Последни Новини

Шест програми за заетост изпълнява община Велико Търново

Проф.Коручко Василий Иванович, ректор на Бароновичкия държавен университет в Беларус: Създаваме Изследователски център за изучаване на мултидисциплинарни науки в иновационното развитие на Беларус и България
септември 26, 2020
Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ при Община Велико Търново: В условията на пандемия социалните услуги в домашна среда, се увеличиха
септември 29, 2020
Покажи всички

Шест програми за заетост изпълнява община Велико Търново

DCIM100MEDIADJI_0128.JPG

В механизма лична помощ пък се обгрижват 243 лица чрез 452-ма лични асистенти на трудов договор

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Към момента в Община Велико Търново се изпълняват 6 програми за заетост. Те са с национално и европейско финансиране. Назначени са общо 62 лица, като от тях 13 лица с трайни увреждания са потребители на социални услуги, 11 души са в резидентна услуга, а двама са в специализирана институция. Това съобщи пред „Труд“ директорът на Дирекция„Социални дейности и здравеопазване“ при Община Велико Търново Росица Димитрова.

Социален експерт № 1 в старата столица тя обясни, че от септември 2019 г., Община Велико Търново, в качеството си на доставчик на лична помощ, изпълнява Закона за личната помощ. До 31 август 2020 г. в механизма лична помощ са включени общо 243 лица от целевата група, чрез 452 лица назначени на трудов договор, на длъжност „Личен асистент“. Към момента личен асистент по закона за личната помощ в община Велико Търново ползват 193 лица, от които 27 деца от 15 населени места.

Назначени на трудов договор са 194 лични асистенти. Финансирането е осигурено от държавния бюджет и от началото на услугата до момента са изплатени 1 097 318 лв.“, поясни Росица Димитрова.

Тя информира още, че към момента в Община Велико Търново функционират 30 социални услуги. 14 от тях са за деца и младежи , 16 са за възрастни и хора с увреждания, с общ капацитет 816 души. Домашният социален патронаж е със Звено за услуги в домашна среда и с над 630 потребители. „Създадени са детска млечна кухня за 258 деца, 34 Клуба на пенсионера и инвалида, 20 Центъра за работа с деца и младежи, 5 детски ясли с общ капацитет 498 деца. Действат 35 здравни кабинета в училища и детски градини с 46 медицински лица и един здравен медиатор. Към функциониращите общо 127 обекта, отговорност на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“, са назначени на трудови договори 654 лица“, казва в заключение Росица Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!