Последни Новини

XI Дикси Джаз Фест засвирва в Търново

Arbanassi Summer Music с десето юбилейно издание
юли 5, 2019
Латино музиканти превземат Цигов чарк
юли 8, 2019
Покажи всички

XI Дикси Джаз Фест засвирва в Търново

Мотото на културната проява е “111 удара в минута”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Единадесетото издание на Дикси Джаз Фест се завръща от 11 до 13 юли след едногодишно прекъсване с шест концерта в три фестивални вечери във Велико Търново.  По традиция сцената на джаз фестивала е разположена под  паметника на Асеневци.  И тази година програмата ще бъде подкрепена с  диксиленд парад по улиците, в два от кварталите на старата столица и с джемсешъни в клуб “Мелон”.
Първи в четвъртък ще засвирят домакините от болярския диксиленд  Royal Dixie Band, а след тях и музикантите от проекта DesyLive. Десислава Андонова събира 20 години опит и творчество в проект, в който са замесени са едни от най-успешните съвременни музиканти на българската сцена, а именно Божидар Василев (тромбон), Димитър Горчаков (клавишни), Васил Вутев (ударни), Георги Дончев (контрабас).
През втория фестивален ден, 12 юли, публиката ще аплодира Акустично джаз трио Димитровград. Сърцето на триото е хасковският джазмен Димитър Русев-Мутата – китара. Заедно с него са Митя Йорданов – пиано, Петър Ганев – ударни и Мария Арнаудова – вокал. Вечерта ще се танцува и с Funky Miracle. Jazz, Rock, Soul, RnB, Pop и други стилове са няколко от техните музикални влияния и  те ги смесват в специфичен синтез, характерен за тяхната музика. Членове на бандата  са Симеон Желязков – вокал,  Джордж Стойков – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, синтезатор, Пламен Денчев – клавишни, Илия Колев – електрическа китара, Евден Димитров – бас китара, Радо Казасов – барабани.
На 13 юли на сцената под Асеневци ще се качи австралиецът Дейвид Дауър – пиано, композитор, подкрепен от английския си ритмичен „отдел“ – Мат Фишър -барабани и Люк Фаулър – бас. С това трио няма забрани и задръжки, поемат се рискове, а смехът е задължителен. През 2018 г. триото се появи на главната сцена на Международния джаз фестивал в Банско, а след това записа и най-новия си албум – “Made in Sofia” в България. Финалът на фестивала ще сложат SoulBmoll.  Фънк бандата  е основана през 2014г. от възпитаници на Софийското музикално училище ”Любомир Пипков”.  Съвсем на шега младите музиканти се събират и започват да свирят, като постепенно съставът преминава през няколко метаморфози. Първото им участие е през 2015г. в НМУ. В края на 2016г. броят на участниците в групата нараства до девет души, какъвто остава и до този момент.
Фестивалът се организира от Фондация Дикси Джаз Фест и се провежда благодарение на  финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Събитието е с вход свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!