Последни Новини

Правят музейна сбирка за Тодор Живков и съпругата му д-р Мара Малеева

Нужни са 2 млн.лева за реставрация на сцената на читалище „Надежда” в Търново
юли 13, 2019
Габровският театър с две хитови комедии на открито в музей „Етър“
юли 14, 2019
Покажи всички

Правят музейна сбирка за Тодор Живков и съпругата му д-р Мара Малеева

 

Диана Кънчева представя кабинета на лекарката в автентичния му вид, както и снимки на Тато като самодеен театрал

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Диана Кънчева от павликенското село Дъскот подготвя уникална музейна сбирка, посветена на бившия държавен глава от социалистическото минало Тодор Живков и съпругата му д-р Мара Малеева. 25-годишната амбициозна дама предприела процедура по узаконяване на историческата колекция, свързана с живота на известното семейство.

Двамата са оставили своя културен отпечатък в историята на селището. Жителите на Дъскот помнят д-р Малеева като отзивчива и вечно усмихната жена, на никого не отказала подкрепа или грижа за пациент през времето, когато са живели в селото“, споделя Диана Кънчева.

 

Учителката по история е съпруга на кмета на Дъскот Петър Кънчев е запалена по музейното дело. Тя учи магистратура и подготвя докторантура по музеология в Софийския университет . Има няколко стажа в БАН и публикации. В момента работи като възпитател в училището в град Бяла черква.

Идеята да започне да събира материали за Тодор Живков и лекарката Мара Малеева хрумнала на Диана още докато дядо и Васил Митев бил жив. Той е бивш кмет на Дъскот и като всички управници след 10 ноември, съжалявал,че в селото не е останало нищо от историята ,свързана с живота на прочутата фамилия.

Един ден дядо Васил извади стари черно –бели снимки ,на които е редом до бившия първи на негов рожден ден в София. Тогава реших да създам музейна експозиция, която да разказва за онова време“, обяснява Диана Кънчева.

Младата ентусиастка потърсила първо собствениците на къщата, в която през 1938-1939 година са живеели Живков и младата лекарка. Сградата е реституирана отдавна, а стопаните живеят в София.Диана Кънчева предложила да купи имота ,но те дали непосилна оферта. Инициаторката споделя, че ако бе успяла да купи имота в центъра на селото, музейната сбирка щяла да подреди там, а в двора да заработи ресторант „Комунизъм“.

За реализирането на начинанието много ми помага кметът на Павликени инж.Мануил Манолов. Вече е одобрено експозицията да бъде разположена в две помещения на местната здравна служба.Общината вече прави ремонт на стаите. За да намеря снимки и предмети, се свързах с внучката на Тодор Живков-Евгения Живкова. Тя прие идеята присърце и ми изпрати материали от семейния архив“, разказва ентусиазираната историчка.

Тя е замислила в едното помещение да бъде подреден лекарски кабинет, посветен на д-р Мара Малеева, който ще е с автентично оборудване от 1944 г. Диана се е свързала с хирурга д-р Иван Манчев, който работи в болницата в Павликени.Той с охота помага на кметската съпруга като открил и дарил медицински предмети от миналото.

Разполагаме с кушетка от онези години, както и с оригиналния шкаф с инструменти, които д-р Малеева е ползвала в практиката си. В наличност са и колбички, спринцовки и други медицински пособия, дарени от д-р Манчев.Други предмети пък ще бъдат предоставени от болницата в Павликени, където Диана Кънчева видяла снимки и добила представа как точно е изглеждал един лекарски кабинет в средата на миналото столетие.

В другото помещение пък ще бъдат изложени снимки от посещенията на Тодор Живков в Дъскот. Сред реликвите е и оригиналното брачно свидетелство на Тодор Живков и Мара Малеева.Тя идва в селото през есента на 1938 г, а Тодор Живков през1939 г.Той е участвал в самодейния театрален състав на селището, а на 6 и 7 май същата година е бил делегат на XIX конгрес на Върховния читалищен съюз в местното културно средище“, разказва Кънчева.

Тя допълва, че на 8 февруари 1939 г. Живков и младата лекарка се венчали в църквата „Рождество Богородично“ в Павликени. Кум им е бил лекарят Ангел Симеонов , а кума-14- годишната Бонка, тъй като съпругата на доктора била бременна. След венчавката четиримата отишли на ресторант, а вечерта младоженците се прибрали с каруца в Дъскот.

Брачното свидетелство се намира в църквата и е част от целия брачен регистър.Диана Кънчева обаче е в преговори със свещеникът отец Георги, който трябва да склони документът да бъде експониран.

За тази музейна сбирка много ми помага археологът доц. Мирко Робов, който е родом от Дъскот.Той ми предостави негативи на снимки от пощения на Тодор Живков в селото след това и лично посвещение за него от държавния глава, което датира от 5 май 1998 г.Възнамерявам да представя фотоси от визитите на някогашния държавен глава и в други села на община Павликени и вече съм открила в няколко. Ценен експонат е дървената показалка, която Живков е ползвал,когато е бил ръководител на театралния състав. Намерила съм и още снимки от театралните му изпълнения“, доверява Кънчева.

Тя подчертава,че доц.Мирко Робов и д-р Манчев се изявяват като консултанти като са идвали да видят здравната служба и са дали безценни съвети.

По думите на Диана Кънчева сред архивните материали има и снимки, които са емблематични за развитието на Дъскот. На кадрите са запечатани моменти от откриването от Тодор Живков на радиозавода в селото, където са работили стотици жители от цялата община.

Запазен е указът на Държавния съвет на Народна Република България от 15 май 1979 г.,когато Тато е идвал по случай 100 г.от създаването на училището в Дъскот.С този указ основно училище „ Кирил и Методий“ е наградено с орден „Червено знаме на труда“ за своята вековна учебно –възпитателна работа. Снимката и указът са предоставени от директорката Милка Михайлова.За съжаление от доста години обаче в Дъскот няма школо поради липса на деца.

Както обаче с гордост казва кметът Петър Кънчев през последните месеци селото се възражда ,защото масово се купуват празни къщи и се очаква да се заселят млади семейства.

Оригиналите на пазените от Милка Михайлова снимки останаха при нея,а обработката на тези,които ще бъдат изложени, са платени от общината“, уточнява Кънчева.

Тя изтъква, че за да бъде регистрирана музейната сбирка , трябва да бъде създадена неправителствена организация. Заради това Диана Кънчева е станала председател на сдружение „Младежки инициативи за Павликени“,където има още десетина души в ръководството. Все още не е ясна и датата, на която експозицията ще бъде показана и отворена,но това трябва да стане до края на тази година. Макар все още да не е приключила с това си начинание, младата историчка вече замисля е етнографска сбирка в родното си село. Защото през Дъскот е минало Самарското знаме.В двора на възстановената и вече действаща църква в селото се намира и гробът на отец Петър Драганов , осветил прочутото бойно знаме.За възстановяването на гроба, Диана сама е събирала дарения.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!