Последни Новини

Студенти от Търново изработват витражите на внушителна катедрала

Свищовски докторант с топ кариера в имотния бизнес зад океана
септември 30, 2018
Водещ специалист оглави отделението по УНГ в Горна Оряховица
октомври 4, 2018
Покажи всички

Студенти от Търново изработват витражите на внушителна катедрала

 

Факултетът по изобразително изкуство при ВТУ разполага с много добра база по стъклопис

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Половин век празнува тази година Факултетът по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“. Той е един от първите факултети при създаването на висшето училище в старата столица заедно с Историческия, Педагогическия и Филологическия факултети.
„През 1963 г. дори първият декан на Историческия факултет е художник. През 60-те години в старата столица пък са поканени видни български творци и преподаватели в Художествената академия като проф. Васил Стоилов, проф. Никола Кожухаров, които да обучават кадри. Веднага от студентската скамейка от София тук пристигат като млади асистенти Никола Гелов и Александър Терзиев, които в последствие обучават поколения студенти и се утвърждават като едни от дойените в академичния състав“, разказва деканът на Факултета по изобразително изкуство проф. Борис Желев.


Той споделя, че в онези години над 20 творци от София идват да живеят, преподават и творят във Велико Търново, а културният живот в болярския град се възражда.
През 70-те и 80-те години на миналия век, факултетът започва да създава свои преподаватели, а в момента академичният състав наброява 40 човека, от които половината са хабилитирани.
До 90-те години „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ е единствената извънстолична специалност. Сега във факултета са приети студенти по 6 специалности – „Живопис“, „Скулптура“, „Стенопис“, Графичен дизайн“, „Графика“, „Рисуване и интермедия“. Младите хора се обучават в трите степени на висше образование – бакалаври, магистри и доктори.
„От 35 години факултетът се помещава в сградата на бившето девическо училище в центъра на Велико Търново и разполага с много добра материална база. Ателиетата за специалност „Скулптура“ са в района на Ректората, като се счита, че те са най- добрата база по тази специалност в България. Там са обособени ателиета по металопластика, гипсолеене, рисуване, работа с глина. Много добра база е създадена и за витраж, който е част от учебната програма по „Стенопис“, сподели проф. Желев, който е ръководител на тази катедра.
Във факултета има студио за горещо стъкло.


И тази година през октомври се организира уъркшоп за горещо стъкло. Той ще се проведе от 5 до 7 октомври, като студенти и желаещи да се докоснат до това изкуство ще ваят изделия от стъкло под ръководството на Борис Шпейзман, преподавател в Академията Базазел в Йерусалим и д-р Анастасия Андреева.
„Студенти и преподаватели на ВТУ се включиха във форума „Български витраж“, като експозицията обиколи Варна, Стара Загора, Сливен. За разлика от други европейски университети, където обучението по витраж е отделна специалност, при нас то влиза в учебните програми на „Стенопис“. В нашия факултет свен витража, се изучават и техниките фреско, сграфито, мозайка, което пък дава една по-широка подготовка на студентите и по-големи възможности за реализация“, категоричен е проф. Желев.
С нескрита гордост той информира, че в момента възпитаници на ВТУ са привлечени за изработване на витражи при ремонта на една от най- големите катедрали в Ловеч. Студенти са автори на мозайки и витражи в Ректората и в Пети корпус на ВТУ.


„През последните няколко години най- голям е интересът на студентите към специалността „Графичен дизайн“, като подборът е прицизен заради сериозните кандидатстудентски изпити“, изтъква проф.Борис Желев.
Той подчерта, че кризата в специалност „Скулптура“ отпреди три години е преодоляна. Групите са от 7-8 студенти, като те участват в различни пленери в България, като например в Банско. За поредна година ситуират свои творби от камък, метал и дърво сред природата, направени по време на симпозиума в местността Ксилифор край Велико Търново.
„Предлагаме обучение по над 20 магистърски програми. Факултетът е един от тези във ВТУ с най- много договори по „Еразъм +“- над 60 с държави от ЕС, както и с университети в Сърбия, Турция. Заради малките групи от студенти сме наложили ограничения- до 50% от групите да се обучават по „Еразъм+“, тъй като има опасност преподавателите да останат без студенти и хорариум“, споделя проф.Желев.
Той допълни, че Факултетът посреща от своя страна чужди студенти по програмата за мобилност, като интересът на студенти от Полша, Франция и Испания е най- голям. Испански студенти дори записват докторантури или магистратури след това във великотърновското учебно заведение.


Във Факултета по Изобразително изкуство се развива и усилена творческа дейност, като политиката е да се дава възможност на студентите да се изявяват и практически, на терен. През последните години се правят съвместни изложби с творби на преподаватели и техни студенти. По традиция около студенския празник-8 декември се открива Годишна студентска изложба. Преподаватели и студенти активно се включват и в събитието Арт Розалиада през февруари. „Като практическа задача например възпитаниците по „Графичен дизайн“ тази година следва да изработят туристическа рекламна дипляна Освен това във всяка специалност са заложени и летни тематични практики“, уточнява проф.Желев.
Специалностите във факултета са с най- висока държавна субсидия спрямо останалите във ВТУ. Те изискват повече разходи заради материалното обезпечение на обучението. Таксите са малко по-високи, като семестриалните варират между 400 и 450 лева. Проф. Желев смята, че факултетът върви в правилната посока, още повече, че вече няколко негови възпитаници получиха Академичната награда на Община Велико Търново в навечерието на 8 декември.
Преди броени дни бе огласено, че предстои да бъде вдигната сграда с 350 паркоместа и 24 ателиета за преподаватели и студенти в центъра на старата столица.


Ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов бе домакин на работна среща за обсъждане на идейния проект за многофункционална сграда зад Факултета по изобразително изкуство. В срещата участваха представители на бизнес консорциума, който финансира проекта, кметът на старата столица Даниел Панов, губернаторът проф. д-р Любомира Попова и председателят на Общинския съвет на Велико Търново Венцислав Спирдонов.
Финансирането на проекта е изцяло частна инвестиция на Европейска инвестиционна група, в която участват представители на бизнеса от Германия, Австрия, Италия, Македония, Сърбия и България – строителни фирми, банки и инвестиционни фондове.
Проф. Христо Бонджолов представи идеята, чиято цел е да се обединят усилията на Великотърновския университет, възможностите на бизнеса и обществената потребност от подобрение на инфраструктурата в центъра на Велико Търново.


Според идейната концепция на инвестиционната група в многоетажната сграда ще има подземни паркинги с 350 паркоместа, 24 ателиета за преподаватели и студенти по изобразително изкуство, заседателна зала със 150 места, а на последния етаж е предвиден ресторант с панорамна гледка към целия град. По предварителни изчисления инвестицията ще бъде на стойност 18 милиона лева.
Проф.Бонджолов предложи и предприемачите приеха идеята заедно с този инвестиционен проект да се реализира и проектът за университетска библиотека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!