Последни Новини

Хуманоиден робот, спортни автомобили, аеродинамичен тунел представиха млади изобретатели в Горна Оряховица

Млад талант във финансовата наука избра професията преподавател в Стопанската  академия в Свищов
октомври 11, 2018
Шампион по салса жъне слава след участие в секта, гей реклама и семейни драми
октомври 11, 2018
Покажи всички

Хуманоиден робот, спортни автомобили, аеродинамичен тунел представиха млади изобретатели в Горна Оряховица

Над 310 автори на уникални разработки участваха в изложението „Младежко техническо творчество“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Над 310 ученици, студенти и научни работници се включиха в третото издание на изложението „Младежко техническо творчество“ в Горна Оряховица.  Близо 60 са творческите колективи, които представиха иновативни изобретения. 29 от отборите са представители на професионални гимназии, останалите са от техническите университети в Габрово, Русе и София, Химикотехнологичния и металургичен университет в София и от БАН. Сред представените разработки има роботи, платформи, които се управляват дистанционно, дронове, 3D принтери, роботизирани ръце и дори автомобили.


Изложението, което има състезателен характер, стартира в четвъртък и ще продължи до събота.
Ученици от Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев показаха разработен от тях слънчев панел от кенчета на „Кока Кола“, който преобразува слънчевата енергия в топлинна. Средношколците се представиха и с изфабрикуван от тях апарат за точкови заварки.


Националният шампион по заваряване Емилиян Севов от ПТГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица пък показа, че с парчета отпадъчен метал може да се създава изкуство. Младежът, който стажува в горнооряховската фирма „Грейко“ е изобретил от тях фигури на животни и цветя.


Клуб „Роботи-Бяла“ обраха овациите с прототип на манипулатор за сортиране на изделия и материали в производствения процес.
„Изделието има изпълнителна, подготвителна, управляваща, силова и захранваща част. Изпълнителната се състои от роботизирана ръка с 6 степени и пълна свобода на движенията.  Чрез сензори устройството сортира стоката по цвят, а допълнителен механизъм подава опаковките.


„Роботът може да работи в три варианта“, обясняват изобретателите му Симеон Балтаджиев, Йордан Ганев и Мирослав Павлов. Младежите от 9 и 12 клас са създали системата за 3 месеца под ръководството на инж.Антон Анчев и със съдействието на доц.Александър Иванов от Русенския университет.
Ръководителят на програми за подпомагане на образованието Ангел Бъчваров от „Техно Меджик Ленд“ в София Тех парк пък демонстрира рисуване по пясък, което е съчетание на изкуство и технологии и показва как се управляват инструментите в съвременните машини при изработката на детайли. Интерес предизвика и демонстрацията на плазма, както и  псевдо холограма чрез вдлъбнати огледа, която показва различните свойства на оптичните системи.
„ В „Техно Меджик Ленд“ разполагаме с около 40 експеримента, чрез които искаме да привлечем вниманието на подрастващите към високите технологии“, обясни Ангел Бъчваров.


Студентите от Техническия университет в София Цветомир Генчев и Александър Петков пък приковаха вниманието на присъстващите с причудливия състезателен автомобил „Феникс“, който се задвижва с водород.  Возилото е изцяло конструирано от студенти за около година.


Автоматизирана платформа за пренасяне на суровина представи преподавателят по Биомедицинско инженерство към Химикотехнологичния и металургичен университет доц. Данчо Даналев. Щандът на Клуба по авиомоделизъм в Горна Оряховица предизвика респект с експонираните ракети-носители, които са копие на действащи армейски, но са предназначени за състезания, в които се оценяват височината на летене, продължителността на полета и др. Показани бяха и радиоуправляеми модели. В клуба членуват ученици от 3 до 12 клас, студенти, както и възрастни.


Трима зрелостници от ПГЕЕ „Константин Фотев“ в Бургас пък заинтригуваха посетителите на изложението с изобретения от тях аеродинамичен тунел. Младите техничари обясниха, че това е тръба, през която преминава поток въздух и чрез него се изследва аеродинамиката на различни обекти. Устройството може да намери приложение при конструирането на самолети, вертолети, автомобили.


Хуманоидният робот на инж. Росен Христов от Шумен беше сред най-атрактивните експонати в спортната зала в Горна Оряуховица.
„Всички детайли и системи са ръчно изработени. Дясната ръка е с пет пръста и абсолютно наподобява човешката. Роботът е с човешки ръст, манипулира с различни тежести и борави с инструменти. Може да бъде използван за работа в опасна среда“, обясни  инж.Христов.


Клубът за програмисти от Велико Търново пък показа система за свързване на сензори на разстояние до 15 километра.
„Идеята е в целия град да бъдат поставени сензори, които ще позволят ефективно управление и контрол на ресурсите на населеното място. Така всеки чрез телефона си ще може да проследява движението на автобусите от градския транспорт, температурата на въздуха, влажността, запрашеността и още много други показатели“, обясни Невен Боянов.
Горнооряховецът Момчил Дамянов пък демонстрира съвременни лампови усилватели и как може да се вдъхне нов живот на старите технологии.


Екип от Техническия университет в Габрово показа смарт електрическо табло за интелигентно елзахранване  на домове, офиси и дори на производствени халета. Изобретението позволява включване на различни електроуреди от разстояние, следене за разхода на електроенергия и др. Второто устройство на възпитаници на габровския ВУЗ пък е за гравиране и разработване на печатни платки.


С уникални миниатюрни пиана, робот следящ линия, автоматизирана хранилка за кучета, 3 D мишка, хуманоидна ръка, 3 D принтер пък бе отрупан щандът на учениците от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.


Пъстри теменуги бяха разцъфнали в смарторанжерията изработена от представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“.  Разработката позволява контролирано напояване и наторяване, поддържане на необходимите температура и влажност на въздуха.
„Към изобретението ни вече проявиха интерес зеленчукопроизводители, които  при контролиране на въпросните параметри, ще постигнат увеличение на добивите с над 30 %“, категорични са създателите на умната оранжерия.


Средношколци от Горна Оряховица се изявиха със специална технология за производство на графен.
„Това е материал на бъдещето. Той е свръх топло и електропроводим и е 200 пъти по-здрав от стоманата. Има почти пълна разтворимост във вода. Всички тези качества го правят широко приложим“, казват дванайсетокласниците.
Система за мониторинг на трансформатори пък е изобретил Тони Дамянов от Горна Оряховица.
„Основната функция на устройството е да предотвратява евентуални аварии по електропреносната мрежа. Процесите се случват в реално време, а управлението е  с отдалечен достъп и чрез мобилни устройства. Изготвянето на разработката стартира в началото на тази година“, обясни Дамянов.


В изложението участват фирми, които представят разработки за оптимизиране на образователния процес с технически средства за най-малките и за учениците от V до VІІ клас.
80 учители от цялата страна ще преминат тридневно обучение от педагози на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов“ в железничарския град. Пред тях фирма „Техномеджик“  демонстрира атрактивни технически устройства, които са подходящи за обучение на децата. В един от дните е предвидена лекция за изкуствения интелект, подготвена от проф. д-р Георги Попов.
Около  13 000 лева е наградният фонд, като паричните премии са осигурени от фирми. Останалите награди са предметни. Победителите ще станат ясни на 13 октомври, когато ще бъде закрито изложението.

Снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!