Последни Новини

Експонират триметрово императорско писмо в центъра на древноримския град Никополис ад Иструм

Дезинфектант с алое вера и глицерин е хит на пазара
септември 2, 2020
Нейко Генчев, собственик на издателство „Фабер“: Събрахме 120 години изследвания в уникална книга „Аполония Понтийска“ по поръчка на музея „Лувър“
септември 3, 2020
Покажи всички

Експонират триметрово императорско писмо в центъра на древноримския град Никополис ад Иструм

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Експонират триметрово императорско писмо в центъра на древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Монтажните дейности се извършват непосредствено след старта на археологическите разкопки в българския Помпей.
Екипът проучватели от Регионален исторически музей-Велико Търново, ръководен от д-р Иван Църов, работи в югозападния ъгъл на форумния комплекс, където  изследва перистилна сграда и конструктивните и връзки със западната стена на одеона. Глинена лампа с надпис и метални предмет са сред първите находки този сезон.
В разкопките, които ще продължат до края на септември, участват и музейните специалисти Калин Чакъров и Михаела Томанов.
Междувременно в археологическия резерват започна експонирането на писмото на императорите Семпимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм. Фрагментираният триметров каменен епиграфски паметник бе реставриран от Руен Хаджиниколов от Регионален исторически музей-Велико Търново и в сряда бе монтиран върху специален постамент в близост до булевтериона (сградата на градския съвет) на Никополис.
Триметровото императорското послание е открито на няколко парчета, със следи от пожар, през 1923 г. То е каменен препис на оригиналното  писмо на Септимий Север и Каракала  до жителите на Никополис ад Иструм с благодарност за финансовата помощ, която им оказват. 
Консервацията на паметникът и връщането му в естествената среда на римския град се извършва по проект “Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране“ . Той е разработен съвместно от Регионален исторически музей-Велико Търново и  Сдружение „Бъдеще за Никюп“, а  финансирането е по програма на „ЛИДЛ България“ за социално отговорни инициативи. Крайната цел е подходящо съхраняване на артефакта и качествено подобрение на туристическия продукт, свързано с устойчиво развитие на управлението на античния град.
Проектът ще бъде финализиран този месец с поставянето на информационни табели и оригиналния текст, с преводи на български и английски език, до императорското писмо извисяващо се в центъра на римския град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!