Последни Новини

Великотърновският музей с изложба в Букурещ по случай 141 години от Освобождението на България

Създадоха луксозен киноцентър в читалище “Искра” в Търново
февруари 20, 2019
Горнооряховското бойно знаме оцеляло в 4 войни
февруари 21, 2019
Покажи всички

Великотърновският музей с изложба в Букурещ по случай 141 години от Освобождението на България

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Мобилна изложба на Регионален исторически музей – Велико Търново „България и Румъния пред прага на новото време – забравени снимки и гравюри от Руско-турската война” гостува в Букурещ по случай 141 години от Освобождението на България от турско робство.
“През февруари изложбата бе експонирана последователно в Българското средно общообразователно училище „Христо Ботев“  в Букурещ и в сградата на Демократичният съюз на българите в Румъния. На 15 февруари там се проведе и дискусия, посветена на 141-годишнината от Руско-турската война. Изложбата предизвика голям интерес сред българската общност и румънските посетители”, информираха от Регионалния исторически музей в старата столица.


От 25 февруари до 3 март експозицията ще бъде в Национална опера – Букурещ в рамките на културна седмица „България – Румъния”. На 3 март изложбата ще бъде показана в Посолството на Република България в румънската столица, а след това ще гостува и в Академията на научните служители.
Представянето на изложбата в Букурещ е със съдействието на Демократичният съюз на българите в Румъния. Координатор на проявата от българска страна е Емил Врежаков.
През 2018 г. експозицията бе успешно представена два пъти – в Букурещки университет и в Общинския музей на Букурещ. Тя съдържа 59 изображения – гравюри, публикувани във френското издание „L’Univers illustre” по време на войната и слабо познати в обществото, както в България, така и в Румъния. В изложбата са използвани и копия на снимки направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на РИМ – Велико Търново.
Автори на изложбата са доц. д-р Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.

снимки-РИМ-Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!