Последни Новини

Камерен оркестър „Търновград” с първи концерт в Лапидариума

Студент от Свищов е победител в националния конкурс „Млад одитор”
юни 25, 2018
Благотворителен мач събира средства за педиатрията в областната болница в Търново
юни 25, 2018
Покажи всички

Камерен оркестър „Търновград” с първи концерт в Лапидариума

Камерен оркестър „Търновград” с първи концерт в Лапидариума

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Камерен оркестър „Търновград” с диригент Васил Вълчев е най-новата музикална формация във Велико Търново. Своя първи концерт инструменталистите ще изнесат на 5 юли от 20,30 часа в Лапидариума на Археологическия музей. Билети за арт събитието се продават на касата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.
Концертът носи името „Серенада в нощта”, а в него са включени музикални произведения от предкласиката, класиката, романтизма, както и популярни композиции на съвременни автори. Ценителите на хубавата музика ще могат да се насладят на избрани творби на Марчело, Респиги, Маскани, Моцарт, Брамс, Шуберт, Дворжак, Мориконе, Мангани и др. Прочутата ария на Калаф от операта „Турандот” на Пучини и обичаният „Дует на цветята” от операта „Лакме” на Лео Делиб ще звучат в оркестрация за струнен оркестър. На откритата сцена като солисти ще излязат Момчил Пенов – обой, и Павел Стойчев – кларинет.
Диригент на музикалния спектакъл ще бъде Васил Вълчев. Концертмайстор е Даниела Данис Туран-Христова, а автор на текста и сценария – Стефан Методиев. За водещ е поканена актрисата Стефка Златкова. Концертът се организира от великотърновския театър с любезното съдействие на Общината и Регионалния исторически музей.
„Търновград” е струнна камерна формация, а в нея се изявяват 10 музиканти, които са част от оркестъра на МДТ „Константин Кисимов”. В състава има цигулки, виоли, виолончела и контрабас.
„През годините подобен камерен състав във Велико Търново е съществувал, а сега, след близо 20-годишно прекъсване, ние се опитваме да възстановим една традиция”, сподели директорът на театъра Васил Вълчев, който е и създател на оркестър „Търновград”. Той е категоричен, че такава формация има място в културния живот на старата столица и не скри намерението си да превърне „Търновград” в музикална емблема на града и региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!