Последни Новини

Млад художник подреди изложба в Горна Оряховица

Документална изложба във ВТУ разказва за спасяването на българските евреи
юни 13, 2018
1040 търновци са дарили кръв за 5 месеца
юни 14, 2018
Покажи всички

Млад художник подреди изложба в Горна Оряховица

 

Експозицията на Адам Фекете гостува със съдействието на Унгарския културен институт „Балаши“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Младият художник Адам Фекете представи 32 платна абстрактна живопис в Младежкия дом в Горна Оряховица. Експозицията гостува със съдействието на Унгарския културен институт „Балаши“. Художникът сам представи творбите си и разговаря дълго с младите горнооряховски ценители на изобразителното изкуство, които посетиха откриването на изложбата. Децата бяха впечатлени, че младият автор знае 4 езика, спортува, отличник е и рисува.
На откриването на изложбата присъстваха директорът на дирекция “Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” Румяна Матеева и директорът на Общинско предприятие “Младежки дейности, спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова.
Адам Фекете е роден през 1999 г. в София. Живее и учи в три европейски столици – София, Брюксел и Будапеща. Рисува с акрил, туш и перо, керамика, колажи, стъкло, батик с горещ восък, маслен пастел, молив, текстилни бои. В Белгия се увлича и по рисуването на малки фигури – войници, офицери, коне, сгради, прави макети. Някои от картините му са притежание на ценители в Германия, САЩ, Бразилия, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, България. Притежава грамоти, поздравителни писма, както и книга с отзиви от първите му изложби.
Адам е единственото дете, поканено да участва в художествен проект, посветен на 130 години от освобождението на България от турско робство, организиран от Професионалния съюз на художниците под патронажа на вицепрезидента. Участва в Международен пленер в България и в Галерия „Академия“ през 2008 г.
Същата година той издава и книжка с рисунки – “Коледни празници” и е включен в първата книга на Фондация „Димитър Бербатов“ като даровито дете в категория изобразително изкуство.
Изложбата на Адам Фекете ще остане подредена в Младежкия дом в Горна Оряховица до 24 юни.

снимка-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!