Последни Новини

Музикантите от „Джуниър Бенд“ правят фурор у нас и по света

Гедиминас Таранда, художествен ръководител на Имперски руски балет: Правителствата трябва да инвестират първо в култура и образование, след това в икономика
август 16, 2019
Десетокласник шие народни носии
август 28, 2019
Покажи всички

Музикантите от „Джуниър Бенд“ правят фурор у нас и по света

 

Възпитаниците на диригента Йордан Цветанов са ученици от 10 до 17 години и завладяват публиката с фънк и джаз

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Изключително талантливи, весели, жизнени, артистични и безкрайно отдадени на изкуството са музикантите от „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Възпитаниците на Йордан Цветанов се изявяват по турнета и правят фурор у нас и по света. Оркестрантите са 26-7 момичета и 19 момчета, на възраст от 10 до 17 години. Повечето от тях са от профил „Музика“ в школото, което дава по-профилирана подготовка на учениците и спомага за тяхното бързо музикално развитие. Децата имат индивидуални часове по инструмент и това улеснява общата работа при ансамбловите им изяви.

Духовият оркестър е създаден през 1992 г. от Иван Иванов. През 2011 г. наследих формацията от моя учител, от когото съм усвоил най-значимото за духовите оркестри и работата с деца. През 2017 г.промених името на състава на „Джуниър Бенд“. Със стартирането на новата учебна година, ще увелича състава на 30 човека и ще смъкна възрастовата граница на 8 години. Целта е изпълненията на оркестъра да са за забавление на публиката и да допринесе все повече деца да се запалят по музиката, дори и тя да не се превърне в професионално бъдеще за тях“, обяснява Йордан Цветанов.

Под вещото ръководство на младия и амбициозен диригент, духовият оркестър вече се слави като „търновското музикално чудо“. Изпълнителите превръщат всяко свое изпълнение в атракция. Оркестрантите, докато свирят танцуват, „летят във въздуха“, заемат необичайни пози с инструментите и изумяват зрителите с необичайно шоу. При изяви на обществени места само с изсвирване на едно парче, успяват да привлекат публика от над 500 души.

Младите музиканти не са обичайният състав за духов оркестър, защото ни липсват обой, фагот, валдхорна и тромбон. За жанра, който изпълняват оркестрантите-функ и джаз, най-много липсва тромбон. Надявам се обаче скоро да успеем да набавим и такъв инструмент“, споделя Цветанов.

Той разкрива, че всички деца от формацията са запалени по американската група „Лъки Чопс“, чиито музиканти също като търновските започнали да изнасят концерти от ученическите си години и вече са световно известни. Предстои им турне на 26 октомври в България и с „Джуниър Бенд“ ще свирят заедно в софийски клуб.

Последната изява на детския духов оркестър бе на Фестивала на духовите оркестри в Казан, столицата на руската република Татарстан.Оркестърът получил покана за изпълнение пред публика от над 100 000 души, след участието си в Туристическата борса във Велико Търново. В грандиозния фестивал участвали 19 оркестъра с над 700 музиканти – всички военни и гвардейски. Търновските малчугани били единствените представители на България и единствените деца в този фестивал.

За да отидат в Казан, малките музиканти е трябвало за отрицателно време да разучат химните на Татарстан, Казахстан, Русия и България.

Научиха и само един марш, и то в джазиран вариант. Не смятам, че учениците трябва да свирят тази тежка музика. Те са деца, не носят тревожността на възрастните хора и няма смисъл да търся в тях настроение, което да отразява настроението на войната. Затова, когато получихме поканата, категорично отказах да разучаваме военни маршове. И домакините ни поканиха въпреки това и ни приеха такива, каквито сме“, уточнява Йордан Цветанов.

При откриването всички оркестри свирили заедно тези четири химна, а Йордан Цветанов дирижирал стотиците музиканти при изпълнението на българския химн, с който бил открит фестивала.

Досега не смеех да занимавам децата с химна на България, защото смятам, че те трябва да са готови за тази най-тържествена мелодия не само като музиканти, а и като българи. Но те се справиха великолепно и от тук нататък всеки един концерт, който правим, ще започва с химна на България“, категоричен е Цветанов.

Това лято добиващият все по-голяма популярност детски духов оркестър изнесъл и 16 концерта в Италия.

