Последни Новини

Д-р Радосвета Запрянова, специалист вътрешни болести: Храната влияе на генните ни заложби

Проф.Венелин Терзиев: Задълбочават се различията в пазара на труда и образователния пазар
ноември 18, 2019
Бузлуджа от шоколад влезе в Музея на хумора и сатирата в Габрово
ноември 18, 2019
Покажи всички

Д-р Радосвета Запрянова, специалист вътрешни болести: Храната влияе на генните ни заложби

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Д-р Радосвета Запрянова е завършила медицина през 1996 г. Работила е във Вътрешно проклинично отделение до 2000 г. В продължение на 9 г. е била личен лекар. Вече цяло десетилетие се занимава с неконвенционални методи, които включват хидроколонотерапия, озонотерапия, лечебни масажи, клинична хомеопатия, квантова и фунгутерапии. Завършила е и курс по иглотерапия към Медицинска академия като следдипломна квалификация.

 

-Д-р Запрянова, какво е отношението на хората към неконвеционалната медицина?

-Хората се обръщат към този тип лечение като крайна мярка. Добре би било ако това се случва превантивно, преди да са възникнали сериозните здравословни проблеми. Повечето пациенти ме търсят, когато са изчерпали възможностите на конвенционалната медицина, когато последното решение е хирургична интервенция и се намират в безисходица.

Добре е нетрадиционната медицина да се прилага профилактично или при наличие на леки симптоми на някакъв вид заболяване. След навършване на 35-40 -годишна възраст, човек трябва да поеме отговорност към здравето си и да прилага различни методи за профилактика.

-Какви патологии се срещат напоследък?

-Най-често срещаните патологии са свързани със стомашно-чревния тракт, спастични колити, колити с диарийни синдроми, долно и горно деспиптични синдроми на храносмилателния тракт. Те са повод за притеснения и особено хроничния запек, който при жените е често срещан. Много дами се притесняват да споделят този проблем. Това обаче е погрешно и е належащо да се потърси лечение, докато проблемите са функционални и не са настъпили органични изменения. Запекът води до дивертикулоза /б.а.джобовидни формации/ на дебелото черво, до образуване на полипи и дори рак. Хроничното тлеещо възпаление може да се изроди в сериозни образувания. Затова призовавам всички, които имат аномалии, които влачат с години, да вземат мерки. Чистенето на дебелото черво помага за решаването на сериозни проблеми с хроничната интоксикация на тялото.

-Какви методи препоръчвате и прилагате за прочистване на тялото?

-Най-важно е да се извърши прочистване на дебелото черво, но след това пациентът трябва да подпомогне оздравителния процес с промяна начина си на хранене, както и да се движи много. При прилагане на хидроколонотерапията се правят обикновено три процедури. Добре е чистенето да се комбинира с разтоварващ режим на хранене, който включва пиене на течности около 8 чаши на ден вода-изворна, слабо минерализирана или пречистена чешмяна. С минералните води трябва да се внимава, защото са богати на флуор. Често това не се взема под внимание, но не бива да се използват дълготрайно. Флуорът е полезен елемент за кости, зъби, за здрава съединителна тъкан, но прекаленото му натрупване в организма води до проблеми. Хубаво е да се пият чайове от популярни български билки, които действат пречистващо като мента, салвия, жълт кантарион, бял трън и мн.др. Чайове от липа и лайка например могат да се пият ежедневно като няма опасност от предозиране на някоя съставка. Освен това в периода на прочистване трябва да се изключат рафинираните храни, да се ограничат тестените изделия, които по принцип създават възпалителни процеси в тялото. Да се избягват продукти с животински произход- не само мазнини, но и белтъчини. Да се набляга на растителна храна в суров вид, на ядки и семена, на бобови храни. Благоприятно е да се приема рибено масло под формата на добавка или като се консумира риба.

-Какво представлява озонотерапията и прилагането и какво благоприятства?

-Този метод на лечение успешно се комбинира с хидроколонотерапията. Представлява вкарване на озон в организма по различни начини. Това може да стане чрез газова смес, която се вкарва ректално след хидроколонотерапия, защото тогава лигавицата на червото е добре почистена и газовете навлизат в кръвообръщението. Те повлияват органите в малкия таз-матка и яйчници при жените и съответно простата при мъжете, пикочен мехур. Това спомага за добра профилактика на тези органи от хронични възпаления. Озона може да се прилага и венозно чрез чист физиологичен разствор, който се влива в момента на озониране. И двете процедури са абсолютно безопасни, защото се работи с терапевтични дози озон, който е много активна форма на кислорода и действа силно оксидантно. Тъй като клетките в човешкия организъм имат антиоксидатна защита, тези терапевтични дози им действат стимулиращо като „събуждат“ антиоксидантните ензими, а те пък чистят свободните радикали. Това става основно на ниво черен дроб. По този начин хидроколонотепарията в комбинация с озонотерапия подмладява черния дроб. Когато този орган е здрав, много функции в тялото действат нормално-храносмилателна, кръвотворна, хормонална.

