Последни Новини

Дарения за над 142 000 лева получи за година болницата в Горна Оряховица

Развитието на науката влияе върху състоянието на университетите и научните организации
декември 30, 2019
Откриха антични накити, манерка от щраусово яйце и кана с човешко лице край Лясковец
декември 31, 2019
Покажи всички

Дарения за над 142 000 лева получи за година болницата в Горна Оряховица

 

Сред благодетелите на лечебницата са и ученици, които събрали 2110 лева за Родилното отделение

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Със затрогващи жестове на дарителство и сърдечна подкрепа ще бъде запомнена изтичащата 2019 г. за МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Втората по големина общинска болница в България получи от благодетели апаратура и консумативи за над 142 000 лв.

Безвъзмездна подкрепа оказаха както чуждестранни и български организации и фирми, така и невръстни ученици, които отделиха средства, за да помогнат на лечебницата.

Тя е с остаряла материална база, която не е ремонтирана повече от половин век. От няколко години ръководството на стационара полага усилия да организира поетапни ремонти по отделения и непрекъснато да обновява апаратурата. Здравното заведение обслужва около 70 000 пациенти, включително и от съседните четири общини Златарица, Лясковец, Стражица и Елена.

Общинската управа пък е много активна през последните години и провежда целенасочена политика за обновяване на материалната база и създаване на по-качествени условия за персонала, и пациентите, но не винаги средствата стигат.

През тази година се сложи началото на успешно партньорство с холандската фондация SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа”.

Организацията от години подпомага социални и здравни заведения в държави от Източна Европа като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. От 12 г. холандците подкрепят варненска болница, за която в началото на годината осигурили линейка, но тъй като нямало нужда от нея, тя бе предоставена на горнооряховската лечебница. През април пристигнаха трима членове на УС на фондацията – Джеф Атълманс, Фред Рингс и Франс Бемелманс. Те лично докараха линейката от Маастрихт до железничарския град. Дарителите бяха посрещнати сърдечно от управителя на болницата д-р Иван Иванов и кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Холанците разказаха, че линейката, която е оборудвана напълно, е била ползвана за социална дейност като изпълнява желания на болни в терминален стадий – да ги вози до музей, театър, зоопарк и др. , в последните им дни.

До този момент болницата ни разполагаше само с две линейки на по над 20 г., на които постоянно се налагаше ремонт. Холандците дариха и мобилен ехограф“, сподели д-р Иванов.

Благотворителната организация продължила да подпомага лечебницата и през следващите месеци. До края на годината , след проучване на нуждите на всички отделения, SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа”, изпрати общо 4 тира с дарения за над 100 000 лв. Болницата се сдоби с матраци, електрически колички за пациенти, монитори, болнични легла, електроножове, електрокардиографи, перфузионни и инфузионни помпи, подемници с батерии, подвижни шкафове, инвалидни колички, мобилни носилки и др. Получени бяха и постелъчен инвентар, апарати за кръвно налягане, проходилки и др.

Холандците през юни посетиха болницата, за да се уверят, че дарените апаратура и консумативи са влезли в употреба. Освен, че обиколиха отделенията, гостите влязоха и болничната кухня, разгледаха амортизираното оборудване от преди 4 десетилетия. Работещите в нея посочиха, че имат нужди от нови печки и професионални скари и машини за обработване на продукти. Холандците опитаха и много харесаха болничната храна- пълнени чушки и гювеч. В края на годината, с поредния ТИР с дарения, изпратиха и комплекти посуда за пациентите“, разказа д-р Иванов.

От 4 години германците Юрген Мюлер и съпругата му Риа помагат с много усърдие и желание на горнооряховската болница. С управителя д-р Иван Иванов ги свързва дългогодишно приятелство. За този период с тяхното съдействие от две неправителствени организации за болницата са осигурени над 42 000 лв.С парите са ремонтирани кърмачески боксове, млечната кухня и санитарните възли в педиатрията, както и стаи за родилки в АГО.

Германците осигурили 19 500 лева за ремонт на АГ- отделението, в гинекологичния сектор. Средствата са от немската фондация „ Децата се нуждаят от мир“ в гр. Хехинген, като са набрани по няколко линии. Част от тях са предоставени от служители на фирма “Бош”, които заделят процент от заплатите си за благотворителност, друга част – от благотворителни концерти, а още средства са събрани от дарителници, поставени в големи вериги супермаркети.

Фондацията съществува вече 25 г. Тя е създадена по време на войната в Югославия, когато в Германия са посрещнати 100 деца от Сараево и 4 седмици са настанени да си почиват в детски лагер. Целта на организацията е да подкрепя и защитава децата в риск, но тя развива и широка благотворителна, и хуманитарна дейност”, разказва Юрген Мюлер.

С парите са обновени операционната зала и една от стаите за пациентки в гинкологичния сектор. Ремонт на операционната зала не е правен от над 30 г.

Семейство Мюлер извършва благотворителна и хуманитарна дейност в болнични и социални заведения във великотърновска област от 15 г. Германците добре познават региона и преди празници винаги изненадват семейства на социално- слаби и сираци. Вече познават и местните традиции, народопсихологията на българите, тукашните празници и кухня.

Един от най- трогателните жестове на благотворителност бе на учениците от началния курс в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Малките ученици от I до IV-ти клас организирали акция „Пари за благотворителност вместо цветя“ за първия учебен ден в своето училище. Вместо букети за своите класни ръководители в урна те събрали средства, за нуждите на Родилното отделение“, изтъкнаха от персонала на болницата.

Дарителската акция се организирала по идея на Славка Стефанова, класен ръководител на II А клас, като била подкрепена от всичките и колеги. Няколко дни по-късно учителките им Мария Николова и Полина Русева изненадаха приятно екипа на АГО и връчиха събраните 2110 лева на началника на отделението д-р Михаил Милатович.

Болницата в Горна Оряховица попадна и във фокуса на инициативата „Капачки за бъдеще“. В началото на декември инициаторите Лазар Радков и Мартина Йорданова връчиха нов кувьоз за недоносени бебета на АГО на стойност 6850 лева. Това е 19-я кувьоз в страната, закупен със средства от мащабната доброволческа акция.

Педиатърът д-р Илия Атанасов уточни, че средногодишно между 20 и 30 са недоносените новородени, които се раждат в горнооряховската болница. Кувьозите са необходими и на доносени бебета, които се раждат с ниско тегло. С новия кувьоз апаратурата в АГО продължава да се обновява и да се повишава качеството на майчиното и детско здравеопазване в лечебното заведение.

Производители и вносители на памперси, на бебешки спални чувалчета и на електрически помпи за кърмене също са сред благодетелите. Консумативите за бебета и родилки бяха предоставени на АГ- отделението.

Частна фирма от Горна Оряховица пък дари офталмоскоп за нуждите на Отделението по очни болести на стойност 990 лева, а производител на колички за апаратура даде два броя на Отделението по нервни болести.

снимки-МБАЛ „Свети Иван Рилски“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!