Заминахме за Италия, без да подозираме къде точно отиваме и колко много работа ще трябва да свършим, докато сме там. Турнето беше тежко за децата, защото всеки ден имаха репетиции и концерти. Свирихме в град Берчето, където се намира лагерът, основан от волейболната им звезда Карло Девоти в Пиаченца, в Парма и Леричи. Децата вдигаха на крака хората навсякъде, понеже концертите ни бяха на открито, по площади и улици“, разказва маестро Цветанов.

Споделя, че един от концертите, бил в курортния град Леричи на брега на Италианската ривиера. Там хлапетата свирили на улицата, а покрай тях танцували не само курортисти, но и италианските карабинери, които охранявали плажната ивица.

Жегата и влагата беше ужасни. Малчуганите толкова се раздаваха, че когато участието ни приключи, всички едва дишахме вече от горещина и умора. Дойде един дядо и попита: „Деца, в колко часа ви е концертът? Аз само ги погледнах и както бяха изтощени, скочиха и засвириха „Бела, чао“ специално за този възрастен мъж. А той, когато разбра, че изпълнението е в негова чест, се разплака“, разкрива Йордан Цветанов.

След един от концертите пък малките музиканти се видели в чудо заради едно 3-годишно италианче, което през цялото време танцувало покрай тях. Когато децата спрели да свирят, хлапето се разплакало и не искало да си тръгне, докато оркестърът не засвири пак. В Пловдив пък клошар така се прихласнал по изпълнението на момичетата и момчетата, че бръкнал в джоба на окъсаните си дрехи, извадил събраните от подаяния стотинки и им ги дал.

Участието на „Джуниър бенд“ в международния лагер стана възможно благодарение на поканата на директорката на фондация „Духовно огледало“ Татяна Костадинова“, изтъква Цветанов.

Тя чула децата миналото лято на „Аполония“ и веднага им отправила оферта за лагера, в който тази година имало деца от Русия, Беларус, Унгария и Чехия. Татяна Костадинова води българчета в Берчето вече 20 г., но за първи път децата са от Велико Търново.

Новият репертоар на школските музиканти включва парчета като Фънки Таун, Буйо, Ъдаун и др. Предстои да бъде обогатен и с други мелодии.

Имам идея да подготвим подобни произведения с типично български и балкански мотиви, които обаче да имат музикална и художествена стойност и да показват новаторство“, категоричен е диригентът.

Той подчертава, че до едно децата в оркестъра са изключително даровити и амбициозни. Нарича ги дори уникални и извънземни. Едно от момчетата е в четвърти клас и по цял ден свири на кларинет. Дори вечер, докато майка му затвори семейния магазин, малчуганът надува инструмента в колата. Друг ученик пък без никога да е държал кларинет, за 3 месеца не само се научил да свири, но и усвоил репертоара на бенда. За зла участ обаче точно преди концерт, му паднали двата предни зъба, които играят важна роля в свиренето на кларинет, но въпреки това момчето се справило перфектно.Флейтистка в четвърти клас с лекота свири материала за големите без никакво затруднение като едновременно , а е и пълна отличничка в училище.16-годишен младеж от оркестъра учи в паралелка „Графичен дизайн“ и както умело рисува, така и свири великолепно. Нито един от инструментите в оркестъра не му е чужд. Младеж, който идната година ще е абитуриент и след това ще кандидатства в Музикалната консерватория, така виртуозно владее саксофон, че много професионални музиканти биха му завидели. Средношколецът работил през ваканциите, спестил пари и купил инструмент като сам си го донесъл от Германия.

На изумителните оркестранти им предстои подготовка за предстоящото им участие в „Аполония“. След това ще свирят в Царево.

За постиженията на „Джуниър Бенд“ главна заслуга има маестро Йордан Цветанов, който е успял да изгради от различни по възраст деца, изключително дисциплиниран и нахъсен екип. Когато решил да се занимава професионално с музика, не го приели в Консерваторията у нас, но талантът му бил оценен в чужбина и завършил консерваторията „Моцертеум“ в Залцбург. В момента преподава кларинет и саксофон в СУ „Емилиян Станев“ и във Великотърновския университет.

Сериозно изпитание е финансовата издръжка на оркестъра, която е предимно със средства на училището и от дарения.

Оркестрантите имат специални костюми и тениски, благодарение на школското ръководство. За рождения ден на маестрото, хлапетата го сюрпризирали като се появили издокарани с тениски с надписи „Хората на Данчо“.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!