Последни Новини

Майсторът на лъкове Зюхтю Калит подреди изложба SAMSARA

Община Велико Търново е отличник по социални проекти
септември 24, 2020
Проф.Коручко Василий Иванович, ректор на Бароновичкия държавен университет в Беларус: Създаваме Изследователски център за изучаване на мултидисциплинарни науки в иновационното развитие на Беларус и България
септември 26, 2020
Покажи всички

Майсторът на лъкове Зюхтю Калит подреди изложба SAMSARA

 

След „Паралелни блянове“ на българския скулптор от татарски произход, новата експозиция е представена в Русенската художествена галерия

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

След Паралелни блянове Зюхтю Калит подреди изложба наречена SAMSARA. Новата експозиция е в Русенската художествена галерия.

Композициите подредени с тънък усет, създават комфорт на душата, който ние човеците търсим през целия си житейски път“, споделят радетели на изкуството.

Символично белите на цвят творби са в централната част на голямата зала на Галерията, а тези които ярко описват човешкия път ги представя в почти завършен кръг.

Авторът разказва за силната любов към своята майка, която е отразил или по-скоро скътал в малка композиция, изложена на видно място. Силата на планината е представяне в няколко творби, които наблюдателят си представя, че стоят на някой от високите ни Балкански върхове. Усещанията са за спокойствие, напевност, тишината на полята, камбанния звън, топлотата на женското тяло.
Такива вдъхновения е отразил в поредната си изложба Зюхтю Калит, която е част от съвместното представяне с живописеца Евгений Петров.

Елена Великова от Художествената галерия е част от това въплащение, защото пази истински традициите на един от най-колоритните културни центрове на Европа – Русе.
Зюхтю Калит е български скулптор от татарски произход.

Роден е в русенското село Голямо Враново. През 1975 година завършва средно образование в Художествената гимназия „Дечко Узунов“ в Казанлък. През 1980 година Калит завършва специалност скулптура във Великотърновския университет. Ученик е на скулптора Атанас Миндов.

Работи на свободна практика от 1981 г. Твори основно кавалетна пластика, като предпочитаните от него материали са мрамор, гранит, риолит, диорит, черен базалт, кремък, варовик. Участва с малки пластики в международни изложби и пленери в Румъния, Турция, Франция, Италия.

Зюхтю Калит е и дългогодишен треньор по стрелба с лък в Русе и майстор на лъкове. Носител е на награди от множество турнири и състезания от национално и международно ниво. Бил е и треньор на националния отбор на България, а през 2004 г. е номиниран за треньор №1 на град Русе.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!