Последни Новини

Музей „Етъра” се включва в Световния ден на плетенето

Майстор строител спасил часовниковата кула в Елена
юни 10, 2020
Избраха двойници на ЩАБА
юни 19, 2020
Покажи всички

Музей „Етъра” се включва в Световния ден на плетенето

Етнографи:”Грабвайте бабините куки и научете различни техники”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

За четвърта поредна година музей „Етър“ в Габрово се включва в инициативата Световен ден на плетенето на открито с демонстрации на различни техники на плетене.
Колективното плетене се използва все по-често като форма на неформално общуване между хората. То се препоръчва като творческа терапия срещу стреса. Казват, че хората, които плетат в група са много по-добри и щастливи от тези, които се отдават на хобито си сами.
”Затова грабвайте утре куките и доброто си настроение и право при нас да плетем заедно шарени емоции от 11,30 ч. до 16 ч.!”, канят организаторите.
За първи път Денят на плетенето на открито се организира през 2005 г. от Даниел Ландес. Той се провежда всяка година през втората събота на месец юни. В началото това е била една възможност любители плетачи да се събират заедно и да се наслаждават на компанията си плетейки, но постепенно се превръща в инициативата Световен ден на плетенето на открито.
През 2005 г. се провеждат 25 местни събития по света. През 2006 г. – 70, а през 2009 г. те са повече от 200. През годините се организират събития в Австралия, Китай, Англия, Финландия, Франция, Ирландия, Норвегия, Полша, Южна Африка, Швеция, САЩ и Германия.
В нашето не чак толкова далечно минало бабите ни са се събирали на „плетенка“ – разновидност на седянката – за помощ при приготвяне на момински чеиз. „Ние ви приканваме да се включите в Световния ден на плетенето на открито и да научите повече за някои традиционни техники на плетене, да изпитате таланта си и най-вече да се забавлявате.” – призовават от музей „Етъра”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!