Последни Новини

Реанимацията в болницата в Горна Оряховица с обновено оборудване

Рекордни 21 000 лева събраха на благотворително парти дамите от Зонта Клуб в Търново
юни 16, 2018
Юбилеен концерт събра няколко поколения певци, танцьори и музиканти във Велико Търново
юни 17, 2018
Покажи всички

Реанимацията в болницата в Горна Оряховица с обновено оборудване

Над 1300 анестезии се дават годишно в звеното

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Остарялата апаратура в отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица е подменена с нова. Звеното е снабдено със съвременни ЕКГ, дефибрилатор, монитори и аспиратор.
“Над 1300 анестезии се дават годишно в отделението. От тях над 300 са интубационни, над 700- венозни и спинални, а останалите са комбинирани”, уточнява д-р Христо Събев, началник на ОАИЛ.
Годишно през отделението преминават между 250 и 300 пациенти в тежко състояние. Анестезиолозите лекуват болни в коматозни състояния, с тежки алергични реакции и отравяния. Медиците се борят за живота на пациенти, злоупотребили с медикаменти, натровени след взаимодействие с химични препарати, пестициди, токсични вещества. “Съвсем наскоро имахме случай на злоупотреба с антифриз”, коментира д-р Събев.


В реанимацията лекуват и натровени с алкохол или храни, както с въглероден оксид след пожари или при вдишвания на отровни газове.
В ОАИЛ в горнооряховската лечебница се приемат и пациенти, които са изпратени във влошено състояние от други отделения- хирургично, вътрешно, неврологично, АГО, които след като се стабилизират, се изпращат за долекуване обратно. Такива са случаите на болни с перфорации на язви, с перитонити, след сериозни гинекологични операции -хистеректомии, с тежки инсулти, с тежка сърдечно- съдова и дихателна недостатъчност.
Средният престой в реанимация на болните е около 3 дни.
“В случаите, при които възможностите на нашата болница не позволяват да се овладее ситуацията, изпращаме пациентите в ОАРИЛ във великотърновската болница или в УМБАЛ- Плевен. Имаме много добро взаимодействие с колегите – д-р Сибила Маринова и проф. Радев и неговите заместници”, коментира д-р Събев.
В отделението  има 6 легла, като винаги половината трябва да са свободни, за да поемат спешни случаи. Екипът на ОАИЛ се състои от шестима лекари, четирима от които със специалност “Анестезиология”, двама ординатори и шест медицински сестри.


“Сестринските места са на дневен ред, от години имаме недостиг на реанимационни сестри. И в момента не покриваме стандартите- към един лекар да има две сестри, както и на двама лежащо болни- по една сестра”, коментира началникът на отделението. По думите му, има случаи в които по пациента трябва да се направят толкова медицински манипулации и реанимационни мероприятия, които се равняват на работата дневно в едно терапевтично отделение.
След хилядите пациенти преминали през годините в отделението, за 32-годишния си стаж, д-р Събев констатира, че българите се разделят в двете крайности по отношение на здравето си.
“Има прекалено грижовни към здравето си, хипохондрици, а има и българи, които са твърде небрежни към него”, изтъква медикът.
Наскоро в ОАИЛ е направен голям ремонт, финансиран от Община Горна Оряховица. Подменени са подовите настилки, извършени шпакловка и боядисване на стените, монтирани окачени тавани,  както и нова ПВЦ дограма. Със средствата са ремонтирани отоплителната инсталация и осветлението в залата.  Обособена е сестринска манипулационна, както и нови работни плотове.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!