Последни Новини

Нейко Генчев, собственик на издателство „Фабер“: Събрахме 120 години изследвания в уникална книга „Аполония Понтийска“ по поръчка на музея „Лувър“

Експонират триметрово императорско писмо в центъра на древноримския град Никополис ад Иструм
септември 2, 2020
Механична скара ще е атракцията на празника на пестила в музей „Етър“
септември 4, 2020
Покажи всички

Нейко Генчев, собственик на издателство „Фабер“: Събрахме 120 години изследвания в уникална книга „Аполония Понтийска“ по поръчка на музея „Лувър“

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Нейко Генчев е управител и собственик от 25 г. на издателство „Фабер“ във Велико Търново. Има техническо образование „Съобщителна техника”, филологическо „Английска филология” и професионално „Издателска и полиграфическа дейност”. Специализирал е в Полша и Франция. Преводач е от английски, съставител, редактор, консултант по специализиран софтуер. Бил е професионален музикант. Общински съветник от ГЕРБ във Велико Търново втори мандат. Занимава се с графичен дизайн и техническо оформление на книгата. Спомоществовател и участник в многобройни проекти в областта на българската култура и историческото наследство.

 

-Господин Генчев, каква е формулата за оцеляване на бизнеса с книги във време на криза и как успявате да поддържате водещата позиция в издателската дейност?

– Издателство „Фабер“ е на второ място по обем на книжната продукция в България с над 3500 издадени заглавия. През изминалите години сме подготвили и отпечатали за клиенти от четири континента около 15 000 заглавия. Имаме собствена печатна база от 13 години. Производството ни набира скорост, като напоследък издаваме по около 400 заглавия годишно. Това е много сериозен оборот, което означава по 2-3 и дори по 4 книги на ден, защото в България 1/3-та от годината са почивни дни.

Все повече книги се издават, чете се повече, но тиражите намаляват. Тази тенденция е заради по-голямото разнообразие от заглавия, което означава, че се правят по-малки тиражи. Вече не е обичайно човек да влезе в книжарницата и да си купи 10 книги. Купува си обикновено една книга, но тази, която го интересува най-много.

-Каква литература е хит напоследък на книжния пазар?

-Като производител на книги мога да коментирам книгите, които изработваме по поръчки от колегите издатели. Продължава издаването на художествена литература, предимно романи, но предимно от известни и сериозни автори. Цените им непрекъснато падат. Това означава, че търсенето намалява и стремежът е с регулирането на цените да се поддържат интереса и продажбите. Издава се много специализирана литература като приложна психология, на медицинска тематика, самоучители, готварски книги, за отглеждане и възпитание на дете, за отглеждане на цветя, технически съвети и т.н.

Фабер“ може да се нарече музейно издателство, защото сме най-големият издател на музейна литература у нас. Специализирани сме в тази дейност и работим с голяма част от музеите в страната. В нашите приоритети е и научната литература, която поддържа едно и също ниво и при нея не сме забелязали спад, дори започват да се правят по-добри издания, по-луксозни, с повече цветни илюстрации.

-Как се отрази на бранша намалението на 9 % ДДС за книгите?

-В някои случаи има отрицателен ефект, защото това беше половинчата мярка. Донякъде има полза, но се намалява ставката на ДДС само за доставките на книгите, когато се дават на търговеца, но за производството това не се отнася. Аз се изявявам във всички роли-издател, производител и търговец чрез електронната ни книжарница. За производителя намалението не важи. Той купува материалите с 20 % ДДС и след това не може да си ги върне, защото ще получи само 9%. Това води до увеличение на производствената цена на книгите и накрая резултатът е същият. Тази мярка е по-скоро за изпускане на парата от натрупано напрежение, но не носи реално облекчение.

-Пандемията от COVID-19 доведе до значителни промени в много дейности. Как ще се развива бизнесът занапред?

-За нас имаше един период от време, в който нямахме почти никакви приходи. Спряха поръчките от другите издатели, затвориха книжарниците и се наложи да освободим голяма част от персонала и да се пренастроим за нов начин на работа. Оказа се, че може да се работи много по-ефективно, защото или ние не сме били добри ръководители, или не сме използвали пълния капацитет на възможностите, които сме имали и преди. Установихме, че онлайн работата по предпечата, корекции и др.дейности е много по-ефективна. Направихме реорганизация в самото производство и се оказа, че можем да работим с по-малко персонал и да постигаме същите производствени резултати. В бъдеще не очаквам да се върне старото положение, а трябва да се адаптираме окончателно към новата ситуация. Смятаме да инвестираме в ново оборудване, с което по-малко хора да вършат повече работа, съответно и те да получават по-високи доходи. Посоката е увеличаване не ефективността, а не екстензивно нарастване на производствената дейност.

