Последни Новини

Вложиха 3,8 млн.лева в реновиране на Националното училище за фолклорни изкуства

Майстор Колю Фичето – „ренесансовият човек на България”
август 20, 2020
Проф.Аврам Агов, преподавател е по „История на Азия“ в университета Лангара във Ванкувър: Силната икономика на азиатските държави се дължи на култа към образованието
август 25, 2020
Покажи всички

Вложиха 3,8 млн.лева в реновиране на Националното училище за фолклорни изкуства

Това е първото средно училище за български фолклорни песни и инструментална музика в Европа

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Вложиха близо 3,8 млн.лева за обновяване на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел. Министерството на културата е бенефициент по проект за реконструкция и изграждане на нова многофункционална зала на учебното заведение, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура. Това обяви проф.Венелин Терзиев, изпълнителен директор на „Реставрация“ АД към Министерството на културата.

Извършена е цялостна модернизация на образователната среда, като е реновирана съществуващата материална база, включително дворното пространство. Изградена е и нова многофункционална зала.

По проекта е подменена дограмата, направена е нова осветителна инсталация. Осигурена е достъпна среда за хора в неравностойно положение. За подобряване качеството и предоставяне на модерна образователна услуга е закупено и доставено специализирано оборудване в съответствие с нуждите на учениците. В рамките на проекта е извършена реконструкция на вече съществуващите сгради“, обясни проф.Терзиев.

Националното училище за фолклорни изкуства е основано на 2 октомври 1967 г. То е първото средно училище за български фолклорни песни и инструментална музика в Европа, а от 2004 г. вече е със статут на национално.

Владимир Владимиров става негов първи директор – тогава все още се нарича Средно музикално училище. През годините на своето управление Владимиров прави много за успешното му развитие и утвърждаване, а по-късно отдава своите знания и професионализъм на работата си в Българското национално радио. Продължители на делото му са бележитият Георги Бояджиев от Сливен, известният кавалджия Стоян Чобанов, възпитаниците на Пловдивското музикално висше училище Георги Пенев и Ташо Барулов. Следващият директор на НУФИ „Филип Кутев“ е Степан Червенков, а от 1998 г. негов ръководител е Мария Градешлиева.

Патрон на училището е емблематичната за българската музикална култура личност – Филип Кутев. С делото си като композитор той създава десетки песенни шедьоври, които се превръщат в музикална емблема на България по света. За него Цукамото Чихаро казва: „Филип Кутев вдъхва живот на българския фолклор. Той създава един изцяло нов жанр на сценичното изкуство … с космическо звучене“.

Днес последователи са възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства в Котел. В школото се обучават талантливи деца от 25 области на страната, като 90% от завършилите през последните пет години са постъпили в различни висши училища у нас и чужбина. Стотици са и тези, които се радват на успешна кариера и прославят България и своето училище навсякъде по света.

Отдадени на каузата български фолклор в Националното училище в Котел особено внимание се отделя на преподаването, на връзката учител – ученик, както и на подкрепата за бъдеща реализация на всеки един от възпитаниците.

Преподаването по специалните дисциплини е основано на дългогодишни традиции и приемственост. Голямата част от преподавателите са възпитаници на учебното заведение. Това са учителите, които са шлифовали през годините не един талант, за да блестят като тяхна запазена марка във всеки състав, ансамбъл и на всяка сцена. Не по-малко внимание се отделя и на музикално-теоретичните и общообразователни предмети и това е гаранция за професионална реализация, но и за цялостно и по-лесното адаптиране към живота на възпитаниците на училището.

Националното училище за фолклорни изкуства е мястото, където успоредно с обучението се осъществява събираческа и изследователска дейност, благодарение на които българският фолклор продължава да бъде тази емблема, която представя България навсякъде по света. И заради което си струва всяка инвестиция в мястото, където израстват бъдещите негови посланици и продължители.

Англичаните казват „Парите, похарчени за образование, никога не пропадат напразно.“ В България не винаги е така, но пък в латинската съкровищница от пословици и поговорки има израз и за това: „Трябва да се учим не за училището, а за живота“. Дори и един камък да оставим върху построеното от предците ни си заслужава, защото за никога не е тайна, че устоите на една държава се градят върху нейните традиции, култура и образование. Националното училище за фолклорни изкуства в Котел заслужава нашите усилия не просто за да го има, а за да продължи мисията си „да създава гаранции младите таланти, обучавани в училището, като част от световната култура да придобиват творчески потенциал, знания, умения, за да учат цял живот, да съхраняват, разпространяват и предават българската народна музика, танц, обичаи и занаяти“, категоричен е проф.Венелин Терзиев.

Той допълва, че пазител на мистерията на българските гласове, продължител на традициите на българския фолклор – днес това е само част от запазената марка на училището по фолклор в Котел. „Успешното реализиране на заложените в инвестиционния проект цели и постигнатите резултати са този механизъм, който подпомага не просто запазването на една сграда, но са и гаранция за бъдещето на традициите ни“, подчертава проф.Терзиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!