Последни Новини

„Българска стевия“ пуска на пазара три нови артикула

Подмладяване с Мезотерапия
февруари 14, 2020
Проф. д-р Андрей Захариев, кандидат за ректор на Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов: Ректорът е мениджър, радетел за национални каузи и цели
февруари 15, 2020
Покажи всички

„Българска стевия“ пуска на пазара три нови артикула

 

Здравословният подсладител ще е за готвене и консервиране, за сладкарската индустрия и в пакетчета за чай и кафе

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Фирма „Българска стевия“, която е утвърдена в производството и търговията на растителния подсладител у нас, до лятото ще предложи на пазара три нови изделия. Здравословният продукт ще се предлага на прах в разфасовки от по 1 килограм за готвене и консервиране.

При използването на стевия за приготвянето на компоти и сладка трябва да се знае, че тя има свойството да запазва свежия вид на плодовете, но при отваряне на буркана, съдържанието трябва да се консумира и да не се оставя да престоява“, обяснява Ивайло Проданов.

По думите на собственика на „Българска стевия“ другата заготовка от растението ще е предназначена специално за сладкарската промишленост. Третият артикул пък ще е във вид на кристали, в малки пакетчета за подслаждане на кафе и чай.

Стевия /Stevia Rebaudiana Bertoni/ е уникално растение.

Тя е тревист полухраст с прости листа, малки бели цветове и силно разклонена, добре развита коренова система. Стевия произхожда от Южна Америка и вирее в условията на влажния субтропичен климат на областта, в която се намират днешен Парагвай и граничните райони на Бразилия. Тя е многогодишно растение от семейство „Астроцветни“, което в естествено състояние достига до 60- 80 см. височина.

От векове, индианците от племето „гуарани” са използвали стевия като подсладител. Достатъчно било да добавят няколко листа от стевия в напитките си и те ставали удивително сладки. Гуараните нарекли тази трева “ка-а-хе-е”, което в превод означава “сладка трева” или “медени листа”.За първи път стевия е открита и описана, за западната наука, през 1899 г. от южно- американския учен натуралист М. С. Бертони (Moisés Santiago Bertoni), като Eupatorium Rebaudianum Bertoni. През 1905г. станало ясно, че растението принадлежи към рода Stevia, и от тогава носи името Stevia Rebaudiana Bertoni.

Стевия набира изключителна популярност в началото на 70- те години на XX в., когато Япония започва масовото й отглеждане, а паралелно с това и задълбоченото и изучаване в над 60 лаборатории на селскостопански, медицински и други научно- изследователски учреждения. В резултат на това, японците разработват нов метод за извличане на гликозидите, а през осемдесетте години Япония вече използва 90% от световния добив на стевия“, разказва Ивайло Проданов.

Той допълва, че интересът на Япония служи като катализатор, след което започва бързото интродуциране на стевия в различни части на света- Южна Корея, Китай, Тайланд, САЩ, Тайван, Сингапур, Канада, Израел, бившият Съветски Съюз.

В началото на 80-те години в Русия, Украйна и Казахстан започва масово отглеждане на стевия в плантации, в следствие на задълбочените научни изследвания, както за получаването на нови сортове, така и заради лечебно-профилактичните свойства на растението. В руските научни среди, стевия за първи път е класифицирана като растение- адаптоген. След аварията в Чернобил, стевия е използвана за лечение и профилактика на пострадалите от аварията, освен това е била и част от рациона на подводничари и космонавти, както и на управляващия елит“, споделя любопитни факти Проданов.

Стевия е с богато съдържание на полезни елементи

През 1931г., двама френски химици успяват да изолират гликозидите, които дават на стевията сладкия и вкус. Тези съединения, наречени стевиозид и ребаудиозид, са между 250 и 300 пъти по- сладки от захарта, топлоустойчиви и рН- стабилни, а и не подлежат на ферментация.

В състава на стевия влизат още:растителни липиди, каротин, полизахариди, витамини– А, С, В1, В2, Р, F, РР, флавоноиди– рутин, кварцитин, кварицитрин, апигенин и др.

Ценното растение съдържа и микроелементи– калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и много други.

Лечебни свойства на стевия

Независимо от сладкия си вкус, при консумиране стевия не предизвиква отделяне на инсулин и възпрепятства развитието на хипогликемично и хипергликемично състояние при болни от диабет.

Стевия спомага за нормализиране на теглото както при наднормено, така и при дистрофии, възпрепятства затлъстяването и натрупването на наднормени килограми.Притежава полезен и тонизиращ сърцето ефект, укрепва сърдечно-съдовата система.Понижава нивото на холестерола.Стабилизира артериалното налягане.Възстановява микроциркулацията на кръвта.Значително снижава толерантността на клетките към кислородния глад.Стевия подобрява нервно- мускулната проводимост.Подобрява работата на стомаха и червата, ферментативната активност на органите на храносмилателната система при остри и хронични гастрити.Притежава бактерицидно, противоалергично, обезболяващо и антисклеротично действие.

Съвети за употреба на стевия

Стевия е все по- популярна сред любителите на здравословното хранене и спазващите различни диети и хранителни режими, тъй като е доказано най- добрия естествен заместител на захарта и изкуствените подсладители. Стевия не съдържа никакви калории и редовната й употреба не води до пристрастяване! Благодарение на всичко това, тя намира все по- широко приложение навсякъде по света:

-Подслаждане на различни безалкохолни напитки, диетични храни, компоти и десерти.

-Козметика- производство на пасти за зъби и води за изплакване на устата

-Във всяка рецепта, която използва захар или изкуствен заместител на захарта.

Стевия е научно утвърдена като полезно растение

През 1990 г. в Китай се провежда IX симпозиум по проблемите на захарния диабет. Там стевията получава златен медал като едно от най- ценните растения, които способстват за повишаване нивото на биоенергийни възможности на човека и позволяват да води активен живот до дълбоки старини.

През 2008 г. FDA, разрешава употребата на стевиозид за подсладител! Докладът съдържа подробен списък на международни проучвания, препоръки и химичен анализ.

Считано от 2 ноември 2011 стевиолгликозидите, които са основната сладка субстанция на стевията, могат да бъдат използвани в храни и напитки в целия Европейски съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!