Последни Новини

Расте броят на младите хора с дискови хернии

Музикантите Петко Савов и Мирела Величкова с четвърти пореден тур по клубните сцени в страната
януари 30, 2019
Дарения от над 100 000 лева събра за година Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ в Свищов
януари 31, 2019
Покажи всички

Расте броят на младите хора с дискови хернии

 

1304 пациенти са минали за година през Неврологичното отделение на болницата в Горна Оряховица

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Общо 1304 пациенти са преминали през миналата година през трите сектора на Неврологично отделение в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. Това съобщи д-р Евгени Хараланов, началник на отделението. През интензивния сектор за лечение на заболявания на централната нервна система са преминали 309 болни, през сектора за болести на периферната нервна система- 970 пациенти, а за продължително лечение и ранна рехабилитация след прекарани мозъчен инфаркт и кръвоизлив – 25 човека.
Сред водещите съдови заболявания си остават инсултите и кръвоизливите. Д-р Хараланов припомня, че рисковите фактори за тях са стреса, неправилното хранене и глобалното замърсяване на околната среда. Заради увеличаване броя на хипертониците, се отчита и ръст на инсултите. Захарният диабет също повишава риска от инсулт, както и нарушенията в мастната обмяна (дислипидемия), които водят до ранна артеросклероза и увреждане на коронарните съдове.


Най- рискови за заболяванията на централната нервна система са пациентите с хипертония и захарен диабет. Нараства и броят на пациентите с кардио – емболични инсулти. Лечението се провежда съвместно от кардиолог и нерволог, като често горнооряховските медици търсят за различни случаи колегите си от областната болница във Велико Търново.
Болестите на периферната нервна система се “подмладяват”, отчитат още в горнооряховския стационар. Броят на младите хора с дискови хернии, радикулопатии, със засегнати седалищен или бедрен нерв, расте с всяка измината година. С оплаквания идват масово работници на възраст между 40-50 години от фирми, където извършват тежък физически труд и натоварват опорно- двигателния апарат и лумбалните прешлени. Има пациенти и на 35-годишна възраст с оплаквания. Най- масовите диагнози са дискови хернии и радикулопатии.
Общият брой на леглата в отделението са 28, като най- използваем е секторът за лечение на болести на ПНС – 86%, следван от интензивния- 45%, а секторът за ранна рехабилитация се използва едва на 6,5%.
Средномесечно в отделението се работи по около 120 клинични пътеки, уточняват още от там.

снимки-МБАЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!