Озонотерапия се прилага още и като се инжектира подкожно газова смес от двете страни на гръбначния стълб. Това действа много благоприятно при всички състояния на радикулити, плексити, при остри и хронични неврологични състояния. Действието обаче е локално, докато венозния и ректалния озон са системни процедури. Те повлияват благотворно на кръвообръщението на мозък, сърце, крайници, бял дроб, на имунната система, на хормоналния баланс и гарантират антиоксидантна защита. Тази озонова смес може да се прилага и околоставно за лечение на артрити, ставни деформиращи артрози, възпаления на хрущяла и др.

-Какво представлява квантовата терапия?

-Това е лазерна терапия, която е комбинирана с инфрачервени лъчи, магнитно поле и пулсираща червена светлина. Апаратът е разработка на руски квантови физици. Той действа синхронно с озонотерапията при локални възпалителни процеси на нервна система и опорно-двигателен апарат. Уредът е създаден първоначално да лекува травми при спортистите, но след това е разширен диапазона на приложение. При остри и хронични възпаления при дихателна, храносмилателна, отделителна система, се постигат много добри резултати. Освен това има профилактични програми, които стимулират имунната система и при деца, и при възрастни. Подпомага се оросяването на ключови органи като мозък, сърце, крайници чрез неинвазивно въздействие върху големи кръвоносни съдове и нервни стволове. Добри резултати се постигат при синозити, отити, очни болести, както и при кожни проблеми-екземи, псориазис. Квантовата терапия може да замени и акупунктурна програма като се въздейства върху рефлексогенни зони на органи.

-Много хора прибягват и до лечебни масажи. В какви случаи ги препоръчвате?

-Чрез тях се цели подобряване позицията на таза, която е ключова за правилната стойка. Когато няма изместване и тазът е водоравен и е без сериозни изкривявания в гръбначния стълб, нервацията и кръвоснабдяването на вътрешните органи и на ставно-мускулния апарат са нормални. Правилната стойка и добрия мускулен тонус са ключови за правилната работа и на вътрешните органи. Препоръчително е да се правят масажи и профилактично. При наличие на проблем обаче, пациентът трябва да премине по-продължителен курс от порядъка на 10-20 масажа, за да се затвърди корекцията, защото тялото връща измененията след първи и втори масаж. Младите хора, чиято конструкция е еластична, се повлияват бързо. Но при по-възрастните, когато деформациите са фиксирани, се налага по-упорита работа и е нужно постоянство.

-Споделете конкретни случаи от вашата практика.

-Пациент на около 67 г., който е бил с хиперплазия на простатната жлеза, ставал е по няколко пъти нощно време и е имал сериозен дисконфорт в отделителната система, се повлия много добре след 4 хидроколонотерапии съчетани с ректални озонотерапии. След като премахнахме възпалението, озонът е проникнал локално, оказал е системен ефект и човекът се почувства изключително добре.

Друг мъж например, който е шофьор на тир и прекарва много часове зад волана, дойде с оплакване за световъртеж. Имаше сериозни изменения на прешлените в шийната област и притискане на магистрални кръвоносни съдове в следствие на статичната позиция на тялото и обездвиженост, от неправилното хранене и нарушения режим на сън и почивка заради дългите курсове. Той направи две процедури хидроколонотерапия като само след първата, се похвали, че замайването и световъртежа са изчезнали.

Пациент с 4 дискови хернии, който е лежал в неврологично отделение и тотално е спрял да ходи до тоалетна, дойде със страшни болки в кръста като не можеше да стои нито прав, нито седнал. Той беше толкова интоксикиран, че имаше землист цвят на лицето. След прочистването и дори още след първата процедура хидроколонотерапия, кожата на лицето му порозовя. Освен това констатирахме, че от изхвърлянето шлаките от дебелото черво, веднага се е подобрило кръвообръщението към крайниците и към главата. При процедурите от него буквално излизаше чернилка, както е описано в книгите на натуропатите за много силно увредени и интоксикирани пациенти. След прочистването, колега специалист му намести кръста и човекът се почувства много добре, въпреки тежката патология. Всичко това стана възможно след разблокиране на лимфния дренаж, подобреното хранене на мускулатурата в поясната област, тушираното възпаление от притиснатите коренчета на нервите. Чистенето е в основата на здравето на опорно-двигателния апарат, защото премахва натрупаните метаболитни продукти, които са отговорни за болката. А има ли болка, това означава, че има киселинност и отпадни продукти, които застояват и лимфната система не може да се справи сама и да ги изчисти.

