите заместници Малина Ешекова и Петър Ангелов. От позицията си на председател на ОбС – Свищов в предходен мандат проф. Захариев изрази нагласа за съвместно развитие и проекти на Белене и Свищов, независимо че двете общини са в различни области и различни райони за планиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!