-Какви изненади сте подготвили за читателите и с какви заглавия ще се представите на тазгодишното издание на „Аполония“ в Созопол?

-На „Аполония“ 3-ти септември ще е денят на „Фабер“ . В Градската художествена галерия в Созопол ще бъдат представени две наши книги. Първата е „Аполония Понтийска“. Тази книга е уникална. Тя увенчава края на един голям проект на Министерството на културата и на музея „Лувър“ във Франция, който събира на едно място всички експонати, които са открити в Аполония Понтийска, както се е наричал днешният град Созопол, когато е бил древногръцка колония. Една голяма част от тези експонати са в „Лувъра“, защото разкопките са започнали през 1904 г. под ръководството на Александър Дегран, френски консул в Пловдив. Бил е любител археолог и е предположил, че мястото е много интересно. Това са вторите истински научни разкопки в България. От тогава сътрудничеството между България и Франция в областта на археология продължава и до момента. От 2001 г. е възстановена българо-френската археологическа експедиция, която е с ръководители доц.Кръстина Панайотова, а от френска страна – д-р Александър Баралис. Постигнати са невероятни резултати, има изключително интересни находки, които са от световно значение. В книгата, която издадохме, са поместени близо 600 експоната, които се намират в „Лувъра“ и в 4 български музея. В каталога са поместени снимки, пълно описание на находките, има и научни статии от почти всичките 37 участници в проучванията. Самата книга е много интересно организирана, за пръв път правим такова издание. Тя е по различни сфери на живота – например музика и танци в древна Аполония, светът на жената, светът на мъжа, светът на детето. Оказа се, че жените в древността са били не по-малко суетни, отколкото сега. Има изключителни образци – огърлици, метални огледала. Мъжете пък са ползвали бръсначи, подобни на съвременните. Интерес представляват миниатюрните съдове за благовония, с изящна изработка и с инкрустации. Статиите са много интересни. Напълниха ми са очите със сълзи, като видях глинените играчки, с които са си играли децата преди векове, има и невероятна медна статуя на бог Пан, скари за риба от глина, сакрални предмети. Обособена е и специална секция за некрополите, а ритуалните предмети открити в гробниците носят изключително ценна информация за ония времена.

Книгата е огромна, тежи над 3 килограма, с твърди корици, пълноцветна, голям формат. Състои се от два напълно идентични тома като единият е на български, а вторият е на френски език. Поръчката на френското издание е на музея „Лувър“ и мисля, че се справихме достойно, като друг български издател не е получавал такава поръча досега.

Представянето ще на 3 септември от 18 часа като очакваме да присъства посланичката на Франция, министърът на културата Боил Банов, френския министър на културата също беше заявил присъствие, но заради пандемията вероятно ще бъде излъчено видеопослание.

-А коя е втората книга, с която ще се представи издателство „Фабер“?

-Това е книгата на доц.Георги Лозанов, видния наш философ, културолог, медиен специалист. Човек с много роли. Книгата е озаглавена „Земното щастие“. Като полиграфия също е едно бижу, но най-важното е съдържанието – изключително съчетание на философия, на огромна ерудиция, и в същото време белетристика от най-висока класа, на места дори ще откриете и поезия, скрита между редовете. Предговорът е дело на политолога Иван Кръстев, а нашият световно известен дизайнер и илюстратор, номиниран за „Оскар“ – Теодор Ушев от Америка, направи чудесната корица. Предстои читателите да се срещнат с тази книга веднага след представянето на „Аполония Понтийска“ в Созопол на същото място в 19 часа.

-Единствено в Созопол ли предвиждате представяне на новите заглавия на издателството?

