Последни Новини

Издават втори алманах с творби на хора с увреждания

Български учен е поканен на престижен форум в Далекоизточния федерален университет във Владивосток
октомври 3, 2020
6Fest с първи у нас фестивал за улични огнени спектакли
октомври 5, 2020
Покажи всички

Издават втори алманах с творби на хора с увреждания

 

Сборникът „Огърлица от разломени слова“ няма аналог в света

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Издават втори алманах с творби на хора с увреждания. Сборникът „Огърлица от разломени слова“ няма аналог в света. Това съобщи инициаторът Юлий Йорданов, който е литературен критик, член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители“ в област Монтана. Той е и художествен ръководител на литературния клуб „Кръстю Пишурка“ към Народно читалище „Постоянство“ в Лом.

В клуба имаме двама души с увреждания. Когато чествахме 85-годишнината на клуба присъства Управителният съвет на Съюза на българските писатели с председател проф.Боян Ангелов и стана дума, че тези хора са ощетени от съдбата, но те са истински творци. Роди се идеята да направим жест към даровитите автори, които не трябва да стоят извън пределите на творческите изяви. Така миналата година за първи път организирахме конкурс за поезия за хора с увреждания“, споделя Юлий Йорданов.

По думите му били допуснати да участват и хора, които споделят тежненията на тези страдалци.

На конкурса се явиха 97 души от цяла България и българи от чужбина, които представиха общо 271 стихотворения. Журито бе оглавено от доц.Мая Панайотова, член на Съюза на българските писатели и зам.председател на Съюза на фламандските писатели, преподавател е в два университета в Белгия. В комисията бяхме още аз и поетесата Валентина Михайлова. Срещнахме голямо затруднение, защото явилите се на конкурса са квалитетни творци с огромен поетически заряд. Стиховете бяха на високо ниво“, разкрива още Йорданов.

Родила се идеята да бъде издаден алманах със стиховете на 80 автори, който да носи името на конкурса.

За алманаха разбрала инж.Лидия Христова от Враца, която е инвалид с ампутирани крайници и е прекрасен график. Тя сътвори 15 графики, които раздадохме като поощрителни награди на изявените автори. Искахме да стимулираме повече хора“, разказа Юлий Йорданов.

Наскоро било организирано второ издание на конкурса, който прерастнал в международен. На 1 септември приключило събирането на материалите. Творби изпратили 87 души от България, Англия, САЩ, Белгия.

Желанието ни е тази година да учредим и специална награда. Влязохме във връзка с Министерството на труда и социалната политика и лично министър Деница Сачева и заместник министърът Адриана Стоименова ни обещаха съдействие за учредяване на награда, която няма да е парична.

Предстои да излезе и второ издание на алманаха с новите творби“, информира Юлий Йорданов.

Той дари екземпляр от първото издание на алманаха на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе по време на VІІ Международна научна конференция „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“ в културната институция. Във форума участваха 128 учени със 111 доклада от 8 държави. Конференцията бе под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Фонд „Научни изследвания“.

Юлий Йорданов участва в конференцията за шеста поредна година като лектор с доклад „Научните конференции-еволюция в дейността на Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе“.

В разработката си проследявам пътя как се е родила идеята за провеждане на научни форуми в книжовното средище, като събитието излиза от рамките на пряката му дейност“, изтъква Юлий Йорданов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!