-Какви препоръки за правилно хранене давате на своите пациенти?

-Напоследък има много млади жени с автоимунни заболявания като сред тях са и тези на щитовидната жлеза, които се отключват от стрес, но и от неправилно хранене. Глутенът е сред основните причини, а той е в много висок процент в пшеницата, за да е устойчива на климатични влияния. Друг проблем, който се наблюдава е синдромът на пропускливите черва. Става въпрос за тънките черва, където попадат дразнещи агенти, които приемаме с храната под формата на пестициди, консерванти, оцветители, подобрители. Това създава условия за възпаление на ниво чревна стена и отваря процепите между клетките на лигавицата. Тя става пропусклива за по-големи молекули несмляна храна и те навлизайки в кръвообръщението веднага активират клетките на имунната система в червата. Приемат тези молекули за нашественици и реагират с производство на антитела. Получава се кръстосана реакция между тези антитела и антигените на тялото. Това води до увреждане например на щитовидната жлеза след прекаляване с тестени храни, които съдържат много рафинирани въглехидрати като бялото брашно. Такива храни масово се консумират от деца-пици, баници, кроасани. Още по-страшното е, че в тях има и хидрогинирани мазнини, които са полиненаситени мазнини изкуствено втвърдени или т.нар.маргарин. Той се възприема като чуждо тяло от организма, защото не се разлага, държи се като пластмаса и организмът произвежда антитела, които атакуват собствени тъкани и органи. Самият организъм продуцира провъзпалителни фактори. Тези вредни храни водят до затлъстяване, а самите масни клетки се превръщат в източник на възпаление, защото произвеждат молекули адипоцитокини и те се намесват в метаболизма, включително и на ниво генна експресия. Активират се рецептори на клетъчното ядро, които могат да включат определени гени, а те пък да подпомагат хроничното възпаление, ранната атеросклероза и дегенеративните процеси в организма. Храната директно може да комуникира с нашите гени. Това означава, че генните заложби могат да бъдат контролирани и зависят от начина ни на живот и на хранене.

-Кои са най-честите заболявания при децата в последно време?

-Има бум на алергии. Дължат се на замърсените околна среда, вода и храни. В яслите и детските градини все пак има контрол върху храните като количество и качество. Докато в училищата учениците се хранят безконтролно. Менюто им изобилства от тестени изделия, газирани и дори енергийни напитки, които превъзбуждат нервната система и я изтощават преждевременно.

-Какво трябва да консумира дневно човек, за да е здрав?

-Дневно до около 150 грама мазна риба, чаша червено вино, черен шоколад около 100 грама, плодове и зеленчуци около половин килограм, сурови ядки и семена. Препоръчително е да се консумират разделно. По-полезни са предварително накиснатите във вода и да се приемат като междинни хранения. При такъв режим на здравословно хранене и интоксикация не се препоръчват фъстъци и фъстъчено масло. Млечните продукти, които са от органичен произход са полезни. Например млякото на крава, която е била на естествена паша, е наситено с много повече Омега-3 мастни киселини от това на животно, което е хранено с фураж.

-Полезно ли е гладолечението?

-Полезно е ако се прави за кратки срокове и не прекалено често. Добре е един ден от седмицата човек да е само на вода, сокове или чай. Това помага за обновяване на клетките. В годината има 52 седмици и ако гладуването е по веднъж седмично, за цялата година се събират 52 дни профилактичен глад. Но това не бива да се прави, когато човек е под стрес, защото самият стрес генерира токсини. Много е важно не само какво ядем, но и как го ядем. От голямо значение за здравето е бавното хранене и доброто сдъвкване на храната. Масов проблем е бързото хранене като несдъвканата храна не се смесва добре с ензимите на слюнката, нито после с достатъчно стомашен сок и панкреатични ензими, които са необходими за пълното и разграждане. Затова трябва да се дъвче бавно, докато храната стане течна и тогава да се преглъща. Това пък допринася за поддържането на добра физическа форма и тегло. Когато човек яде осмислено, той не пълнее, защото метаболитните процеси протичат правилно. Известният диетолог д-р Марк Хайман разказва за негов пациент, който не можел да се откаже от двата хамбургера, които изяждал на ден, въпреки че иска да отслабне. Медикът му казал да продължава с този начин на хранене, но да яде хамбургерите в спокойна обстановка, бавно, да се наслаждава на всяка хапка. Пациентът започнал да спазва тези съвети и постепенно осъзнал каква нездравословна храна поглъща и след около две седмици сам се отказал от хамбургерите, които му доставят удоволствие, но не и полезни вещества и здраве. Храненето трябва да е ритуал!

Снимка-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!