-Идната седмица сме предвидили още едно изкушение в София. Това събитие трябваше да се състои в Бургас, но участието отпадна и заради това за любителите на книгата го правим в столицата на 8 септември. Публиката ще може да се срещне с доц.Георги Лозанов, с проф.Валери Стефанов и с най-младата българска писателка, родена в Китай – Йен-и Джен, която стана популярна с книгата си „Отдалеч“. В тази книга има 15 истории, които са написани от нея в България, докато работеше по магистратурата си. Йен-и е завършила българска филология в Пекин и е в България на специализация. Господ я е дарил с голям литературен талант. В желанието си да овладее добре българското слово, Йен-И се включила в курс по творческо писане при известната писателка Здравка Евтимова в София. Оказало се, че в този курс е единствената чужденка, но и че е най-добрата писателка. Здравка Евтимова забелязала таланта й и я насърчила да твори. Книгата съдържа 15 истории за Китай. Всички случки ги е преживяла лично или ги е наблюдавала. Това са истории на обикновени хора, героите са от всички социални прослойки – шофьори, търговци, ученици, писатели, художници.

На културното събитие няма да има обикновени книги и обикновени автори. Ще бъде представена книгата на доц.Георги Лозанов, а третата е също едно уникално издание, което излезе преди два месеца и вече е изчерпано. Това е книгата „Подписът на Кафка“ на проф.Валери Стефанов. В произведението си най-добрият специалист по съвременен български език е събрал свои творби, от които може да се извлече много мъдрост. Всяко от есетата е оформено графично по различен начин. Книгата е отпечатана в 100 номерирани и подписани от автора екземпляра – библиографско издание за колекционери.

Предстоящото събитие ще бъде водено от поетесата Елка Стоянова, която специално ще се върне от Малта.

-Като общински съветник от ГЕРБ каква е вашата прогноза в политически план за България? Правителството ще изкара ли мандата си?

-От опит знам, че много лесно да се правят отрицателни прогнози, защото почти винаги се сбъдват. В момента сме в условията на абсолютния политически хазарт. Историята напомня, че когато е имало политически вълнения, трудно се удържа положението в някакви разумни мерки. В един момент емоциите и този порив надделяват и разумът спира да бъде коректив. Това виждаме и в момента. Да се вика „Оставка!“, а да не е ясно на следващия ден кой ще поведе държавата, е много опасна игра. Нашият преход затова продължава толкова дълго, защото половината държава е опозиция на другата половина. Има постоянни опити за реваншизъм. Налице е и огромно външно-политическо напрежение. Много е трудно да се балансира, както прави премиерът Бойко Борисов, между трима могъщи играчи като Русия, САЩ, Турция, а и Европейския съюз. Ако сега се изпуснат нещата, ще се създаде прецедент. Вярно, че партия ГЕРБ и друг път е подавала оставка, но ситуацията беше друга. Да се свали демократично правителство с недемократични средства означава, че занапред никое правителство няма да е спокойно за нищо, независимо какво ще е то. Дано да има редовни избори, когато им дойде времето.

Виждаме една различна здравна криза – тя не рефлектира чак толкова върху здравето на хората, но има и ще има огромно отражение върху живота им. Втората вълна на здравната криза е икономическа, а третата е политическа и вече сме свидетели на тези процеси. Първата вълна удари сивата икономика и тези хора, които не са включени в социалната система. Предстои обаче втората вълна на икономическия трус, когато вече започва да страда т.нар.бяла икономика, или структуроопределящата икономика на всяка държава. Само ако си представим, че фирма като „Мерцедес“ намали обемите си с 30 %, което ще стане неминуемо и какво ще е отражението за германската, а и за нашата икономика. Тази криза ще настъпи през късната есен, през зимата и най-големият удар ще е вероятно в началото на следващата година. Това, което се случи в САЩ и на което никой не обръща внимание тук, е абсолютно безпрецедентно. Това е най-сериозната криза в историята на САЩ, по-голяма дори и от голямата депресия през 1929 г. Това е икономическо цунами, което в момента тръгва по целия свят, ще залее и ще преобърне абсолютно всичко. В момента тече много бързо преструктуриране на пазарите и ключовата дума е „бързо“ в този вид кризи. Цели браншове и сектори изчезват. Например на луксозните стоки. Ако някой досега е продавал скъпи часовници и бижута, ще се наложи да се преориентира. Да не говорим за туризъм, за транспорт, за авиокомпаниите. В бизнеса срещите вече се осъществяват онлайн, няма вече лични срещи, командировки, конференции. Намалява и потреблението на суровини. Държави като Русия, Саудитска Арабия са изправени пред нови реалности. България се справя много добре и засега все още успяваме да бягаме малко преди вълната. Ако обаче спрем заради липсата на държавническо мислене на хора, които мислят, че най-важното е само да докопат властта, България ще потъне много дълбоко и следващите бунтове ще са от най-лошия вид – гладни.

Снимка-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!